René og Jonas er taget ned til de Kantabriske bjerge, hvor Rioja Alavesa ligger i den baskiske provins, Alava. Det er den zone i Rioja, hvor Atlanterhavets indflydelse er størst, men Alavesa ligger godt beskytter af bjergkæden. Resultatet er et terroir der indbyder til frugt, kraft og friskhed.
Der bliver smagt på tre rødvine fra Tentenublo. En lille vingård drevet af Roberto Olivan med hustru Leyre Ruiz. De tre vine er:
- Custero 2023. Garnacha-drevet med tempranillo som andenviolin og ca. 20% af mange andre druer. Både hvide, grå og røde. Masser af frugt og friskhed.
- Tentenublo Tinto, 2021. Domineret af tempranillo, men både garnacha og den hvide viura er der masser af. Kraft og saft.
- Xerico, 2019. Alene cement, hvor det har ligget i 24 måneder inden det blev flasket. Stadigvæk frisk udtryk, men alderen er begyndt at vise sig på en flot måde.
Og i DEN HELT STORE KASSE har vi lagt ni ekstra vine til dig der bare er nysgerrig på det nye udtryk fra Rioja og Baskerlandet, og hvor terroir er i fokus. De første tre finder du også i den store kasse med 6 vine. :
- Tentenublo Blanco, 2021. Meget lille år, da en haglstorm ødelagde store dele af marken. Mix af hovedsageligt viura, malvasía riojana og jaen blanca. Saltet og direkte. 9 måneder sur lie. +92P hos Parker.
- Escondite del Ardacho Veriquete, 2020. Med den lokale øgle, Adacho, afbilledet på etiketten er det her udtrykket, som det hele handler om. Stor vin der tager entry-vinene til næste niveau. (285kr)
- Escondite del Ardacho Veriquete, 2019. En super årgang og meget få flasker tilbage. Perfekt til gris på grillen! (265kr)
- Escondite del Ardacho, Las Guilermas, 2019. Fra to mikro-plots på henholdsvis 0,44 med tempranillo og 0,2 ha. viura. Samtidig pres af helklase af både de hvide og røde, hvor de røde virkelig har en mørk rød frugt. (310kr).
- Los Corillos Tinto. Top sjov og lækker med masser af grønne druer i - faktisk er hele 60% viura. Resten er tempranillo,
De sidste vine i kassen stammer fra Aseginolaza & Leunda. De holder til i Navarra, men ser sig selv mere som baskere. Præcis som Roberto. De tre er i øvrigt gode venner, og Roberto har hjulpet det unge super-par i starten. Aseginolaza & Leunda er på få år strøget til tops med deres vine.
- Birak, 2023. Garnacha-drevet med en lille smule tempranillo. Drik den op i mod Tentenublos Custero for at se, hvordan garnacha opfører sig så forskelligt og letløbende i det varme Spanien. (120kr)
- Camino de la Torraza, 2020. Druerne stammer fra en lille, fattig og stenet vinmark på blot 0,4 hektar. 75% helklaser og carbonic masceration. (235kr). 92P hos Parker og 93P hos René Langdahl.
- Matsanko, 2022. 70% garnacha og 30% tempranillo. helklase, brugte fade og masser af frugt, tannin og friskhed. (175kr). +92P hos Parker.
- Txuria. Vi slutter af med en 100% viura. Sat tilbage i 50'erne inden de mere højtydende kloner indenfor virura blev sat. Små druer, pakket med smag. Parker har smidt 94P efter den. (175kr).
Det her er ganske enkelt den perfekte kasse til dig der er nysgerrig på baskerlandet med fuld fokus på garnacha og tempranillo, fieldblends, inden brug af nye fade, helklaser, frugt, friskhed og bare god vin.