Skip to content

Havtaske, selleriknold, kejserhatte, brunet smør med soya, nødder og tyttebær

Når efteråret begynder at sætte ind, så kommer de danske selleriknolde på markedet. En helt igennem fantastisk knold. Her sat sammen med havtaske og beurre noisette. Så bliver det ikke meget bedre – hvis du husker det rigtige glas vin til retten.
havtaske og selleri

Det drikker du til

94 point | Parker
279,00 DKK /stk
El Paraguas

La Sombrilla, 2017

D.O. Ribeiro|Spanien
Gastro
159,00 DKK /stk
Bergdolt Lamprecht

Duttweiler Mandelberg Weissburgunder, VDP, Erste Lage, 2018

Pfalz|Tyskland
Kvindevin.dk
259,00 DKK /stk
Domaine Changarnier

Le Clos Monthelie, Cote d'Or, Domaine Changarnier, Frankrig, 2018

Bourgogne, Monthelie|Frankrig

En ret der skal tilberedes over et par omgange, men få klargjort alle ingredienser, så når du hurtigt i mål. Du kan lave den ovnbagte selleriknold dagen før, så er det bare om at gå i gang. Imens du overvejer din plan, bør du få åbnet en flaske vin og få et lille glas.

Selleriknolden og puré

  1. Du finder en mere detaljeret beskrivelse af selleripure lige her – men ellers renser du knolden og pakker den ind i sølvpapir. Den skal i ovnen ved 170 grader i et par timer. Stik en kødnål ind i knolden et par gange. Selleriknolden skal være HELT mør.
  2. Find en gryde frem og smelt 50 gram smør i gryden. Hak selleriknolden i mindre stykker og læg i gryden. Hæld halvdelen af fløden i og find en stavblender frem. Blend løs. Den skal være helt blød og glat. Du skal givetvis bruge alt fløden.
  3. Smag selleripureen til med fint revet citronskal, salt, peber og lidt revet peberrod. Stilles til side, så den nemt kan varmes op, når du skal servere

Havtasken

  1. Find en pande frem, der kan gå i ovnen eller et lille ovnfast fad.
  2. Rens og vask fisken. Smid den på en varm pande med noget smør og få branket siderne godt af.
  3. Havtasken skal i ovnen i ca. 20 minutter ved 170 grader. MEN det afhænger naturligvis også af tykkelsen. Efter 12 minutter mærker du efter med en kødnål (ind i fisken og på underlæben).
  4. Tag fisken ud og lad den hvile i 5-6 minutter inden du skærer den i tykke skiver (en skive per mand)

Beurre noisette – “brunet smør med ting i” laver du imens fisken er i ovnen.

  1. Find en lille kasserolle frem.
  2. Smelt ca. 150-180 gram smør. Brunes op, men pas på det ikke bliver brændt.
  3. Imens hakker på en tommeltot ingefær, 1 fed hvidløg, 1/2 chili uden kerner, og skallen fra en halv citron.
  4. Smørret tages af varmen og blandes op med de hakkede ingredienser. hæld halvdelen af din soya i, og smag til. nu er det vigtigt, at du ikke varmer saucen op igen. Den må under ingen omstændigheder koge – det bliver man smidt ud af Masterchef på, sagde manden baseret på erfaring.

Grønkål chips – laver du også imens fisken er i ovnen

  1. Skær bladene af grønkålen. Vask dem grundigt og få tørret dine grønkål
  2. Find en lille pose frem og hæld lidt olivenolie ned i posen med lidt salt og lidt citronsaft.
  3. Grønkål kommes i posen og få olien fordelt.
  4. Lægges på en bradepande oven på noget bagepapir. Det gør du ca. 5 min inden du tager fisken ud af ovnen

Kejserhat – laver du imens fisken er i ovnen

  1. Smelt 50 gram smør på en pande.
  2. Læg et fed hvidløg på panden.
  3. Skær kejserhattene i tykke skiver og kommes på panden.
  4. Steg dem gyldne og møre.

Op til anretning varmer du din selleripure op som placeres på midten af hver tallerken. Den tykke skive af din havtaske placeres lige ved siden af. Kejserhatten skal oven på din pure. Hæld nogle spiseskefulde sauce ud over retten, læg de sprøde grønkålchips oven på hele herligheden sammen med hakkede valnødder, en god del skovsyre og tyttebær.

Du er nu klar med en ret der en konge værdig. Food Porn når det er bedst!

Hvad Drikker Man Til selleripure og havtaske?

Den meget fedme i retten balanceres i selve retten af både det salte med soya og med det sure som i tyttebærene, så vi leder efter noget med balance til glasset. Sombrilla vil være et flot og godt valg. Lillesøster Atlantico vil også være god. Du kan også prøve en rødvin fra Albamar på druen espadeiro. Flot og elegant med syre og frugt.

1 knoldselleri

1/4 l fløde

Frisk peberrod

Frisk ingefær

1 fed hvidløg

Havtaskefillet (ca. 100 gram per mand m/k)

2-3 stilke grønkål

2-3 valnødder

1 håndfuld tyttebær eller ribs

En god håndfuld skovsyre

1 citron

1 dl soya

1/2 kejserhat per mand

250 gram smør

havtaske og selleri

1 knoldselleri

1/4 l fløde

Frisk peberrod

Frisk ingefær

1 fed hvidløg

Havtaskefillet (ca. 100 gram per mand m/k)

2-3 stilke grønkål

2-3 valnødder

1 håndfuld tyttebær eller ribs

En god håndfuld skovsyre

1 citron

1 dl soya

1/2 kejserhat per mand

250 gram smør