Skip to content

Nordisk Brandade med torsk, løg og spidskål

Brandade er normalt en spansk ret lavet på klipfisk og kartoffelmos. Her i en nordisk udgave, hvor vi bruger frisk torsk. Retten er hurtig at lave, og kan også indgå i et tapasbord
Nordisk brandade

Det drikker du til

Jyllands-Posten
179,00 DKK /stk
Alvar de Dios

Vagüera, 2017

Tierra de Castilla y León|Spanien
94 point | Parker
279,00 DKK /stk
El Paraguas

La Sombrilla, 2017

D.O. Ribeiro|Spanien
93 point | Guia Penin
119,00 DKK /stk
Argüeso

Manzanilla Classico, San Leon

Sanlùcar de Barrameda|Spanien

Nordisk brandade laves faktisk bedst, med et glas vin i hånden. Det kan derfor anbefales, at kokken starter med at hælde et lille glas vino op!

Vi starter med kartoffelmosen.

  1. Kartoflerne skrælles, skæres i mindre stykker og koges UDEN salt indtil de er helt møre.
  2. De kogte kartofler moses med smør og 1/2 dl af vandet fra kartoflerne. Start med 100 gram smør og tilføj op til omkring 200 gram – men du kan også stoppe lidt før, alt efter hvad du har lyst til.
  3. Smag til med salt og peber.

Så laver vi fisken.

  1. Find en pande frem. Smelt 150 gram smør sammen med lidt oliven olie.
  2. Imens smørret smelter, snitter du løget fint.
  3. Læg det snittede løg på panden. Skru ned på middelvarme. Løget skal steges indtil det karamellisere. Tag løgene af.
  4. Smelt 50 gram smør med lidt oliven olie på panden, hvor du har stegt løgene.
  5. Læg den rensede torsk på panden ved lidt over middel varme.
  6. Hold nøje øje med fisken, når du kan se, at varmen er cirka halvvejs igennem, så vender du fisken om.
  7. Tilføj kapers og hakkede nødder.
  8. Snit spidskål. Hæld sherryeddike og lidt salt over den snittede spidskål

Anrettes på et fad, som du lige har haft i ovnen ved 50 grader. Først kartoffelmos, så fisken med kapers og nødder, så løg og til sidst den snittede spidskål.

Hvad Drikker Man Til Nordisk Brandade med torsk?

Masser af smør vil nyde godt af lidt fad. Sombrilla og Fai un fra El Paraguas byder på fine fad-noter, som vil passe flot. Også Vagüera med være godt match.

1 kg kartofler

400 gram smør

1-2 glas kapers

1/2 spidskål

1 stort løg

500 gram torsk

4 spiseskefulde Sherryeddike

4 spiseskefulde god olivenolie

1 lille håndfuld hasselnødder

Salt og peber

 

 

Nordisk brandade

1 kg kartofler

400 gram smør

1-2 glas kapers

1/2 spidskål

1 stort løg

500 gram torsk

4 spiseskefulde Sherryeddike

4 spiseskefulde god olivenolie

1 lille håndfuld hasselnødder

Salt og peber