135,00 kr.
"Genial sommervin" - René Langdahl
Cotexa er fra reetablerede vinmarker, der er mellem 80 og 120 år gamle; og i flasken er der et hav af forskellige druer fra de gamle marker. Både røde og hvide er proppet ned i flasken på dette field-blend fra Arribes, hvor du bl.a. finder rufete, juan garcia, bastardo, brunal, dona blanca og godello. Bare for at nævne nogle.
Cotexa er José og Lilianas Beneitez forsøg på at vise, hvordan der blev lavet vin i Arribes flere generationer tilbage, da vinen blev "designet" i marken. En tilgang der var (og er) meget normalt blandt de lidt mindre huse. Dermed er Cotexa naturligvis endnu en low-intervention vin fra El Hato y el Garabato, der tydeligt viser, hvad "det nye Spanien" handler om. 2022'eren er lidt mere stiren end 2020'eren, der indtil nu har været den eneste der er blevet frigivet.
Masceration på hele klaser over fire dage og en meget blid presning. Spontan gæring og kun tilsætning af 8 mg SO2 ved flaskning. Inden da har mosten ligget 9 måneder på brugte franske fade. Så lidt længere på fad end tidligere.
Der er flere små vinmarker, der alle ligger i højderne i bjergkæden ved Duoro-floden ved grænsen mellem Portugal og Spanien, som bidrager til vinen. Du kan også genkende nogle af druerne som typiske portugisiske. El Hato y el Garabarto har omkring 25 meget små parceller, der typisk alle har et mix af druer. Alle marker dyrkes helt uden kemi og alle ligger højt med kølige natter, indflydelse fra floden og masser af sol om dagen.
Det her er en frisk, rank og saftig vin med elegante og let støvede tanniner. Bitterheden er reduceret, og den typiske rustikke stil fra druen juan garcia er ikke i denne drikkevenlige vino. Samtidig er der også en varme i vinen, som slet ikke vil forventes ved denne lave alkohol. Det her er med andre ord tradition og terrior på flaske.
Vi er selv helt vilde med det her og heldigvis deles opfattelse af flere - René Langdahl udbryder for eksempel "Jeg elsker den" i en anmeldelse på renelangdahl.dk om 2020-årgangen.
En vin der faktisk kan bruges til meget. Alt fra haven er godt. Grøntsager på grillen eller måske svinekød på grillen.
René Langdahl - Anbefalet Ynglingsvin: "Reduktion og stilke, rusticitet, Spanien Outlaw og indfødte sjældne druesorter, jeg elsker det. Du tager en håndfuld vilde tranebær og skovhindbær og presser dem i din stæprke næve, saften løber og du gærer den. Du tilfører en håndfuld ensilage, rører rundt, et par dråber icetea, lidt kinin, et drys tørret hestepære, et flush af tørrede gartnerblomster, så har du Cotexa. Genial vin til sommersæsonen, som jeg personligt har tænkt mig at fylde med social dining, gratis grill og kom-som-du-er-have-events. Den er slank, rank og bitter, bidsk, men venlig, giver modstand i munden og lægger op til ballade med charcuteri i rå mængder."
135,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.