Tosca Cerrada er hvidvin der har ligget under flor.
175,00 kr.
Tosca Cerrado er anden vin i Tosca-serien fra Mario Roviras hånd, hvor der bydes på hvidvin, som har ligget under flor. Mario har lavet i alt tre forskellige, og denne spændende serie af vine leger med at bringe sherry og hvidvin sammen under forskellige omstændigheder og på en måde, som ikke kan gøres mange andre steder end i Andalucien, hvor flor trives naturligt, og naturligvis Jura, hvor samme stilart også er kendt.
Som tør hvid sherry er den lavet på Palomino-druen. Tosca Cerrado har også ligget på gamle Manzanilla-fade i 7 måneder, hvor den lå under flor. Entry-vinen Tosca Most har været på stål i 15 måneder, så her er der god mulighed for at holde to spændende vine op imod hinanden. Storesøster Tosca de Lentejuela har ligget 15 måneder under flor på gamle 1. sorterings Manzanillafade. Derudover er der jordbundene er der adskiller de tre vine, og dermed bliver dette terroir-drevet på en måde, som vi ellers ikke kender fra Sherry.
Med de tre vine er der netop mulighed for at se og smage, hvordan en ellers frisk hvidvin udvikler sig under vilkår, som vi normalt kun ser ved en sherry. Modsat sherry er det her dog ikke en solera. Resultatet er generelt for alle tre vine, en hvidvin forholdsvis lav på syre (men mere syre end du typisk finder i en Fino), og med noter som en sherry. Tosca'ens krop er også mere fed; og Cerrado og de Lentejuela byder på mere sammenbragte og komplicerede vine, end Tosca'en, der har ligget på stål. Dermed tre vine, der meget bevidst er lavet forskelligt. Lige her kan du i øvrigt læse hvad René Langdahl (redaktør på Gastro) syntes om Marios tre vine.
Alle tre vine er lavet efter økologiske principper og efter principper der bygger på lav intervention. I samme ånd er det også vine med et lavt niveau af tilsat svovl og dermed svovl i alt (<40 PPM).
Mario Rovira har ellers base i Bierzo, hvor han laver fantastisk hvidvine på Palomino og rødvine på Mencia. Meget præget af terroir og druen. Der arbejdes der stort set kun med cement. Det gælder den "støvede" og super præcise Chano Villar 2012 på Mencia og San Lorenzo på Palomino og Dona Blanca (i øvrigt en vin Gastro gav seks stjerner for 2017 og 5 for 2019). Mario Rovira er en vinmand der stille og roligt vokser. Du kan iøvrigt også prøve Marios projekt fra Alella her. Igen leges der med hvidvine, hvor præcision er altafgørende.
En vin, hvis du er til sherry - men også en vin, hvis du er nysgerrig eller mangler en vin til et tapasbord eller måske en frisk østers.
Ret oplagt med madvare der går godt til sherry. Vi taler iberico skinke, østers, tapasbordet, sushi eller måske matche med en ret, hvor syren kommer fra maden som i en ceviche.
Rene Langdahl: Tosca Cerrada Palomino Fino en rama 2017 (gul laktop), Mario Rovira
De to udgaver med titlen Tosca Cerrada kommer fra klassisk øjenblændende hvid albariza-jord på den kystnære Pago de Balbaina, hvor en stor del af sherry-områdets fino-producenter henter deres fineste palomino og hvor Peter Sisseck nu også har købt parceller til sit sherryprojekt. Syv måneder i brugte manzanillafade med indflydelse af flor i en stor del af perioden. Kompleks, men faktisk mindre vild end lillesøsteren med skruelåg. Mere oxidative indslag, funk, kælder og brændte mandler, men stadig det friske grønne æble, champagneautolyse, dej… jeg serverede den for naboerne, som lystigt sluprede den i sig på terrassen!
175,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.