Skip to content

Makrel og tomat med mayo og brød

Makrel og tomat som du aldrig har set den før. Fiskefars af makrel der ender i frituren. Retten kan bruges til frokost – eller tapasbordet, men også som forret fungerer denne ret flot.
Makrelmad dekonstruktion

Det drikker du til

Jyllandsposten
135,00 DKK /stk
El Paraguas

Agás do Tempo 2018

D.O. Ribeiro|Spanien
92 point | Parker
150,00 DKK /stk
Pablo Vidal

Renacido, 2016

D.O. Ribeiro|Spanien

Sådan gør du

Makrel og tomat som makrelkugle i frituren tager lidt tid, så vigtigt, at du får hældt et lille glas vino op, og tændt for noget musik. Så går vi igang!

  1. Start med at rense fisken og få fjernet skind og ben. Pas på – der er mange ben i makrelfileten. 
  2. Imens du gør fisken ren, så lad dine meget finthakkede løg simre på panden sammen med en god klat smør. 
  3. Når løgene er ved at være gennemsigtige kommes tomatpure og fisken på. Skru op for varmen. Slut af med putte kapers i. 
  4. Fisken behøver slet ikke være gennemstegt, når du tager den af, men skal have fået nok til, at fisken går i stykker, når du rører rundt på panden. 
  5. Rør en fars af den stegte fisk, rygeosten og de kogte kartofler.
  6. Smag til og stil på køl.
  7. Når farsen er nedkølet, ruller du kugler på størrelse med bordtennisbolde. Stil dem på køl – gerne på frost.
  8. Dine råsyltede tomater laves ved at skære tomaten ud i tynde skiver. Fjern tomatkernerne.
  9. Skiverne lægges i en lufttæt beholder, hvor lidt olie, eddike, salt og peber drysses over.

Nu laver vi mayo. Pisk 2 æggeblommer, en teske dijonsennep og lidt salt og sherryeddike piskes sammen i 3-4 minutter. Hæld en neutral olie i imens du pisker. Start med blot en spiseske, så to osv. Du skal ca. bruge 2 dl olie. Hvis du sørger for at alle ingredienser nogenlunde har samme stuetemperatur, så kan det ikke gå galt. Smag til med hvidløg. Og så går vi igang med at gøre klar til serveringen:

  1. Lige inden serveringen varmer du de dybe tallerkener op i en ovn, som du har sat på ca. 70 grader.
  2. Varm olien du skal friturestege i til ca 170 grader.
  3. Stil en tallerken med rasp frem.
  4. Imens oliven varmer op pisker du nogle æg, så alt er klar til paneringsøvelsen.
  5. Kuglerne rulles i æggene og så i raspen.
  6. Kom forsigtigt kuglerne i olien. Forvent, at du skal give dem to gange, så de tør helt op og bliver godt sprøde– men pas på de ikke bliver for mørke.
  7. Alt efter størrelse på gryden kan du have fire-seks kugler i per gang.

Kuglerne serveres på en bund af de råsyltede tomater, lidt aioli og rugbrødschips. Slut af med dild og/eller karse

Hvad Drikker Man Til Makrelkugler?

I glasset har du en sprød og tør hvidvin, men gerne med en smule fylde. Prøv Atlantici eller Renacido – begge fra Ribeiro, Galicein.

Det skal du bruge (10-15 personer):

  • 20 makrelfileter

    1 stor bæger tomatpure

    1 bæger rygeost (250 gram)

    2 små glas kapers

    Saften af to lime

    Smør

    Rasp

    2-3 æg

    Olie til friturestegning

    2 store godt kogte kartofler

    Salt og peber

    2-4 skalotteløg (alt efter størrelse)

    10-12 forskellige farver tomater, hvor kernerne er fjernet

    Æbleeddike og olie

    2 dl hjemmelavet mayo

    1-2 fed hvidløg

    Dild

Makrelmad dekonstruktion

Det skal du bruge (10-15 personer):

  • 20 makrelfileter

    1 stor bæger tomatpure

    1 bæger rygeost (250 gram)

    2 små glas kapers

    Saften af to lime

    Smør

    Rasp

    2-3 æg

    Olie til friturestegning

    2 store godt kogte kartofler

    Salt og peber

    2-4 skalotteløg (alt efter størrelse)

    10-12 forskellige farver tomater, hvor kernerne er fjernet

    Æbleeddike og olie

    2 dl hjemmelavet mayo

    1-2 fed hvidløg

    Dild