Skip to content

Julevinen kommer fra Spanien og Italien

Valg af julevin er altid – sammen med valg af nytårsvin – en af årets sjoveste opgaver. Selvom ikke alle vine er lige oplagte til julens fedme (and og sovs) og syre (rødkål), så er der alligevel mange muligheder. Der er faktisk næsten lige så mange muligheder, som der er holdninger til vinen, som skal passe til maden.

I weekenden blev der teste nogle vine – som var fremsendt af Andrupvin – sammen med julens mad. Testpanelet bestod af både ungdommelig entusiaster samt et par testere med lidt flere år på bagen. Ligesom panelet var vinene også meget forskellig i både farve, struktur og smag.

Julemenuen bestod af julemedister og glaseret hamburgerryg med hvide og brunede kartofler. Dertil grønlangkål, rødkål og en rå kålsalat som lige piftede det hele lidt op.

Den første vin, der blev testet, var en Bordeaux fra Lamothe Vincent, Rossignol, 2012. Vinen er set til 159 per flaske ved seks flasker hos andrupvin. Der er tale om en virkelig god Bordeaux, som besidder overraskende meget friskhed, fylde og frugt lige i starten, men som overtages af lange fine og nærmest tørre tanniner. Sådan en vin falder i virkelig god jord hos mig, og jeg stiller den hjertens gerne på bordet igen og igen og igen. Egentlig ikke en julevin, og var heller ikke præsenteret som en klassisk julevin fra vinimportøren, men jeg syntes, at den gik ganske godt til maden takket være en frugtig begyndelse og med begrænset mængder af rødkål på tallerkenen.

Den næste vin var mere frugtbaseret. Her gik turen til Italien, hvor en Conte Zardi Caveja Sangiovese med hele 15 pct. alkohol generelt bragte stor glæde rundt om bordet. Alkoholen er måske nok lidt for kantet i vinen, men til 69 kr (ved seks flasker) er prisen ok og er et fint bud på en vin til under 100 kr til juleanden.

Den sidste vin som blev testet var Volver Triga, 2013, fra Allicante, Spanien. Til en pris på 225 per flaske (ved 6 flasker) er flasken reelt uden for sammenligning med de to øvrige flasker fra aftenens smagsrunde. Men det kan også smages. Meget mørk vin med en eksplosion af varme og stærke krydderier i eftersmagen. Vinen holder 15,5 pct. alkohol, men det smages stort set ikke pga. god syre og tanniner, som i fællesskab holder styr på alkohol og frugten. En af de bedste flasker som jeg har smagt i 2016, men til prisen skal der også være tale om en helt særlig vin.

Nu skal du kære læser i gang med at få de sidste overvejelser på plads. Selv vil jeg overveje en kombination og så nok starte med en Barolo fra Serralunga, og slutte af med en nyopdaget Volver Triga. Jeg ved godt, at der er mange holdninger til en Barolo til julemaden – men start evt. med en lille portion and, en hvid kartoffel og sauce sammen med din Barolo. Når du så får rødkål og de brune kartofler på tallerkenen, så kommer den store frugtrige og varme vin med lidt syre i glasset.

God fornøjelse!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10 % rabat på dit næste køb