Hvis du kun skal smage en albariño....
165,00 kr.
ENDELIG kom PAI 2023! Efter at have været på listen over René Langdahls og Vin for Begyndere "Seks bedste smagte vine i 2023" til under 300kr (kun to hvidvine var på listen), var lageret tømt, inden man kunne sige Albamar eller blot PAI.
PAI betyder far på galicisk og vinen hedder PAI, fordi vinen er inspireret af, hvordan Xurxo Albas far (og farfar) lavede vin i gamle dage. Dengang var træ og malolaktisk gæring væsentlige dele af vinfremstillingen, men en stor forskel er også, at de høstede meget sent, så druerne var så modne som muligt med maximal sukker på bekostning af syren. I sagens natur var vinene fede, tunge, domineret af trænoter og på trods af druens høje niveau af syre alligevel med begrænset syre.
PAI adskiller sig fra de gamle dage på flere områder, men grundlaget er fortsat træfade, respekt for druen og legen med malo. Men nu benyttes store fade, såkaldte fudres - og de er gamle, brugte (og store). Dermed er det kun tekstur og ikke fadnoter, som du får med fra denne fadlagring.
Både 2022 og 2023 gennemgik malolaktisk gæring, præcis som i gamle dage. Tidligere var det kun dele af PAI der gennemgik malo, men efter at have prøvet forskellige kombinationer, så er det nu stilen, som Xurxo her jagter. Det kan han gøre, fordi høsttidspunktet er markant tidligere end før. Så vinen har masser af syre. Syre der spiller ind på den flotte mundfylde og skaber balance. En spændende kombination af de to modsætninger, der normalt er kendetegnet for Rias Baixas.
Fermenteringen er kold. Det er med til at give let reduktion. På den helt fede måde. Nogle årgange mere end andre, men næsten altid lidt reduktivt - specielt lige efter flaksning.
Vinstokkene til PAI er fra parceller der er præget af sand og granit. Vinstokkene er omkring 40 år gamle og står med minimal intervention. Druerne presses direkte og ligger omkring otte måneder på stål og de brugte fudres, inden vinen flaskes og frigives.
PAIs bedre halvdel er den røde NAI, dette hentyder til mor. Det er mencia der udgangspunktet for NAI, som du finder lige her.
PAI 2019 vandt Jyllands-Postens test om vine, der matcher klassisk stenbiderrogn md creme fraiche. Det vil 2023 også være fantastisk til, når stenbiderrognen kommer igen. Få endelig købt ind til dette allerede nu, for som altid er mængderne små.
Hvis du vil begejstringen omkring PAI, da Vin for Begyndere havde den med i som en af de bedste 6 vine smagt i 2023, så lyt her:
På grund af vinens struktur kan PAI virkelig benyttes bredt. Med dens syrlighed og lidt yoghurt-noter fra den malolaktiske gæring vil det her være perfekt til stenbiderrogn med creme fraiche. Fisk med lidt struktur eller med lidt tungere saucer vil også være godt. PAI kan dog også med stor fordel nydes i solen med lidt salte mandler og lidt Pata negra skinke rullet om en lille gaffel.
I forbindelse med at PAI 22 var favoritvin hos ReneLangdahl.dk i uge 49 2023 blev den anbefalet til silden på julebordet. Med andre ord kan du virkelig bruge PAI bredt, men hold den fra søde retter uden syre.
2023
Parker +92P
2022
På "Bedste 6 vine i 2023 til under 300kr" hos René Langdahl/Vin for Begyndere.
ReneLangdahl.dk: Blandt ugens favorit-vine uge 49:"Lille reduktion, lugt af behagelig svovl som når bordbomben ryger nytårsaften. Blikspand og stålgnister, citronvand som den gamle Carlsberg fra 80erne, aldeles vild og intens, hyperkoncentreret og langt over standarden for øjeblikkets Rias Baixas. Citronsalt i eftersmagen, bittelille bitterhed og eftersmag som en gnistrende tysk riesling. Jeg har personligt brug for sprøde hvidvine her i julemåneden og det giver PAI til overflod. Test den bare til din gammeldags modnede sild."
Parker:
There is a smoky and leesy hint in the 2022 Pai, which was produced with Albariño that went through 100% malolactic in stainless steel and then matured in foudre for three months. It's rounder and has a little more ripeness than the 2021 I tasted next to it, still marked at 13% alcohol on the label, with a medium-bodied palate and a dry finish. They almost reached 10,000 bottles in 2022. 92P
2020
Parker 92P
2019
Testvinder i Jyllands-Posten, feb 2021 med fem stjerner: Knitrende, mineralsk, spændstig med noter af havluft og saltvand, ret genial til stenbiderrognen. 91 point.
2018
Parker +92P: "Pai" means "father" in the Gallego language, and the 2018 Pai, a pure Albariño, is the evolution of a wine that years ago had been called Edición Especial. This is a mellower wine. In 2011, Albamar started making this without malolactic, but in the past, the wines had malo, so this is a little like the original wine, a coupage of wines with and without malolactic (like his father used to do), looking for a little more balance and unctuosity, with a little more weight. This may be a bit different every year, achieved from a different blend, but in 2018, it was a blend of the Albariño from a new 2,500-liter oak foudre and a second use 500-liter foudre, but with malolactic, plus a 2,000-liter stainless steel tank without malolactic. This gave the wine a little more weight in the fresher and more citrus 2018 vintage. It has more volume and weight than the Albamar and a creamy touch from the malo and the oak. If has the classical saltiness, but the acidity is mellower. This made up some 5,000 liters that filled around 6,500 bottles.
June 2020 Week 2, The Wine Advocate, Luis Gutiérrez
165,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.