"Genial, GENIAL grillvin" René Langdahl
285,00 kr.
Enkeltmarks vin fra den lidt køligere del af Rioja, Alavesa, hvor Roberto Olivan er drivkræften bag det lille hus Tentenublo. Roberto er 4. generation af vindruebønder i familien, men den første der ikke blot har solgt druerne til et kooperativ. Derimod arbejder Roberto med at frembringe det fulde potentiale, som Rioja Alavesa ligger inde med.
Alavesa ligger højere og tættere på Atlanterhavet end de varmere dele af Rioja. Det kan smages i Robertos vine, der typisk er frugtdrevne, men med masser af syre, struktur og personlighed.
Marken til Veriquete ligger i 600m højde, Planterne er mellem 50 og 105 år gamle. Tempranillo er den dominerende drue med ca. 60%, men der er også en smule garnacha (30%) samt både viura og malvasia.
2020 valgte Roberto af fjerne silke på omkring 80% af druerne. Markant mere end 2019. Fermentering på egen gær i ståltanke. Let battonage og bagefter 9 måneder på brugte fransk eg. Uden brug af racking, klaring eller filtrering. Blot en smule svovl i forbindelse med flaskningen.
De smukke etiketter hvor "Ardaho" (øglen) er afbilledet, viser netop en af beboerne i deres vinmarker. Roberto fortæller, at Adachos tilstedeværelse er et godt tegn. Det betyder nemlig at jorden er sund og biodiversiteten er tilstede. Ardacho'en var faktisk forsvundet fra markerne, men efter flere år med en minimal, naturlig og økologisk tilgang til markarbejdet er øglen tilbage. I dag betragtes øglen som vinmarkens vogter.
Veriquete er en smuk terroir og naturlig vin fra højderne i Rioja. Det minder om intet, som du har smagt fra Rioja tidligere. Men det smager fantastisk, og den kan gemmes i mange mange år!
Rødt kød er ikke et dumt bud. Gerne med tilbehør der byder på masser af syre som tomater eller en bearnaise. Også oplagt til krydret grissebasse på grillen. pebersaucer er også altid godt til Robertos mere tanniniske vine.
2019
Rene Langdahl kårer den til ugens "favoritvin" og skriver: "Fra en lille halv hektar, højtliggende, med tempranillo, garnacha, viura og malvasia, op til 105 år gamle stokke. Den gærede i stål og lagrede på brugte 500-liters fade. Ikke din normale rioja! Men normal efter den nye trend. Cool syrestyret frisk og urtekrydret næse på grund af 40 % helklaser. Masser af kirsebær, vermouth og tørret kompost. Toplækker smygende slyngende syreholdig drik med tannisk hidsighed og bitterhed, der kun giver spændstighed. Sund frisk frugt i midten. Genial, GENIAL grillvin når din gris krydres med peber, rosenpeber, rosmarin, salvie, hvidløg og lavendel. Livlig, stedspecifik… fra højder med sandsten og kalksten og gamle stokke, uforstyrret af påtvungen klassicisme. Saftig på den seriøse måde!"
Parker 2019. +93P: A single vineyard that started in 2016, the 2019 Escondite del Ardacho Veriquete comes from 0.4 hectares of old vines between 50 and 105 years of age planted with 80% Tempranillo, 10% Garnacha and 5% each Viura and Malvasía on red sandstone and a small part of white soils where the white grapes are at close to 600 meters in altitude. It fermented with 40% full clusters in stainless steel (all the wines with indigenous yeasts) and matured in second-use 500-liter French oak barrels for nine months without racking. This is a little more austere on the nose; it's serious and reveals very good balance in the palate with good ripeness and freshness, fully developed flavors of berries and herbs and completely integrated oak. 1,767 bottles were filled in September 2020. Vurderet ved USD60.
285,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.