Skip to content

Fyldt svinemørbrad – svampe, feta og nødder

Fyldt mørbrad er en stensikker klassiker – ikke mindst når grillen er fundet frem. Kan også fint laves på en pande. Når du først har styr på teknikken, så er retten oplagt som gæstemad, da den kan forberedes i god tid, smager og ser godt ud og så kan du ofte finde gode hele svinemørbrad på tilbud.
Hvad drikker man til svinemørbrad

Det drikker du til

Flaskehalsen
129,00 DKK /stk
Domaine de l'R

Le Canal des Grands Pièces, 2016

Chinon|Frankrig
Parker point | 92
Parker
179,00 DKK /stk
Bodega y Viñedos Akilia

Villa de San Lorenzo, 2016

D.O. Bierzo|Spanien
110,00 DKK /stk
Alexandro

Oloroso (0,75l)

Sanlùcar de Barrameda|Spanien

Sådan gør du

Inden du starter, åbner du en flaske rødvin fra Akili (gerne San Lorenzo) og skænker et lille glas til kokken. Så er du kar til at gå i krig:

  1. Start med at hakke dine svampe og hvidløg og svits dem af på panden. De er færdige, når vandet er væk.
  2. Nu skal du skære din mørbrad op. Denne del kan være lidt tricky, og du skal passe på med ikke at skære igennem kødet.
    1. Start med at lægge svinemørbraden foran dig og skær på langs ca. 1/3 ind på siden.
    2. Drej din mørbrad 90 grader væk fra dig. Du skulle gerne have skæresnittet ind i mod dig og op mod ansigtet.
    3. Skær forsigtigt næsten ned til spækbrættet i snittet.
    4. Vend igen din mørbrad og skær ned. På denne måde fortsætter du indtil din mørbrad reelt er forvandlet til et stort stykke kød, som minder om et A4-ark.
    5. Til sidst skærer du ned i de tykkeste steder på din mørbrad – men stille og roligt, så kniven ikke går igennem.
    6. Når kødet ligger foran dig skal der tilføjes salt, peber og revet citron på kødet. Du skal kun bruge 1/4 citron her.

Nu skal vi have fyldet i.

  1. Start med at fordele de stegte svampe.
  2. Hak persille/ramsløg og fordel det ligeledes på langs.
  3. Skær stave af din feta og fordel disse på langs.
  4. Slut af med at fordele nødderne.

Rul forsigtigt din mørbrad sammen så stramt som muligt. Tag din skinke og rul den rundt om svinemørbraden. Skinken skal som minimum dækker samlingen, men prøv om du kan få det rundt om enderne også.

Tag din kødsnor og lav en løkke. Stram snoren om en af enderne og træk den rundt om svinemørbraden 5-8 gange, indtil du rammer den anden ende. Slut af med en god gammeldags kællingeknude, så den holder.

Tilberedning kan med fordel laves på grillen, hvis den er tændt. Ellers svits den af på en pande og slut af med 15 minutter i en ovn på 180 grader. Stegetiden er ikke lang, men kan være lidt svær at fange. Laver du den alene på en pande, så start med høj varme og skru ned efter 5-6 minutter. Efter 15 minutter i alt skal den lige hvile i 10 minutter. Men tykkelsen på svinemørbraden påvirker naturligvis stegetiderne.

Noter om maden

Du kan veksle mellem indholdet. Prøv også med soltørrede tomater, spinat og mozzarella – her har du iøvrigt lige pludselig også det italienske flag.

Hvad drikker man til?

Svinemørbrad er et fint stykke kød stort set uden fedt. Vi skal bruge en vin med lidt frugt og struktur. Canal LR fra Loire giver flot modspil. San Lorenzo fra Akilia understøtter med flot struktur. En Oloroso sherry giver lidt dybde.

Det skal du bruge:

1 stor og flot svinemørbrad, gerne en (tidligere) glad gris

1 stort bundt ramsløg eller persille (eller en kombi)

4 fed hvidløg – specielt hvis du ikke bruger ramsløg

Et par håndfulde blandede nødder (val – og hasselnød)

1-2 pakker serranoskinke

150-200 gram blandede svampe

Salt, peber og olie

1/2 økologisk citron

Frisk rosmarin, persille og timian

1 lille blok feta med god fedme

Madsnor

Hvad drikker man til svinemørbrad

Det skal du bruge:

1 stor og flot svinemørbrad, gerne en (tidligere) glad gris

1 stort bundt ramsløg eller persille (eller en kombi)

4 fed hvidløg – specielt hvis du ikke bruger ramsløg

Et par håndfulde blandede nødder (val – og hasselnød)

1-2 pakker serranoskinke

150-200 gram blandede svampe

Salt, peber og olie

1/2 økologisk citron

Frisk rosmarin, persille og timian

1 lille blok feta med god fedme

Madsnor