Granit og salinitet på flaske.
295,00 kr.
Sesenta Arrobas 69 arrobas er muligvis noget af det bedste albariño, som du kan opdrive. Igen og igen ophøjet til kult på baggrund af uhyggeligt højere scores, stor efterspørgsel hos Michelin-restauranterne og små ganske små mængder.
Oprindeligt et lille sideprojekt hos Xurxo, som blev startet op i samarbejde med den lokale vinbar, Bargos, der ligger midt i byen Pontevedra; og i dag nok den mest definerende vin fra Xurxos hånd. Det kan dog diskuteres om det er Sesenta eller Finca O’ Pereiro, der er Xurxos topvin. De fleste peger nok på netop Sesenta, men der skal typisk målfoto til. Det er to meget forskellige vine, men også meget identiske vine. Begge er proppet med salinitet, syre, hvide frugter,energi og masser af citrus i en tekstur der nærmest er levende og ved at eksplodere. Sesenta’en har dog også en klar sur-lie note, uden den på nogen måde tager over.
69 Arrobas afspejler et fælles ønske om at lave albarino-vine, der reflekterer druen, det lokale klima og jorden i området. Druerne stammer fra fem mikro-parceller. Tre af de fem parceller består af planter, der er over 100 år gamle, de to andre lige omkring 90 år gamle. Jorden er stort set kun granit. Når der tales om mikro-parceller i et Rias Baixas perspektiv, så er der i øvrigt tale om meget meget små mængder. Typisk sat i baghaver for mange år siden.
De fem parceller står lidt inde i landet modsat marken til Finca’en, der nærmest står på stranden, men parcellerne er påvirket af floden Umia. Albarino lavet i stål, hvor det har ligget i 15-18 måneder, og ofte hele perioden sur lie (det afhænger lidt af årgangen). Vinen flaskes uden filtrering eller klaring og kun med brug af et minimum af svovl. Resultatet er en muskuløs vin der er kompleks, men også byder på en klar profil. Saliniteten og spændstigheden er ikke til at komme uden om.
Et smukt glas albarino – og måske det bedste glas albarino, som den lille troldmand, Xurxo Alba, fremtryller. De 69 Arrobas er iøvrigt et gammelt mål for præcis 1000 liter, som netop er hvad, der produceres af Sesenta.
Nu må der godt komme lidt fedme på tallerkenen. Selvom der ikke har er fad i vinen, så er der masser af smag fra sur lie’en. Prøv med lidt tungere saucer. Grøntsager og fisk på grillen med masser af krydderurter og citron ovenpå.
2021:
Wine Advocate/Parker: 97P
295,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.