Sådan gør du
Hvidvin og torsk skal på bordet nytårsaften. Her en lidt fancy forret MEN du starter naturligvis med at åbne din hvidvin, så du lige kan smage, om den er ok. Sørg for at der er nok i glasset til at vare de 20 minutter, som det tager at få lavet første del af den her lille fantastiske forret.
- Rens torsken og lynsteg den på en varm pande i noget smør med salt og peber. Den skal lige falde lidt fra hinanden, og så heller ikke mere. Sørg for at alle ben er fjernet.
- Pisk et æg og mos den kogte kartoffel og den lynstegt torsk ned i æggemassen.
- Tilsæt finrevet citronskal fra en halv citron. Farsen skal være rimelig fast, så du kan med fordel holde lidt igen med ægget. Hvis det bliver for flydende, så kan du tilsætte lidt mere kartoffel eller lidt rasp.
- Nu er glasset med hvidvin ved at være tomt, så det passer lige med, at du stiller farsen på køl i en god times tid.
Mens du venter, laver du din ”dekonstruktion” af remouladen, men start med at lægge to skiver rugbrød i ovnen ved ca. 150 grader. Jo flere korn brødet har, jo bedre er det for retten. Hold øje med brødet, da det ikke må blive sort, men det skal blive ristet. Lad det køle af i 5-10 minutter, hvorefter det skal blendes godt og grundigt. Bagefter opbevarer du krummerne i en lufttæt beholder. Hvis du ikke bruger det hele, så er det glimrende som yoghurt-topping efterfølgende.
Men tilbage til remouladen:
- Rør yoghurt og creme fraiche sammen.
- Rør lidt karry og gurkemeje i. Smag løbende til.
- Forvent 1 spsk. af den “våde del” af dressingen per person (altså den del du laver lige nu).
- Hvis du har et glas (gerne hjemmelavet) pickles stående i køleskabet, så hæld 3-4 spiseskefulde væde i din yoghurt/creme fraiche blanding. Smag til med salt, peber, karry og citron.
- Pluk og skær dine grøntsager til. De skal være i grove tern. Hvis du har et glas pickles kan du finde nogle grøntsager deri, som du kan supplere med, men ellers lav en hurtig eddikelage, hvor dine grøntsager kan komme i til en lynsyltning.
- En syltelage laver du på en del vand, en del eddike og en del sukker. Lad det koge op og put dine grøntsager i. Lad det stå i 20-30 min. Put gerne et par peberkorn og et laurbærblad i syltelagen, når du koger det op.
Nu skal du til at lave fiskepinde:
- Find din fiskefars frem.
- Med en stor kokkekniv og et skærebræt formes fiskepindene. Start med at lave en kugle af farsen, som du former med knivens side og skærebrættet som “holdepunkter”. Hold kniven våd – så slipper farsen lettere, når du former den på brættet med kniven, hvor du forsigtet presser farsbollen på siderne indtil du har den ønskede form.
- Når de alle er lavet, skal de på frys.
Lige inden I skal spise, gør du tallerkenerne parate:
- Smør et tyndt lag af creme fraiche/yoghurt ud på tallerkenerne – evt. i en lige linje på en af siderne, eller evt. afgrænset i en cirkel. Drys rugbrødet ud over. Pynt med grøntsagerne og slut af med dild.
- Imens varmer du en smagsneutralolie op i en dyb gryde. Pisk to æg sammen. Vend de frosne fiskepinde i mel, dernæst i æggemasse og til sidst i rasp (som er blandet med salt og peber).
- Ved hjælp af en hulske kommer du fiskepindende ned i olien. Vend dem løbende og pas på, at de ikke bliver sorte i kanten.
- Lad dem dryppe af på køkkenrulle og placer dem dernæst på tallerkenerne. Slut af med lidt dild og karse på toppen.
Noter om maden:
Vi havde unge kræsne damer med til bords, men ellers vil jeg anbefale, at der kommes lidt hakket kapers i fiskefarsen.
Hvad drikker man til
Fedme er ret ok til det her, men det må også gerne være uden udpræget fad. Atlantico hvidvinen har lidt hav over sig. Ikke et dumt sted at forsøge sig. men også San Lorenzo Blanco eller K (begge fra Akilia) med syre og de lidt oxiderede smage er perfekt hertil.