Skip to content
Vin til mortensaften

Vin til Mortensaften – en vintest

Vin til Mortensaften (og/eller juleaften) er altid lidt en udfordring at finde frem til, hvis du går med den klassiske menu, hvor andesteg kombineres med den lidt syrlige rødkål og de søde brune kartofler. Mange vælger den mere sikre løsning: en Amarone – givetvis en af danskernes favoritter til en middag som denne – og det fungerer også, ingen tvivl om det. På Gastroland har vi derfor nedsat et testpanel som skal udforske vinmuligheder til denne menu. Panelet består af fire personer anført af bl.a. Remouladekongen. Smagspræferencerne blandet de fire paneldeltagere er varieret. Remouladekongen er f.eks. glad for Amarone, men helt pjattet med vine fra Bolgheri. Selv er jeg mere til de lidt mere stramme vine, men afgjort til vine med struktur og syre fremfor ”blød frugt”. Dermed har vi en ret bred smagspalette på plads. Menuen er den helt klassiske og hovedretten står dermed på andesteg (på grill – rotisseri) med rødkål, brune og hvide kartofler med en mørk sovs lavet på fedtet fra anden. Du finder en god opskrift her. Vinene blev inddelt i under 250 kr og over 250 kr.

Amira, Paarl, Syd Afrika, 2010.

Indsendt af cappa.dk. Aftenens crowdpleaser. En fin struktur med frugt og masser af duft og smag af brombær, lakrids, valnød og kirsebær. Til kun 89 kr på tilbud hos Cappa.dk er dette aftenens bedste vin til prisen. Der er en fin struktur, så det ikke bare bliver frugt og varme. Amira vil gøre sig godt på enten julebordet eller til mortensaften-anden. Dermed blev det (måske lidt) overraskende en vin fra Syd Afrika som løb med titlen bedste vin under 250 kr og fem fine stjerner.

Silvanus fra Bodega Asenjo & Manso i Ribera del Duoro, Spanien, 2014.

Indsendt af D’wine.dk. Her er der tale om en vin på tempranillo-druen. Måske ikke det klassiske første valg til en menu a la Mortensaften, men der er virkelig tale om en vin med en fin struktur og balance med både frugt og tanniner. Duften bringer dig helt ind i kostalden, og vinen bærer også lidt præg af de lidt animalske toner, når den drikkes. Et super godt, og lidt alternativ, vinvalg til anden. Undertegnede havde den som aftenens bedste vin, og i Gastroland-regi får vinen 5 stjerner. Set hos D’wine til 129 på tilbud.

Ferragu Valpolicella Superiore, Spanien, 2013.

Indsendt af Andrupvin.dk. Masser af tanniner og masser af frugt. Delte panelet i to, hvor den feminine side fandt den meget for lukket. Holder en alkoholprocent på 15 pct. Den forholdsvis høje alkoholprocent er smukt gemt væk i vinens lag. Testede et glas 24 timer senere – vinen var blødt lidt op. Nok for tidligt at drikke den i år, men gem den i fem år mere, så  kunne det her blive en sikker testvinder i 2022. Set til 199 kr på tilbud hos Andrupvin.

Over 250 kr testede vi to flasker Amarone:

Amarone Santi proemio Classico, Italien, 2010.

Indsendt af vinmedmere.dk. Duften af Amarone fornægter sig ikke. Tydelig frugt, men vinen har svært ved at tøjle alkoholen, som desværre trækker oplevelsen lidt ned. 2008-versionen er set til 350 kr hos vinmedmere.dk

Amarone della Valpolicella, Corte Canella, Italien, 2012

. Indsendt af Andrupvin.dk. Klassisk Amarone, og smagspanelets Amarone-elsker var også glad. Flertallet havde dette som aftenens bedste vin og vinder klart +250 kr klassen, men rundt om bordet var der også enighed om, at prisen på de 350 kr, som vinen er set til hos andrupvin.dk, er i den lidt høje ende, men heller ingen tvivl om, at frugten, de mørke bær og den høje alkoholprocent (17,5 pct.) flot gik i spænd med anden og sovsen og dermed vinder +250 kr Mortensaften-testen. Aftenen blev i øvrigt sluttet af med sveskeis – det vil sige svesker syltet i en sukkerlage med appelsin og cognac. Dertil en spansk dessertvin som passede perfekt til isen, ikke mindst da selve sveskesmagen også kunne findes i vinen. Vi drak en Alvear Pedro Ximenez Anada fra Montilla Moriles. Perfekt match. På Gastroland kan sådan en vin kun løbe med fem stjerner, når der er sveskeis på tallerkenen. Set til 129 hos Andrupvin.
Vin til mortensaften