Skip to content

Stegning af bøf – sådan steger du din bøf – på grill eller pande

Stegning af bøf kræver bare et par simple fif, så ender du med en perfekt bøf – uanset om der er tale om højreb, kalvekotelet, mørbrad eller ribeye og om den skal være rare eller medium.

Det drikker du til

92 point | Parker
149,00 DKK /stk
Alvar de Dios

Aciano, 2017

D.O. Toro|Spanien
150,00 DKK /stk
Pablo Vidal Vinos

Maldito, 2016

Valdeorras|Spanien
92 point | Guie Peñin
129,00 DKK /stk
Portal del Montsant

Brunus, 2016

D.O. Montsant|Spanien

Sådan gør du

Stegning af bøf eller steak er ikke så svært, men det kræver dog, at kokken har et glas rødvin i hånden  – ellers kan det nemt gå helt galt!

Skal der tilberedes mere end 4-6 bøffer, og har du en grill, så er det klart den nemmeste måde, at få helt perfekte bøffer på, hvor både røg og ild kan smages. Men også på en pande kan resultatet bliver fantastisk. Brug gerne en pande med tyk bund.

  1. Start med at tage kødet ud 30-40 minutter inden det skal tilberedes.
  2. Salt kværnes på kødet – der skal en god del til.
  3. Bind kødsnor rundt om kødet, specielt, hvis du har et (højt) stykke mørbrad.
  4. Tænd for din pande, og sæt den på høj temperatur.
  5. Når panden er varm hælder du olie på panden, og bøfferne lægges på. Pas på du ikke kommer for mange bøffer på panden på en gang, så falder temperatuen, og dit kød koger i stedet for at blive stegt.
  6. Hvis du er til rare, så skal bøffen stadigvæk have fået varme i midten af kødet. Det tjekker du løbende med en KØDNÅL. Stik den ind fra siden, og læg kødnålen på overlæben. Du skal mærke varme, ellers er den kold og helt rå indvendig. Alt efter tykkelse, så skal kødet i alt have to-tre minutter på hver side for at ramme rare.
  7. Efter at have lavet stegeskorpe på begge sider (ca. 1 minut i alt på begge sider), så skruer du ned til medium varme og putter smør, hvidløg og rosmarin på panden. Lad det smelte.
  8. Med en ske hælder du det smeltede smør over kødet løbende.
  9. I princippet gentager du trin 8 til kødet er færdigt – og det afhænger en del af tykkelsen. Her antager vi med 3 cm:
    1. Rare – ialt 4-5 minutter (omkring 48-52 grader med et stegetermometer)
    2. Medium – ialt 6-7 minutter (omkring 52-56 grader med et stegetermometer)
    3. Well done – alt over 10 minutter (over de 56 begynder du at ramme en well done)
  10. HVIS du laver den på grillen, så kan du af gode grunde ikke bade dine bøffer i smørret, men du kan gnubbe købet med både hvidløg og rosmarin før og under stegningen.
  11. Lad kødet hvile i 5 minutter. Den skal hvile på en rist.

Laver du tykkere mørbradbøffer, så put dem i ovnen efter den har fået stegeskorpe, og følg udviklingen med et stegetermometer. Lad ovnen stå på 120 grader.

Hvis du mangler et godt brød til dine bøffer, så find nogle ideer her.

Hvad Drikker Man Til bøf eller steaks?

Det afhænger lidt af tilbehøret, hvor du jo kan have masser af syre i en bearnaise, men du også lave det med en smørsauce med kapers og ansjoser. Dog er tanniner aldrig et skidt bud. men moden frugt og lidt syre er også godt. Her anbefaler vi Aciano med masser af tanniner og syre eller Maldito med frugt, tanniner og syre

Det skal du bruge:

  • +250 gram kød per mand m/k
  • 25-50 gram smør
  • Madsnor, hvis du har en høj steak
  • Rosmarin og hvidløg
  • Gerne 1 citron
  • Olie
  • Salt og peber
  • 1 glas rødvin til kokken

Det skal du bruge:

  • +250 gram kød per mand m/k
  • 25-50 gram smør
  • Madsnor, hvis du har en høj steak
  • Rosmarin og hvidløg
  • Gerne 1 citron
  • Olie
  • Salt og peber
  • 1 glas rødvin til kokken