Skip to content

Gammeldags kylling i gryde med sovs og kartofler

Gammeldags kylling i gryde er en klassiker, som skal laves et par gange henover året. Efter min mening kan det være en lækker sommerret, men retten smager også godt, når det hele bliver lidt mere mørkt og koldt derude. Sovsen er nem at gå til, når det hele laves efter bogen.
Gammeldags kylling i gryde

Det drikker du til

Flaskehalsen
129,00 DKK /stk
Domaine de l'R

Le Canal des Grands Pièces, 2016

Chinon|Frankrig
90 point | Vinbladet
119,00 DKK /stk
Johannes Zillinger

Velue Rosé, 2018

Østrig
Parker point | 92
179,00 DKK /stk
Bodega y Viñedos Akilia

Villa de San Lorenzo, 2016

D.O. Bierzo|Spanien

Sådan gør du

Altid en god idé at starte med at hælde et glas vino op til kokken – og så kan vi gå igang:

  1. Start med at gøre din kylling klar. D.v.s. kyllingen skal vaskes, gumpen skal skæres af, kyllingen skal tørres og salt/peber skal fordeles inden i og uden på din kylling.
  2. Fyld kyllingen med persille og citronbåde. Til sidst skal lår bindes sammen med madsnor, og kyllingen skal lukkes. Brug nogle kødnåle til at få lukket af.
  3. Efter du har vasket og renset dine grøntsager (løg, gulerødder og selleriknolden) skæres de i store tern.
  4. Rist grøntsagerne i en gryde med smør. Tag grøntsagerne op, når de har stegeskorpe.
  5. Brun mere smør og olie i gryden og put kyllingen i gryden. Når kyllingen er brunet af kommer du grøntsagerne og hvidløget tilbage i gryden. Hæld vand i, indtil vandet ca. dækker 1/3 af kyllingen. Put evt. 1-2 kraftterninger i.
  6. Lad det hele simre i ca. 45 minutter. Kyllingen skal have en kernetemperatur på omkring 70 grader. Lad brystet være nedad de første 20 minutter. Hvis du bruger stegetermometer, så pas på, at du ikke rammer en knogle, når du læser temperaturen af (for så snyder den).

Imens din gammeldags kyllingen bliver tilberedt koger du kartofler en agurkesalat. Opskriften på agurkesalaten finder du lige her

Når kyllingen er færdig, tager du kyllingen op af gryden og lægger et viskestykke over kyllingen, så den kan holde varmen. Du må ikke bruge stanniol

Nu skal du til at lave sovsen – og det her et godt tidspunkt at hælde et glas rødvin op til dig selv, så du er helt skarp, hvis du ikke allerede har hældt op.

  1. Skyen i din gryde sier du over i en ny gryde og smager til.
  2. Hvis du mangler væde, så brug noget af kogevandet fra kartoflerne.
  3. Smag først til med salt, peber og lidt citron. Hæld fløden i og kog op. Hæld lidt kulør i. Lad sovsen koge videre under svag varme, hvis du syntes den er for tynd, så lav en meljævning af hvedemel, som du pisker op i lidt olivenolie og pisker i sovsen. Lad den koge igennem,  og hvis du har brugt en meljævning, så skal sovsen småkoge i mindst fem minutter.

Noter om maden

Lige inden du skal spise, klipper du din kylling op og smider i ovnen ved høj varme/grill i to til tre minutter. Dermed får du lige lidt varme ind i kødet og skindet bliver lækkert og sprødt.

Madlavningsfløden kan jo godt erstattes af normal fløde, det bliver der ikke ringere af.

Hvad drikker man til?

Om sommeren kan er rosé med lidt struktur være rigtig lækker, ellers en saftig rødvin med lidt struktur og lav alkohol.

Det skal du bruge:

1 stor kylling

Frisk persille

1 kg aspargeskartofler

Frisk timian

2 løg i både

1 stor gulerod i skiver

1 fed hvidløg

2 citroner

¼ knoldselleri i tern

¼ l madfløde

Smør, olie, mel, salt & peber, kulør og et par kraftterninger

Gammeldags kylling i gryde

Det skal du bruge:

1 stor kylling

Frisk persille

1 kg aspargeskartofler

Frisk timian

2 løg i både

1 stor gulerod i skiver

1 fed hvidløg

2 citroner

¼ knoldselleri i tern

¼ l madfløde

Smør, olie, mel, salt & peber, kulør og et par kraftterninger