Field-blend. Arribes del Duero. Parker-Darling
155,00 kr.
SinBanca er måske den vin fra El Hato y el Garabato, der stilmæssigt har udviklet sig mest siden de første 2016’ere ramte de dasnke kyster. Nu SinBlanca 2019, hvor den minimalistiske tilgang er skærpet i forhold til markarbejdet og høsten. Før målte det lille hus sukkerprocenten inden de høstede, men nu er det er nu mere et spørgsmål om omstændigheder og mavefornemmelse – og det fører indtil videre til en tidligere høst. Mindre sukker og mindre alkohol. Udviklingen viser tydeligt den vision, som José og Liliana (der står bag det lille vinhus El Hato y el Garabato) arbejder efter.
Igen i 2019-versioen bevæger de sig igen længere væk fra den traditionelle måde at tænke vin på, når man holder til i bjergene i Arribes, hvor Duoro-floden rammer Portugal. Fokus er stadigvæk terroir, men mere via frugt og syre end tidligere. Og igen i 2019’eren, selvom det her er low intervention, så er der intet funky i vinen (udover lidt reduktive noter).
Lad os træde et skridt tilbage: Sin Blanca stammer fra den lille vinregion Arribes, hvor druerne vokser i højder på mellem 500 og 800 meter over havets overflade og hvor Duero-floden markante tilstedeværelse påvirker klimaet markant. Parcellerne er små og ligger spredt ud over det smukke og barske landskab (de har omkring 30 marker i alt, men blot ca. 8 hektar med vin).
Vinen er baseret på den lokale drue juan garcia, men op til 20% er et mix af andre druer som bastardo, bruñal, rufete, mandon, tinta jeromo samt lidt hvide druer som doña blanca.
Spontan fermentering på egen gær. Helklaser. Flasket i slutningen af 2023 efter at have ligget på 225l franske brugte fade.
Her er masser af florale noter. Finesse. Struktur. Friskhed. Ren. præcis.
Klart deres bedste SinBlanca! Et navn der i øvrigt har to betydninger for José og Liliana:
For det første var de helt økonomisk flade, da de frigav den først årgang af Sin Blanca – og på spanske er Sin Blanca slang for “helt uden penge”. Derudover betyder Sin Blanca naturligvis også “ingen”/ikke hvid”; altså en rødvin, hvor der ikke er hvide/grønne druer i vinen, men de facto holder det ikke, da der som bekendt er masser af hvide druer i. El Hatos lille “hemmelighed”, som de siger med et smil.
Arribes-området er blot ved at starte op, og et par bodegaer er begyndt at markere sig markant. Området er i den grad ved at blive udråbt som det nye store hos Parker, der har haft flere fokusartikler om Arribs og netop El Hato i deres udgivelser “Wine Advocate”. Senest har Raúl Pérez sluttet sig til flokken og laver selv sin egen Arribes-vin i samarbejde med netop El Hato y el Garabato.
SinBlanca 2019 er i den grad et udtryk for, hvor hurtigt “det nye Spanien” bevæger sig.
Lidt mere en sommervin end de tidligere versioner. Lyst kød. Kalve kød. Måske en fisk på grillen.
René Langdahl 93point og ugens Kioskbasker:
"Bliver den vildere og vildere eller blidere og blidere? På den ene side, på den anden side. Jeg har tidligere rost superparret Lilliana Fernandez Pérez og José Manuel Beneitez López for hele deres produktion og ikke mindst Sin Blanca. Nu gensmager jeg, men i ny årgang og den er fremragende igen og koster det samme som to måltider ved pølsevognen – jeg ved godt, hvad jeg vælger. Juan garcia hedder druen, men den er blandet med bastardo (trousseau), brunal (nej, den kender jeg heller ikke), rufete, mandon og lidt grønne druer som doña blanca. Rustik, bondsk, vermouth og zebra – provo for nogle, men bare rolig – det fortsætter med tranebær, malurt og skolet kontrol. Sour-bitter, men spændstig som bare pokker, bittersød, kraftfuld på den ene side, men burgundisk på den anden – det er noget med modhager på ydersiden og det kælne indre. Grotesk pris."
Parker : 93Point:
The 2019 Sin Blanca is a Juan García-based wine from Arribes with 15% to 20% other varieties like Bastardo, Bruñal, Rufete, Tinta Jeromo, Gajo Arroba and Mandón and also white grapes, mostly Doña Blanca, sourced from different vineyards. It fermented with full clusters with indigenous yeasts and careful extraction. The wine matured exclusively in 225-liter French oak barrels. It's floral and perfumed, with good ripeness and freshness. In 2018, they stopped checking the alcohol when harvesting, and since then the wines have less alcohol and more finesse; this is medium-bodied and has 12.5% alcohol, good balance and very fine tannins. It is characterful, clean, precise and tasty. 6,500 bottles produced.
Parker 2018: 92Point
The 2018 Sin Blanca feels completely different from the wine from 2015 I had tasted some years ago. This is still a Juan García-based wine from Arribes with perhaps 15% to 20% other varieties like Bastardo, Bruñal, Rufete, Tinta Jeromo, Gajo Arroba and Mandón and, of course, also whites, mostly Doña Blanca. But the wine is floral and perfumed, with some balsamic notes, hints of wild herbs and something curious that makes me think of apple syrup. It has a medium-bodied palate with moderate alcohol, good balance and very fine tannins. It fermented with full clusters that were foot trodden and matured mostly in used 225-liter French oak barrels and some 5% in concrete egg. 9,200 bottles produced. 92P
2017-Årgang
Rene Langdahl 92P
2016-årgang
Gastro 5 stjerner
JyllandsPosten 5 stjerner: "Spændende vin på en glemt lokal druesort – juan garcia. Smagt over to dage, bedst på andendagen; rank, frisk frugt, fast syre, en vis kalket karakter, kølig og elegant – men med power nok bag ved til at møde den proteinrige mad. Et glimrende valg til svampene. 90 point"
155,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.