Forside / Opskrifter / Gammeldags kylling i gryde med sovs og kartofler
Gammeldags kylling i gryde med sovs og kartofler

Det drikker du til
Sådan gør du
Altid en god idé at starte med at hælde et glas vino op til kokken – og så kan vi gå igang:
- Start med at gøre din kylling klar. D.v.s. kyllingen skal vaskes, gumpen skal skæres af, kyllingen skal tørres og salt/peber skal fordeles inden i og uden på din kylling.
- Fyld kyllingen med persille og citronbåde. Til sidst skal lår bindes sammen med madsnor, og kyllingen skal lukkes. Brug nogle kødnåle til at få lukket af.
- Efter du har vasket og renset dine grøntsager (løg, gulerødder og selleriknolden) skæres de i store tern.
- Rist grøntsagerne i en gryde med smør. Tag grøntsagerne op, når de har stegeskorpe.
- Brun mere smør og olie i gryden og put kyllingen i gryden. Når kyllingen er brunet af kommer du grøntsagerne og hvidløget tilbage i gryden. Hæld vand i, indtil vandet ca. dækker 1/3 af kyllingen. Put evt. 1-2 kraftterninger i.
- Lad det hele simre i ca. 45 minutter. Kyllingen skal have en kernetemperatur på omkring 70 grader. Lad brystet være nedad de første 20 minutter. Hvis du bruger stegetermometer, så pas på, at du ikke rammer en knogle, når du læser temperaturen af (for så snyder den).
Imens din gammeldags kyllingen bliver tilberedt koger du kartofler en agurkesalat. Opskriften på agurkesalaten finder du lige her
Når kyllingen er færdig, tager du kyllingen op af gryden og lægger et viskestykke over kyllingen, så den kan holde varmen. Du må ikke bruge stanniol
Nu skal du til at lave sovsen – og det her et godt tidspunkt at hælde et glas rødvin op til dig selv, så du er helt skarp, hvis du ikke allerede har hældt op.
- Skyen i din gryde sier du over i en ny gryde og smager til.
- Hvis du mangler væde, så brug noget af kogevandet fra kartoflerne.
- Smag først til med salt, peber og lidt citron. Hæld fløden i og kog op. Hæld lidt kulør i. Lad sovsen koge videre under svag varme, hvis du syntes den er for tynd, så lav en meljævning af hvedemel, som du pisker op i lidt olivenolie og pisker i sovsen. Lad den koge igennem, og hvis du har brugt en meljævning, så skal sovsen småkoge i mindst fem minutter.
Noter om maden
Lige inden du skal spise, klipper du din kylling op og smider i ovnen ved høj varme/grill i to til tre minutter. Dermed får du lige lidt varme ind i kødet og skindet bliver lækkert og sprødt.
Madlavningsfløden kan jo godt erstattes af normal fløde, det bliver der ikke ringere af.
Hvad drikker man til?
Om sommeren kan er rosé med lidt struktur være rigtig lækker, ellers en saftig rødvin med lidt struktur og lav alkohol.
Det skal du bruge:
1 stor kylling
Frisk persille
1 kg aspargeskartofler
Frisk timian
2 løg i både
1 stor gulerod i skiver
1 fed hvidløg
2 citroner
¼ knoldselleri i tern
¼ l madfløde
Smør, olie, mel, salt & peber, kulør og et par kraftterninger

Det skal du bruge:
1 stor kylling
Frisk persille
1 kg aspargeskartofler
Frisk timian
2 løg i både
1 stor gulerod i skiver
1 fed hvidløg
2 citroner
¼ knoldselleri i tern
¼ l madfløde
Smør, olie, mel, salt & peber, kulør og et par kraftterninger