Skip to content

145,00 DKK/stk

På lager

Køb nu og optjen 3 DKK pr. stk.!
Optjen point til dit næste køb
Kvalitetsvin matchet med opskrifter
Fri fragt ved køb over 1000 DKK

Vi anbefaler disse opskrifter

3 hurtige om

Bodegas Albamar

Xurxo Alba står i spidsen af denne økologiske familiegård, der har stået i sidsen af "vin-revolutionen" i Galicien
Familiegården ligger i Rias Baixas. Men Xurxo har projekter i hele Galicien
Minimalistisk og eksperimenterende stil (druer og opbevaring)- muligvis blandt top 3 winemakers i Galicien

Andre anmeldelser

2019
Testvinder i Jyllands-Posten, feb 2021 med fem stjerner: Knitrende, mineralsk, spændstig med noter af havluft og saltvand, ret genial til stenbiderrognen. 91 point.
2018
Parker +92P: “Pai” means “father” in the Gallego language, and the 2018 Pai, a pure Albariño, is the evolution of a wine that years ago had been called Edición Especial. This is a mellower wine. In 2011, Albamar started making this without malolactic, but in the past, the wines had malo, so this is a little like the original wine, a coupage of wines with and without malolactic (like his father used to do), looking for a little more balance and unctuosity, with a little more weight. This may be a bit different every year, achieved from a different blend, but in 2018, it was a blend of the Albariño from a new 2,500-liter oak foudre and a second use 500-liter foudre, but with malolactic, plus a 2,000-liter stainless steel tank without malolactic. This gave the wine a little more weight in the fresher and more citrus 2018 vintage. It has more volume and weight than the Albamar and a creamy touch from the malo and the oak. If has the classical saltiness, but the acidity is mellower. This made up some 5,000 liters that filled around 6,500 bottles.
June 2020 Week 2, The Wine Advocate, Luis Gutiérrez

Beskrivelse

PAI 2020 er landet. En variant af albarino-druen, hvor Xurxo virkelig leger med mixet mellem gamle dage og nutiden.

PAI betyder far på galicisk og vinen hedder PAI, fordi vinen netop er inspireret af, hvordan Xursos far lavede vin i gamle dage. Dengang var træ og malolaktisk gæring væsentlige dele af vinfremstillingen, men en stor forskel er også, at de typisk høstede meget sent, så druerne var så modne som muligt. I sagens natur var vinene typisk fede, cremede, tunge med begrænset syre.

PAI adskiller sig ved de gamle dage, at der ganske vist er brugt store fudres – men de er gamle og brugte. Dertil kommer, at dele af vinen har ligget på stål. Det, i sig selv, er med til at skabe en balance, som gør PAI langt mere interessant, end hvis den blot har ligget på brugt træ.

En anden væsentlig faktor, der gør, at PAI alligevel ikke er, som vinen var for 20 år siden er, at den malolaktiske gæring kun er gennemført på halvdelen af vinen. Dermed får du masser af friskhed ind i vinen fra den del, der ikke har været igennem en malolaktisk gæring og dermed byder på masser af æblesyre.

Sidst men ikke mindst, så er høsttidspunktet også tidligere – her kommer der mere syre ind i billedet.

PAI anno 2020 er præcis som i 2020 baseret på vin, der har ligget i to forskellige fudres efter fermenteringen. Begge er på 2500l. Det er 4. gang, at de benyttes, så trænoterne er klart aftaget – men de er der og sammen med malo’en får du fine mejeri-noter – men friskheden fra æblesyren er der også. På den måde minder PAI 2020 om 2019, men er lidt mere frisk og syrlig i sit udtryk. Det betyder også, at som med alle vinene fra Xurxo, så skal den ikke drikkes koldt, men ved omkring 10-12 grader.

PAI er en hyldest til vores forfædre, forældre og fortidens måder at arbejde på. I samme ånd har PAI 2020 en flot og høj viskositet med bredde og lange smagsnoter. Den er vedvarende og holder dig fast i et jerngreb. Dette kombineres med syren fra albarino’en og friskheden fra den halvdel af vinen, der ikke har gennemgået en malolaktisk gæring. De to most er inkorporeret tæt på perfekt og byder dermed først på syrlighed som erstattes de mere bløde noter.

Vinstokkene til PAI er fra parceller der er præget af sand og granit. Vinstokkene er omkring 40 år gamle og står med minimal intervention. Druerne presses hele og ligger ni måneder i de gamle fudres inden vinen flaskes og ligger i endnu 1/2 år inden den frigives.

PAIs bedre halvdel er i øvrigt den røde Nai.

PAI 2019 vandt i øvrigt Jyllands-Postens test om vine det matcher til stenbiderrogn. Her holder 2020 fast. Men da vi har fået ufattelig små mængder, vil den ikke blive sendt til bedømmelse. Vi vil hellere sende den til dig eller drikke dem selv 🙂

Hvad Drikker Man til PAI 2020?

På grund af vinens struktur kan PAI virkelig benyttes bredt. Med dens syrlighed og lidt yoghurt-noter fra den malolaktiske gæring vil det her være perfekt til stenbiderrogn med creme fraiche. Fisk med lidt struktur eller med lidt tungere saucer vil også være godt. PAI kan dog også med stor fordel nydes i solen med lidt salte mandler og lidt Pata negra skinke rullet om en lille gaffel.

Fakta for vinnørden

Land
Spanien
Område
Rias Baixas, Galicien
Vinhus
Albamar
Vinmand
Xurxo Alba
Druer
Albarino
Landbrug
Konventionel med tilstræbt økologi
Serveringstemperatur
10-12 grader
Alkohol
13%
Allergener
Indeholder sulfitter
Smagsoplevelse
Syrlighed kombineret med en cremet viskositet med noter af citrus og fra mejeriet
Næsen
Syrlighed, frugt og mælke/smør noter
Størrelse
0,75l
Produktion
5000L
Gemmepotentiale
Drikkes inden 2030

145,00 DKK/stk

På lager

Køb nu og optjen 3 DKK pr. stk.!
Optjen point til dit næste køb
Kvalitetsvin matchet med opskrifter
Fri fragt ved køb over 1000 DKK