Original price was: 1.015,00 kr..785,00 kr.Current price is: 785,00 kr..
Duero-floden står moder til mange store vinområder, men et af mindst kendte er muligvis Arribes del Duero – eller blot DO Arribes. Her ligger de få vinmarker i bjergene langs floden og grænser til den portugisiske grænse. De lokale hoveddruer er juan garcia (rød) og doña blanca (hvid), men der er et hav af andre druer, som også kommer i spil i området.
Parceller er små, ligger spredt og vokser på skrænter i højderne. Området er faktisk genialt til vin, men da det er meget svært at dyrke markerne i området, så har Arribes oplevet en nedadgående trend i en lang periode. Den er dog ved at vende takket være nogle få huse, der virkelig har taget opgaven til sig og laver vine, som man gjorde i gamle dage, men tilsat ny viden om vinlavning. Både i marken og i kælderen. Derfor får du vin på tudsegamle stokke, men med masser a frugt, struktur, friskhed og frugt.
De nye bodegaer har ført til masser af opmærksomhed omkring Arribes. Ikke mindst i Spanien, men også hos Parkers Wine Advocate, der faktisk har udgivet to større feature artikler om området. I forbindelse med en større Duero-vinfestival havde Spanish Wine Lovers også en række artikler fra området, og en enkelt artikel om et nyt og up-and-comming vinhus; og ja det var om netop El Hato y el Garabato, som fik stemplet “one to watch”. Det er de dog ikke de første der har set, og Raul Perez bruger bl.a. andet El Hato som samarbejdspartner i forbindelse med, at han afprøver Arribes.
Huset er drevet af ægteparret José og Liliana. begge har en uddannelse indenfor skovbrug og miljø. Dertil kommer en ønologi-master til José, som er taget i Rioja. De har sammen rejst verden rundt og lavet vin, inden de bosatte sig i Farmariz i Arribes-området.
I dag har de omkring 30 små marker fordelt i bjergene, og omkring 8 ha vinmarker. Jordbund præget af sand, granit og vulkanske rester. Alt er øko med minimal brug af svovl, aktiv brug af temperaturstyrring, brugte fade, stål og cement.
Læs mere om det lille hus lige her.
De seks vine
SinBlanca 2019 – field blend styrret af juan garcia. På trods af navnet også lidt hvide druer i mosten. 10 måneder på brugte fade. Lav alkohol procent. 93P hos Parker og på listen over Ugens Yndlingsvine hos René Langdahl.
Otro Cuento 2022 – doña blanca fra sin smukkeste side, men tilsat også lidt puesta en cruz og andet lokalt. 2021 fik 93P hos Parker og er også løbet med alle seks stjerner i Gastro i en tidligere årgang. Ofte præget af reduktion, men i 2022 meget mere begrænset, end hvad du tidligere har oplevet. 5 stjerner i Gastro.
De Buena Jera 2018 – field bland med hovedpart af juan garcia. Det her er det bedste de laver, når det kommer til rødvin. Druerne kommer fra vinmarker der er +90 år. 14 måneder på brugte franske fade og blot 550 flasker i alt. Brug den til anden.
Eclectico Puesta en Cruz Lias 2021 – druen puesta en cruz, men her udsat for sur lie. Fermentering på fade. Ugens Yndlingsvine hos René Langdahl.
Li – 2022 – rødt field blend men med omkring 30% hvide druer. Her leges der med smage og struktur. Alkohol på 14% Skal bruges til fede fiske, men kan også bruges til andelår i ovnen.
Tierra Prometida 2021 – fællesprojekt med læremester og mentor, Antony Terryn fra huset Dominio del Bendito, hvor José arbejde inden han startede eget vineri. I dag tætte venner og står bag det lille projekt. Lavet på juan garcía, bruñal, syrah og garnacha. 92P hos Parker.
El Hato var med på den allerførste palle, som vi tog hjem til Danmark. Populariteten vokser og seneste har Restaurant Contento netop taget det lille hus på kortet.
Original price was: 1.015,00 kr..785,00 kr.Current price is: 785,00 kr..
Du har ikke tilføjet noget til kurven.