Weissburgunder i verdensklasse
320,00 kr.
95P i falstaff fik 2022’eren. Det går vitterligt kun en vej for Carolin lige nu, og vi har heldigvis fået et par kasser til Danmark.
Det var lidt et tilfælde, at sommeren 2019 bød på et holdt hos Carolin. Jagten var egentlig riesling, men vi havde læst lidt om Carolins weissburgunders, der betød, at der blev lagt en omvej ind, og snart sad jeg ved et gammelt træbord i Duttweiler, hvor Bergdolt Lamprecht holder til. Alene navnet (Duttweiler) lyder som noget taget ud af Stranger Things – og det viste sig næsten også at være korrekt. Det er i hvert fald vildt og fuldstændigt overrumplende, hvad Carolin Bergdolt har gang i, og Bergdolt har udviklet sig til at være en af vores mest cementerede vingårde i vores lille portefølje.
Weissburgunder (kendt som pinot blanc uden for Tyskland) bliver i stigende grad taget mere og mere alvorligt i Pfalz; og de seneste par ord er der virkelig også sket noget anmeldermæssigt, hvor Suckling er blevet meget betaget, men også hjemme i Danmark ser vi flere og flere weissburgunder tema-artikler.
Oprindeligt var det Carolins far, der først satte fokus på weissburgunder-druen. Kærligheden til denne drue har Carolin taget med ned i kælderen i forbindelse med, at hun har taget over. Dermed bliver Carolin 9. generation, der laver vin på det gamle kloster.
Planterne kigger mod syd. De er sat for omkring 35 år siden og står i det karakteristske “loess loam” i masser af sand og kalksten. Høsten er typisk sen. Druerne blev udvalgt og høstet ved håndkraft, udbyttet er helt nede på 5000l per ha. Det siger næsten alt.
6-10 timer med skindkontakt, og så delvis stål og delvis fudres.
Udtrykket er eksplosivt og friskt. Mange sammenligne det med chardonnay fra Bourgogne, men det er det ikke. Det her er weissburgunder fra Pfalz, og det et lavet af en af de absolutte topproducenter indenfor weissburgunderen-genren.
Mager fisk med tekstur. Mad rig på syre. Friske tomater med røget hellefisk. Fede saucer.
2022
Falstaff 95P "ompakt verwobenes Duftbild mit reifer Birne, Aprikose und Mandelmehl, leicht reduktiv und rauchig, auch floral, Brennnesselblüte. Dichter, strukturfüllender Extrakt, mürbe Phenolik, kalkig und mit feiner Würze, monumental, ohne behäbig zu sein, lang und potenzialreich"
2020
Falstaff 94+ "Duftet nach Zitrone, junger Birne, roher Mandel, Jod, Wiesenkräutern, weißen Blüten und Pfirsich. Die komplexe Frucht findet ihre Entsprechung in einer vielschichtigen Gaumenstruktur: seidig texturiert, reife Säure, dichter Extrakt, saftig. Im langen Nachhall auch mineralisch grundiert."
Suckling 96P "Very smoky and concentrated with a ton of flint and chalky minerality, this is a radical and exciting expression of dry pinot blanc. The concentration of a Grand Cru white Burgundy, but with an almost Alpine freshness. Very long and silky finish. Limited production. From organically grown grapes. Drinkable now, but best from 2024."
2019
Gastro, august, 2023: 6 stjerner
Falstaff, 94P: Citrus aromas on the nose, along with a fine savouriness, flowers, some jasmine and mineral notes. The substantial palate is dense and compact, phenolic, underpinned by vivid acidity, and a pronounced salty-maritime expression, with good length.
Suckling 97P
320,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.