"Kalket frugtighed, høj syre, cool højlandsintensitet" - René Langdahl
145,00 kr.
Tentenublo Tinto 2021 følger udviklingen fra 2019 til 2020. Der er endnu mere friskhed, frugt og rankhed i vinen.
Bjergvin fra Rioja, hvor vinmager og ejer af Tentenublo, Roberto Oliván, har lavet et blend der tager udgangspunkt i terroir mere end den traditionelle Rioja-stil, hvor fad spiller den mest centrale rolle. Tentenublo har absolut fad-struktur og tanniner, der er med til at definere vinens rammer, men det er Alavesa, som du smager, når du åbner det her blend fra udkants Rioja, Alavesa.
Alt er dyrket økologisk, og druerne står i ca. 600m højde omkring Viñaspre. Planterne til denne vin er op til 100 år gamle og står kun delvist beskyttet af bjergkæden Cantabria, og udsættes derfor for en del af de hårde vinde, regn og hagl der kommer fra nord. Jorden er fattig og står lavt. Druerne skal med andre ord kæmpe for at få nok næring.
2021 betragter Roberto som ret perfekt, hvis man lige ser bort fra den hagl, der ødelagde en pæn del af druerne lige før høsten.
Der er ca. 60% tempranillo, 30% garnacha og 10% af den hvide drue garnacha i vinen.
I kælderen er der tale om spontan gæring i åbne stålfade. Skallerne slås let ned og den malolaktiske gæring sker i franske fade, hvor vinen ligger i 8 måneder. Tidligere årgange har også ligget på cement, men det er fravalgt for 2021. Med flaskning i august 2022, har den efterfølgende ligget på flaske 24 måneder inden frigivelse i sommeren 2024.
I dag har Roberto mere end 20 små parceller. Tilsammen omkring 15 hektar, der bliver til omkring 50.000 flasker om året. Roberto køber ikke druer - han er som han siger Cochere; og laver alt selv, præcis som man gjorde i gamle dage.
Stuvninger og rødt kød er oplagt. Lav en gang chili con carne eller smid nogle bøffer på grillen
2021
Rene Langdahl 92P: "Stram, mørk og kompakt rioja med kalket frugtighed, høj syre, cool højlandsintensitet og nærmest intet fad. Heftig intensitet, virkelig markant syre. Er man old school langtidsfadlagret-rioja-fan, så er det her ikke noget for dig. Er man til de trendy friske og mere frugtige sager, så er der bonus."
2020
Parker 93P
2019
Parker The red 2019 Tentenublo was produced with the fruit from different plots planted with Tempranillo, Garnacha and white grapes in the Sobremoro paraje (a place in Viñaspre that has 300 hectares) that has red sandstone soils that produces powerful wines. Each plot is fermented separately, in concrete or plastic bin, depending on the size, and the wines matured also separately in different oak barrels for nine months. 2019 is a riper vintage, and the wines show it. This has a heady perfume with something earthy, floral, with tons of aromatic herbs (rosemary, thyme, lavender), nutmeg, clove and other spices reminiscent of a vermouth, with notes of ink, a bit mysterious (soy sauce?) and attractive, with notes of black fruit. The palate is medium to full-bodied, very complete, with fine tannins and a powerful mouthfeel. This has 14.5% alcohol but doesn't feel warm at all. This has personality and is very attractive. 13,633 bottles produced. It was bottled in July 2021.
145,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.