Syre, frugt og mineralitet fra “Premier Cru” Annaberg
135,00 kr.
Annaberg er en demonstration i balance mellem frugt, syre, mineralitet og frugtsødme. Her begået af minimalist Andreas Bender, der holder til i Leiwen, Mosel, hvor Andreas i dag har sit lille vineri.
Tilgangen i kælderen er minimalistisk, og gæringen “tager den tid, som den nu tager” – som Andreas siger. Alt arbejde i kælderen er økologisk.
Marken til denne Annaberg er fra en af de oprindelige Premier Cru vinmarker, Schweicher Annaberg. Annaberg der med solvendt hældning får masser af varme. Den røde skifer, som kun findes meget få steder i Mosel, er med til at give disse vine masser af mineralitet og salthed. De fleste vinbønder bruger druerne fra de røde skifermarker til de mere søde vine, men Andreas hælder til at bruge dem til en tør vin, som Annaberg netop er. Faktisk går Andreas tit lidt imod de gængse metoder.
Annaberg 2020 ligger med 4 gram restsukker forholdsvis lavt for en Mosel-Riesling, men med masser af noter fra moden frugter og en super flot syre og køligt smagsudtryk er dette ganske enkelt en super lækker tør Riesling fra Mosel, der tilbyder maksimal fokusering og balance. Der er masser af tekstur, saltet nter, frugt og personlighed.
Druerne stammer fra planter, der er næsten 50 år gamle. Markarbejdet er generelt konventionel, men naturligvis med manuel høst og en hård sortering af druerne i både mark og kælder.
I kælderen arbejder Andreas med cement, stål og store gamle brugte fudres.
Retter med lidt fedme, struktur er oplagt. Fjerkræ, svin og fisk. Men også retter der skal have syre – prøv en østers med en lille tomat consommé. Eller naturligvis de traditionelle retter som flammkuchen eller Coq au vin (Riesling). Asiatiske retter også ret oplagt.
2018 årgangen
Børsen - top 5 i stor test af riesling.
Gastro: 5 stjerner. "Annaberg hører til blandt de gamle topmarker i Mosel, blandt andet takket være sin sydvendte eksponering og røde skiferjordbund. Næsen bekender ren riesling-kulør med noter af lime, og derudover der også nogle noter af bagt æblekage med kanel. I munden kommer noter af petroleum forholdsvis tydeligt igennem på trods af vinens unge alder, uden at det dog tager fokus fra den fine frugt. Syren er om altid på disse kanter hamrende frisk og trækker mundvand fra reservetanken. 3 gram restsukker er med til at give mere krop på elegant vis, og den røde skiferjords mineralitet brager ind i samtlige dele af munden, så man næsten taber pusten - moselriesling er bare stort og ubegribeligt billigt. RP
Kvindevin: “en Riesling i særklasse. En tysker fra Mosel. Netop Mosel er hjemstavn for nogle af verdens bedste hvidvine på Riesling-druen, og jeg var da heller ikke længe om at kaste 5 ❤️❤️❤️❤️❤️ efter Bender Annaberg Riesling 2018. Ach du lieber, fristes man til at sige. En delikatesse af en hvidvin med masser af blomsternoter i næsen og smag af frugt – både den modne og den syrlige af slagsen. Det er netop det Riesling kan, når den er bedst: Demonstrere charmerende, moden fylde og skarp, spids syrlighed på samme tid. Jeg blev fan i løbet af nul komma fem, og de tre personer (mig selv inklusive), der befandt sig i køkkenet, mens jeg gjorde klar til stenbideranretningen, var lige ved at komme til at tømme flasken inden maden. Det lyder selvfølgelig lidt forslugent, men det er en ros til vinen, der tog os alle med storm. Heldigvis havde vi stadig noget i glassene, da stenbiderrogn, rødløg, fed cremefraiche, dild og avocado kom på bordet. Det var nemlig et match ud over det sædvanlige.”
2017:
Winelab med 5/6 stjerner: “Ekstremt lækker frugt med noter af honning, hvid melon, gult æble og lidt limesaft. Skarpt og fokuseret. Frisk frugt i smagen, mere kølig og syrepræget end duften. Max fokuseret vin med en god balance. Et hit for syreelskere og til retter, som kræver syremodspil, fx østers eller dampet hvid fisk.”
Vinbladet 90P
135,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.