Cart 0 0,00 kr.
MIN SIDE
Kom nærmere

Gode råd om vin til mad og mad til vin

TILBAGE TIL OVERSIGTEN

Gode råd om vin til mad og mad til vin er der virkelig mange af, og basalt set kan mad og vin sammensættes fra to vinkler. Den første og mest almindelige er, "Hvad Drikker Man Til....?". Den anden er, "Hvad kan jeg spise til en flaske....?".
Spørgsmålet kan besvares på mange niveauer, og hver gang du tilføjer en ekstra dimension, så vil resultatet afvige. Der er f.eks. stor forskel på, hvad du spiser til en steak lavet på okse eller en tatar lavet på okse. På samme måde kan tilbehøret til en steak også afgøre, hvilken type vin, som du skal have til. Er der f.eks. masser af bagte rodfrugter og en kold sauce til maden, eller er det med pommes og en syrlig bearnaise.

Hjælp til selvhjælp - inspiration og gode råd om vin til mad

Den store variation og de mange muligheder har også ført til, at boghylderne (både de fysiske og dem som er online) er fyldt med mange forskellige bud på en-til-en anbefalinger, men der findes også et utal af selvhjælpsråd/bøger til at få sammensat mad og vin.

En af mine absolut favoritter er bogen Vinpusheren - kogebog, vinoplevelser og rejsetip. du kan faktisk købe den hos ebog hos Saxo lige her. Her tager forfatteren os igennem en række af sine favoritvine, og har sat en helt specifik opskrift sammen med en helt specifik vin. Det kan varmt anbefales at prøve denne bog!

Der findes også et utal af andre - både gode og mindre gode - bøger om emnet. Online er Martin Nordkvist leveringsdygtig på nogle rigtig fine vin-overvejelser til mange forskellige ingredienser. Du finder Martins database lige her.

Fælles for både de to ovenstående kilder og vores egen onlinebutik med vin-mad match er også, at den personlige smag for vin (og mad) også spiller ind. Derfor er det vigtigt, at du selv prøver dig lidt frem. Et godt eksempel er hvidvin med syre. Der er mange hvide, som kan løse dette problem, og de løser det helt forskelligt. En Riesling vil ofte også indeholde lidt sødme - specielt, hvis den er fra Mosel, Tyskland. En Albariño fra Galicien vil ofte være floral i sit udtryk - men så om der er tale om et blend eller en enkelt-drue-vin, spiller også ind. Så med andre ord: du er nød til at prøve dig lidt frem. Det er jo et ok argument for at drikke lidt vin 🙂

De basale råd

Der er dog nogle generelle overvejelser, som du kan tage med, når du vælger vin til din mad - men husk tilbehøret spiller kraftigt ind:

  1. Vin til And - hvis du har et andebyst, så er kødet typisk lidt kraftigt/mørkt. Vælg en vin med lidt frugt og syre. Det kunne være fra Montsant eller Arribes.
  2. Vin til Dessert - her gælder generelt at din vin skal være mere sød, end det du har på din tallerken. Du kan prøve med forskellige typer af Riesling fra Tyskland. Dem får du fra lidt søde til super søde. Sød Sherry eller Portvin er også altid populært.
  3. Vin til Gris - lyst kød, hvor du både kan drikker hvid, rød eller sherry. Der er en grund til, at de i Sydtyskland og Alsace spiser tonsvis af gris. En Riesling går bare godt til gris. Men Pinot Noir uden for megen varme er også ganske fornuftigt. Mencia er også oplagt. Den spanske albarino er også et godt valg.
  4. Vin til Kalv - igen delikat kød, som kan parres med mange forskellige typer af vin. Delikate røde uden for høj alkohol vil være godt. Gerne vine, hvor druerne har vokset i lidt højde, og måske også har lidt syre til stede.
  5. Vin til Ost - klassisk i hele verden er at drikke rød til. Og det gør du bare, hvis du har lyst. Men ellers er de hvide faktisk bedre match til osten. Blandt andet fordi tanninerne i de røde ikke gør noget godt for osten, men også fordi lidt sødme tit er godt til osten og de lidt nøddesmager, som du finder i de hårde oste. Drik super sød PX sherry til stærk blåskimmelost, og igen ellers prøv med forskellige typer af Rieslinge til osten.
  6. Vin til Skaldyr - sødmen du finder i mange skaldyr skal have et match, hvor vinen ikke er for hård og måske også selv byder på en form for sødme, uden at vinen er sød. De hvide fra Galicien er skabt til skaldyr. Men også Bourgogne og Alsace med Petit Blanc og Chardonnay uden fad er godt.

Dertil kommer at temperaturen ALTID er vigtig. De hvide skal du typisk servere ved 8-10 grader og de røde ved 12-14 grader. Specielt temperaturen til de røde kan virke lidt lavt, men husk temperaturen vil hurtigt stige, hvis det er lidt for koldt.

Prøv selv

Den vigtigste regel er dog, at du selv skal syntes, at det giver mening! Husk, det kan være ret sjovt at have to eller tre forskellige vine til en ret, så kan I sammen diskutere, hvad der egentlig passer bedst.
I vores butik og madunivers prøver vi at rådgive dig ud fra begge vinkler. Altså gode råd om vin til mad med konkrete eksempler som du finder lige her - hvor tager vi udgangspunkt i en vin. I opskriftsdatabasen - som du finder lige her - tager vi udgangspunkt i en konkret ret indenfor et givent område som f.eks. "Alt godt fra havet".

Men det vigtigste er at du syntes det smager godt!

Sorry, no content found.
Hvaddrikkermantil
ÅBNINGSTIDER KUNDESERVICE
Man – Fre: 10:00 – 17:00
Lør – Søn: Lukket
MENU
KUNDESERVICE
ADRESSE (KONTOR)
Nybrovej 188
2800 Lyngby
Sociale medier
TILMELD DIG NYHEDSBREVET
© 2025 HVADDRIKKERMANTIL | Webshop af MerkurNord
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Kurv
Kurven er tom.

Du har ikke tilføjet noget til kurven.