Gode råd om vin til mad og mad til vin er der virkelig mange af, og basalt set kan mad og vin sammensættes fra to vinkler. Den første og mest almindelige er, "Hvad Drikker Man Til....?". Den anden er, "Hvad kan jeg spise til en flaske....?".
Spørgsmålet kan besvares på mange niveauer, og hver gang du tilføjer en ekstra dimension, så vil resultatet afvige. Der er f.eks. stor forskel på, hvad du spiser til en steak lavet på okse eller en tatar lavet på okse. På samme måde kan tilbehøret til en steak også afgøre, hvilken type vin, som du skal have til. Er der f.eks. masser af bagte rodfrugter og en kold sauce til maden, eller er det med pommes og en syrlig bearnaise.
Den store variation og de mange muligheder har også ført til, at boghylderne (både de fysiske og dem som er online) er fyldt med mange forskellige bud på en-til-en anbefalinger, men der findes også et utal af selvhjælpsråd/bøger til at få sammensat mad og vin.
En af mine absolut favoritter er bogen Vinpusheren - kogebog, vinoplevelser og rejsetip. du kan faktisk købe den hos ebog hos Saxo lige her. Her tager forfatteren os igennem en række af sine favoritvine, og har sat en helt specifik opskrift sammen med en helt specifik vin. Det kan varmt anbefales at prøve denne bog!
Der findes også et utal af andre - både gode og mindre gode - bøger om emnet. Online er Martin Nordkvist leveringsdygtig på nogle rigtig fine vin-overvejelser til mange forskellige ingredienser. Du finder Martins database lige her.
Fælles for både de to ovenstående kilder og vores egen onlinebutik med vin-mad match er også, at den personlige smag for vin (og mad) også spiller ind. Derfor er det vigtigt, at du selv prøver dig lidt frem. Et godt eksempel er hvidvin med syre. Der er mange hvide, som kan løse dette problem, og de løser det helt forskelligt. En Riesling vil ofte også indeholde lidt sødme - specielt, hvis den er fra Mosel, Tyskland. En Albariño fra Galicien vil ofte være floral i sit udtryk - men så om der er tale om et blend eller en enkelt-drue-vin, spiller også ind. Så med andre ord: du er nød til at prøve dig lidt frem. Det er jo et ok argument for at drikke lidt vin 🙂
Der er dog nogle generelle overvejelser, som du kan tage med, når du vælger vin til din mad - men husk tilbehøret spiller kraftigt ind:
Dertil kommer at temperaturen ALTID er vigtig. De hvide skal du typisk servere ved 8-10 grader og de røde ved 12-14 grader. Specielt temperaturen til de røde kan virke lidt lavt, men husk temperaturen vil hurtigt stige, hvis det er lidt for koldt.
Den vigtigste regel er dog, at du selv skal syntes, at det giver mening! Husk, det kan være ret sjovt at have to eller tre forskellige vine til en ret, så kan I sammen diskutere, hvad der egentlig passer bedst.
I vores butik og madunivers prøver vi at rådgive dig ud fra begge vinkler. Altså gode råd om vin til mad med konkrete eksempler som du finder lige her - hvor tager vi udgangspunkt i en vin. I opskriftsdatabasen - som du finder lige her - tager vi udgangspunkt i en konkret ret indenfor et givent område som f.eks. "Alt godt fra havet".
Men det vigtigste er at du syntes det smager godt!
Du har ikke tilføjet noget til kurven.