60 måneder sur lie på klassiske Champagne-druer fra solrige Penedes.
255,00 kr.
Colet Assemblage – så bliver det faktisk ikke meget bedre: Champagne metoden. 60 måneder på bærmen, sur lie. Klassiske Champagne-druer, men (i det varmere og mere solrige Penedès der giver tydelige noter af terroir) – og så er både mark og kælder økologisk.
Sergi Colet trak sig ud af DO Cava og skabte Classic Penedès i 2013/2014 sammen med en lille håndfuld af andre bodegaer. Baggrunden var simpel og byggede på et ønske om anderledes krav til vinen og miljøet end Cava krævede – og selvom Cava i dag stiller højere krav til DO’et end i 2013 er forskellen til Classic Penedes stadigvæk tydelige – og afspejler basalt set forskellige ønsker til vinen. Classic Penedès har opstillet et regelsæt, der sikrer høj kvalitet, økologi, terroir og dermed at det vitterligt er Penedès, der er i flasken. Udover, at alt skal ligge minimum 15 måneder på bærmen (fysisk hos den pågældende bodega), og dermed automatisk bliver Cava-reserva, så arbejdes der med følgende krav:
Druekravene er mindre restriktive end under Cava – det betyder blandt andet at boblerne Vatua! kan indeholde en smule gewurtztraminer elller sherry kan bruges under degorgement. Det gør Colet bl.a. i samarbejde med Navazos på to vine. Dermed kan bodegaerne under Classic Penedès lege langt mere og skabe anderledes vine. Vine der ikke er bundet af regelsæt i en DO, hvor fokus er anderledes. Læs mere om Classic Penedes og Colet under Colet.
Her et blend på chardonnay og pinot noir. Super flot syre. Tørrede krydderurter i næsen og en lidt spicy profil i munden sammen med tydelige noter fra bærmen. Bobler fine og flotte – og en vin skabt til fed hvid fisk med syrlige sauce. De 60 måneder på gærresterne skaber en virkelig lækker kompleksitet, som ellers er svært at finde til det prisniveau.
Planterne er sat i 1990 i en jord præget af kalk. Alt høstes i hånden. De hele druer presses forsigtigt i første pres, hvor basisvinen dannes,. Allerede her blandes druerne og dermed kommer der fine farvenuancer ind fra pinot noirs blå drueskind i den hvide chardonnay. Er der tale om en rosé? Måske hvis du læser lærebøgerne om vin, men i Sergi Colets hoved er det den legesygesjæl, der træder frem. Hvad det er er mindre vigtigt.
Colet er en familiegård, der siden 1783 har arbejdet med vin. I 1984 købte familien jorden, som de altid har arbejdet på. De første par år solgte de fortsat druerne videre indtil de smed deres første vin på markedet nogle år senere.
I dag laver familien fast 8-12 forskellige bobler om året. Dertil kommer de mere kreative projekter, der ikke nødvendigvis gennemføres hvert år. F.eks. leger de bl.a. med Sherry-huset Navazos, hvor de sammen skaber helt enestående bobler, hvor der er tilsat en rama manzanilla i forbindelse med udtømningen af gærrester.
Noter og syre kan flot understøtte en hvid fisk med hollandaise – men den kan også drikkes til østers, i solen eller som aperitif.
255,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.