Skip to content

145,00 DKK/stk

På lager

Køb nu og optjen 3 DKK pr. stk.!
Optjen point til dit næste køb
Kvalitetsvin matchet med opskrifter
Fri fragt ved køb over 1000 DKK

Vi anbefaler disse opskrifter

3 hurtige om

Bodegas Albamar

Xurxo Alba står i spidsen af denne økologiske familiegård, der har stået i sidsen af "vin-revolutionen" i Galicien
Familiegården ligger i Rias Baixas. Men Xurxo har projekter i hele Galicien
Minimalistisk og eksperimenterende stil (druer og opbevaring)- muligvis blandt top 3 winemakers i Galicien

Andre anmeldelser

Jyllands-Posten, feb 2021: Knitrende, mineralsk, spændstig med noter af havluft og saltvand, ret genial til stenbiderrognen. 91 point.

Beskrivelse

Pai betyder far på galicisk og vinen hedder Pai, fordi vinen netop er inspireret af, hvordan Xursos far lavede vin i gamle dage. Dengang var træ og malolaktisk gæring væsentlige dele af vinfremstillingen, og i sagens natur var vinene typisk fede, cremede og lidt tunge. Pai er dog ikke lavet som i de gamle dage, men inspireret af de gamle dage.

Pai adskiller sig ved, at der ganske vist er brugt store fudres – men de er gamle, brugte og så kombineres det med, at der også bruges stål. Det, i sig selv, er med til at skabe en balance, som gør Pai langt mere interessant, end hvis den blot har ligget på brugt træ.

En anden væsentlig faktor, der gør, at Pai alligevel ikke er, som vinen var for 20 år siden er, at den malolaktiske gæring kun er gennemført på halvdelen af vinen. Dermed får du masser af friskhed ind i vinen fra den del, der ikke har været igennem en malolaktisk gæring og dermed byder på masser af æblesyre.

Pai anno 2019 er baseret på vin, der har ligget i i alt to fudres på hver 2500l. Det er 3. gang, at de benyttes, så trænoterne er klart aftaget – men de er der og sammen med malo’en får du fine mejeri-noter – men friskheden fra æblesyren også.

Vinen er en hyldest til vores forfædre, forældre og fortidens måder at arbejde på. I samme ånd har Pai 2019 en flot og høj viskositet med bredde og lange smagsnoter. Den er vedvarende og holder dig fast i et jerngreb. Dette kombineres med syren fra albarino’en og friskheden fra den halvdel af vinen, der ikke har gennemgået en malolaktisk gæring. De to most er inkorporeret tæt på perfekt og byder dermed først på syrlighed som erstattes de mere bløde noter.

Vinstokkene til Pai er fra parceller der er præget af sand og granit. Vinstokkene er omkring 40 år gamle og står med minimal intervention. Druerne presses hele og ligger ni måneder i de gamle fudres inden vinen flaskes og ligger i endnu 1/2 år inden den frigives.

Pais bedre halvdel er i øvrigt den røde Nai.

Hvad Drikker Man til PAI?

På grund af vinens struktur kan Pai virkelig benyttes bredt. Med dens syrlighed og lidt yoghurt-noter fra den malolaktiske gæring vil det her være perfekt til stenbiderrogn med creme fraiche. Fisk med lidt struktur eller med lidt tungere saucer vil også være godt. Pai kan dog også med stor fordel nydes i solen med lidt salte mandler og lidt Pata negra skinke rullet om en lille gaffel.

Fakta for vinnørden

Land
Spanien
Område
Rias Baixas, Galicien
Vinhus
Albamar
Vinmand
Xurxo Alba
Druer
Albarino
Landbrug
Konventionel med tilstræbt økologi
Serveringstemperatur
10-12 grader
Alkohol
13%
Allergener
Indeholder sulfitter
Smagsoplevelse
Syrlighed kombineret med en cremet viskositet med noter af citrus og fra mejeriet
Næsen
Syrlighed, frugt og mælke/smør noter
Størrelse
0,75l
Produktion
5000L
Gemmepotentiale
Drikkes inden 2027

145,00 DKK/stk

På lager

Køb nu og optjen 3 DKK pr. stk.!
Optjen point til dit næste køb
Kvalitetsvin matchet med opskrifter
Fri fragt ved køb over 1000 DKK