Mineralsk bund med floralt udtryk
135,00 kr.
Iria Otera er født og opvokset i Ribeiro, så det var helt naturligt for Iria, at vineriet skulle ligge i Ribeiro, der givetvis er et af de mindst kendte DO'er i Galicien. Det var i 2015, at Iria valgte at søsætte egne vine; og laver nu vine i fire af de fem DO'er i Galicien.
Iria kombinerer en Ph.d. i ønologi med mange års erfaring fra arbejde på forskellige bodegaer, specielt i Galicien har Iria arbejdet på flere bodegaer. Tilgangen er naturlige vine med minimal intervention og gerne uden brug af svovl, men Iria bruger svovl, når det er nødvendigt - fx. når malo holdes tilbage.
Iria søger tilbage til tidligere tider og med vedvarende og fokuseret arbejde i marken, kan druerne dyrkes helt naturligt, selvom det regner meget i området og er præget af fugt og Atlanterhavets luner. Kælderarbejdet er præget af, som hun selv siger, "rengøring" 🙂 og minimal intervention, når det kommer til vinificeringen. men på trods er det slet ikke funky naturvine, der kommer ud af den lille dør i vineriet.
Som det er typisk for Riberio, så er A Seara et blend. Lokale druer fra området Valle del Avia (som er Ribeiros naturlige midtpunkt for kvalitet og varme) og fra forskellige marker er druerne forsigtigt høstet omkring september. Her er tale om field blends med en overvægt af den lokale treixadura, men også godello er tydelig i glasset. Der er også en smule albariño, loureiro og torrentés i vinen. Markerne står nærmest uberørte og er fyldt med flora og præget af biodiversitet.
2023 var lidt køligere end 2022, og der kan fornemmes. Alkohol sænket en smule, og lidt mere syre og friskhed indarbejdet.
Efter lidt skindkontakt har vinen ligget på cement med gærresterne i 6 måneder inden flaskning. En metode der er benyttet de sidste 100 år i området. I glasset har du en fyldig, aromatisk let krydret vin, men også en ren vin, der rammer med præcision. Tydelig energi og spændstighed er til stede. Det smager bare bragende godt og er en født crowd-pleaser.
2023 minder meget om 2022, dog med lidt mindre varme og fremstår måske lidt mere præcis og med lidt mere friskhed og mindre bitterhed.
Nu skal vi have kylling. Smid en hel kylling i ovnen eller over grillen. Grøntsager og evt. lidt surt.
2023-årgangen:
Parker 92P:"The white blend 2023 A Seara Castes Brancas was cropped from a less warm year with contained ripeness and alcohol and more freshness and acidity. It comes from different vineyards in the Avia Valley and is a blend of all the whites they work with—Treixadura, Godello, Loureiro, Albariño and Torrontés—in different villages on granite soils. It fermented and matured in concrete with the lees for six months. It has good ripeness and balance with 12.5% alcohol and a pH of 3.42. It's fresh, floral and clean, with notes of tangerine peel and white pepper, and it's quite attractive and easy to drink, with defined flavors and a gentle mouthfeel. Lovely. 5,245 bottles produced. It was bottled in May 2024."
2022-årgangen:
November 2023: På ugens liste over favorit-vine hos renelangdahl.dk med ordene "Jeg plejer at sige: skal du forstå mineralitet, så drik treixadura. Druens indadvendte Kaj-ansigt, dens forknytte nærmest hæmmede personlighed, hvor man hele tiden sidder med fornemmelsen af, at noget da MÅ bryde ud af fængslet, eksplodere på et tidspunkt, giver spænding, vinøs spænding. Iria Otero med universitetsforsknings- og ønologbaggrund går naturvejen med sine vine, men ikke så det ender i ulykker. Her er det et fieldblend, typisk Ribeiro, med treixadura og godello og to håndfulde andre obskure druesorter, vinificeret med kort skindkontakt og kun berøring med beton. Forårssummende renhed, hvide frugttræsblomster og sur citronskal. Skarptandet mundfornemmelse, tungekrøllende næsten riesling-skarp syre, sellerisalt og elektriske partikler på tænder og bagtunge med touch af kinabark/tonic til sidst."
135,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.