2022 var lidt varmere end 2021, og det kan du også smage på Fusco 2022, der er fyldt med lækker frugt og umådelig drikbar. Vinen er elegant og ren og stammer fra det lille bjergrige Riberira Sacra, der ligger i Galicien. Druen mencia er æresgæst, og den sender tanker henimod Bourgogne, hvor der i den grad laves delikate vine med klart afsæt i terroir. Mencia er netop den røde drue i både Bierzo og Ribeira Sacra, som må betragtes som fremtidens oplagte DO’er for fantasitsk rødvin fra Spanien, uden det på nogen måde bliver tungt og “marmeladet”.
Fusco stammer fra området Chantada, og er lavet på druer fra planter, der er omkring 30-40 år gamle. Jorden er præget af ler og granit. Xurxo Alba, der driver familiens bodega Albamar, finder druerne hos flere forskellige vingårde, hvor markens terroir og druernes alder og komposition passer til tanken omkring Fusco. Druerne dyrkes så vidt muligt efter økologiske principper og udviklingen overses af Xuro i købet af året.
Xuxo Alba er om nogen manden bag minimal intervention. Ikke kun i kælderen, men også på vinmarken. Druene plukkes på det optimale tidspunkt, stilke fjernes og maceration strækker sig over 3 uger. Derefter omkring 6 måneder i rustfri stål, hvorefter den kommer på flaske og hviler sig, til den sendes afsted.
Fusco er nem at elske, balanceret og byder på lette krydret noter. 2022 med lidt flere tørre noter end tidligere. Det skaber en lidt mere kompleks vin. Vinen er et godt eksempel på, hvad Riberira Sacra og mencia kan udrette, når det i hænderne på en af Ny-Spansks vin helt store profiler, Xurxo Alba.
Hvad Spiser Man til Fusco, Albamar?
Lyst kød. Roastbeef eller kylling med krydrede noter.