"Terroir speaks - A magical wine" Jasper Morris
365,00 kr.
Desværre udsolgt - prøv den anden 1. cru fra Changarnier i stedet for. Absolut også stor værdi for pengene.
Monthelie 1. Cru, Les Clous, 2022, Domaine Changarnier, Bourgogne, Frankrig
Du kan også springe til Bordeaux og prøve Osamu Uchida, der netop har fået 6 stjerner i Gastro for Miracle. 100% cabernet.
Miracle, 2020, Domaine Uchida, AOC Haut Medoc, Bordeaux, Frankrig
2022 har givet perfekte forhold, og det her er også uden sammenligning det bedset glas Bourgogne, som vi har smagt fra CHangarnier siden vi startede importen med 2017-årgangen. Det er ganske enkelt mere, end hvad man kan forvente fra Monthelie, hvor vores lille hus holder til.
Champs Fulliot er alt andet lige den mest eftertragtede 1. Cru i den lille og smukke kommune, hvor man indtil 1930 solgte vinen under navnet på nabobyen Volnay. Monthélie producerer små mængder vine, og præcis som fra Volnay betragtes de som lettere feminine vine. På trods af det tætte slægtsskab til Volnay sælges vinen langt under priserne, som du finder, hvis du træder et meter til siden.
Pinot Noir planterne er sat i 1979 på en jord præget af ler og kalksten, der vender syd/sydvest og ligger i direkte forlængelse til supermarken “Clos des Chênes” i Volnay. Og nej, det er jo ikke Volnay, men det smager nu ret godt alligevel.
Druerne høstes ved håndkraft, ligger ca. 1 år på træ (72% brugte), inden vinen kommer på stål og til sidst i flaske. Vinen er ufiltreret, vegansk og økologisk. Druerne blev presset med lidt over 1/3 med stilke/helklase. Det er mere, end hvad der plejer at blive brugt her.
Changaners 1. Cru fra Champs Fulliot er ganske enkelt en elegant vin, med en flot syre og struktur med fine tanniner. Der er meget rød Bourgogne i flasken for pengene. Vinen har også fået 5 ud af 5 stjerner hos Bourgogne-eksperten Jasper Morris.
Fra de få hektar laves der blot 1500 flasker om året – ud af en samlet produktion på 25.000-30.000 flasker på Domaine Changarnier.
Det var nærmest et tilfælde, at vores veje krydsede, da jeg rejste rundt i Bourgogne og ledte med lys og lygte efter et hus med kvalitetsvine lavet økologisk. Efter en time (faktisk bare 10 minutter, men jeg blev hængende lidt længere) i kælderen med Fabrice Groussin (ansvarlig for kælderen) – stod det klart, at her er en lille, men super dygtig producent, der virkelig får noget ud af jorden og druerne. Produktionen blev omlagt for nogle år tilbage til økologi og bio, da Fabrice trådte til.
Det er en fornøjelse at have 2022 på hylderne. Det er tydeligt, hvordan kvaliteten bare stiger for år efter år.
En lidt generel intro til Monthélie finder du her, hvor Sommelier Sabrina Schatz taler lidt om Monthélie efter et besøg. begejstringen er
And, vildt og svampe står lige til. Selv peger Fabrice også på aisatiske retter, med varme og syre. Den flotte syre gør også, at dette er et godt bud på en Pinot Noir til anden juleaften (eller Mortens Aften). Men ellers bare drik den – det er ganske enkelt en lækker vin.
2019
Wine Enthusiast 93P
365,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.