Knasstør pasada en rama fra Bodegas Yuste
249,00 kr.
La Kika er en knastør sherry, som Bodegas Yuste tidligere alene har forbeholdt “la familia” i en periode. Men her har vi den udenfor Spanien – det er ellers kun få steder uden for Spanien, at du kan finde denne specielle Manzanilla, hvor soleraen i gennemsnit ligger omkring 10 år på fad.
La Kika er en rama – dvs. den tappes ufiltreret fra tønden direkte til flaske; og det er her, at du virkelig får stiftet bekendtskab med Manzanilla!
La Kika er en hyldest-sherry til Franciscos mor, Doña Caridad Brioso, også kendt som Kika. Og når en spanier laver en vin, som skal hylde sin mor, så bliver det godt. Og dette er muligvis også Bodegas Yustes bedste Manzanilla – og nok også en af de bedste Manzanillaer, som du finder til under 500 kr!
Bodega Yuste er en af de sidste sherryproducenter, som ikke tager nye træfade ind. Bagerst i deres bodega går deres bødker rundt på et stort værksted og reparere de gamle fade. Det betyder også, at de brugte Manzanilla fade, som La Kika har ligget i hurtigt bliver +200 år gamle.
Kompleksiteten fornægter sig ikke – den er tør med noter af saltvand, gær og nødder, men samtidig er den også frisk. Afslutningen er lang og vedholdende. Det er tydeligt, at der er tale om “en rama” – dvs. en sherry som er filtreret minimal. Her er tale om en livlig flaske Manzanilla!
Det internationale site om sherry, SherryNotes, giver La Kika 4/5 og skriver, at selvom den er svær at finde i butikkerne udenfor Spanien, så er La Kika “certainly worth hunting down”. Det er vi helt enige i!
Da det hollandske par (Sommelier Kim Reisig og kokken Eddie Meijboom) fra restaurant Cheval Blanc, som ligger i Hemsteede, stillede op 2019-udgaven af Jerez Copa var det da også med La Kika i glasset og en kombination af krabbe og kammusling på tallerkenen. Jerez Copa er verdens største sherry konkurrence, hvor mad og vin sættes sammen, og på deres site finder du masser af spændende match mellem sherry og mad. Også her ser vi ofte match mellem Thai og sherry.
Gastro er også vild med La Kika, og har givet den 5 stjerner – du kan læse anmeldelsen nedenfor.
La Kika skal serveres lige knap så kold som en typisk Manzanilla. Prøv den ved 8-10 grader.
Skaldyr er oplagt valg til denne sherry, men med dens nøddetoner er La Kika også god at servere til ost og nødder. Til tapasbordet er La Kika genial, da den kan klare både skinken, nødderne og fisken. En tapas som røget hellefisk med tomatsauce på brød er også et sikkert match, men også sushi vil være godt!
La Kika er en knastør pasada en rama, som Bodegas Yuste tidligere alene har forbeholdt “la familia”. Men her har vi den udenfor Spanien – det er ellers kun få steder uden for Spanien, at du kan finde denne specielle Manzanilla, hvor soleraen i gennemsnit ligger omkring 10 år på fad. Soleraen bygger videre på Yustes to grund-manzanillar: Irene og Aurora (Aurora der er overbygningen på Irene). Dermed bliver La Kika en overbygning på Aurora, som i lang tid har været deres mest solgte Manzanilla, som Yuste har. La Kika er nok også noget af det bedste Manzanilla, som du støder på. Vi er lidt biased, men stol blot på os her 🙂 !
La Kika er en rama – dvs. den tappes ufiltreret fra tønden direkte til flaske; og det er her, at du virkelig får stiftet bekendtskab med Manzanilla! Den oprindelige en rama afspejler måden de serveres på i Sanlucar: tappet fra tønden, hvor alle smagsnoter er med.
Pasada dækker ovr, at solerane er omkring 10 år gammel – og floren er ved at blive brudt i tønden. Det betyder også, at den har markant længere levetid end en standard manzanilla som Aurora; og flaskelagring giver pludselig mening for en Manzanilla.
La Kika er en hyldest-sherry til Franciscos mor, Doña Caridad Brioso, også kendt som Kika. Og når en spanier laver en vin, som skal hylde sin mor, så bliver det godt. Dette er da også klart Bodegas Yustes bedste Manzanilla.
Bodega Yuste er en af de sidste sherryproducenter, som ikke tager nye træfade ind. Bagerst i deres bodega går deres bødker rundt på et stort værksted og reparere de gamle fade. Det betyder også, at de brugte Manzanilla fade, som La Kika har ligget i, hurtigt bliver +200 år gamle.
Kompleksiteten fornægter sig ikke – den er tør med noter af saltvand, gær og nødder, men samtidig er den også frisk. Afslutningen er lang og vedholdende. Det er tydeligt, at der er tale om “en rama” – dvs. en sherry som er filtreret minimal. Her er tale om en livlig og kompleks flaske Manzanilla!
Da det hollandske par (Sommelier Kim Reisig og kokken Eddie Meijboom) fra restaurant Cheval Blanc, som ligger i Hemsteede, stillede op 2019-udgaven af Jerez Copa var det da også med La Kika i glasset og en kombination af krabbe og kammusling på tallerkenen. Jerez Copa er verdens største sherry konkurrence, hvor mad og vin sættes sammen, og på deres site finder du masser af spændende match mellem sherry og mad. Også her ser vi ofte match mellem Thai og sherry. Det kan varmt anbefales at finde inspiration til match mellem mad og sherry der!
Den normale opfattelse er, at disse skal drikkes helt unge. Der smager de naturligvis også mere som, når den kommer fra fadet. Men Yuste er faktisk af en anden mening, og det er at La Kika nemt er på toppen de første to år efter tapningen. Baggrunden er, at vi nærmer os Amontillado’ens egenskaber, og her har flor’en været delvist brudt, så der er også let oxidering. Det betyder også, at vinen bare kan mere og andet end en normal Manzanilla. Men døm selv. Det her parti er fra 2020.
La Kika skal serveres lige knap så kold som en typisk Manzanilla. Prøv den ved 8-10 grader, så får du smagsnoterne med.
Skaldyr er oplagt valg til denne sherry, men med dens nøddetoner er La Kika også god at servere til ost og nødder. Til tapasbordet er La Kika genial, da den kan klare både skinken, nødderne og fisken. En tapas som røget hellefisk med tomatsauce på brød er også et sikkert match. Sushi er altid godt til Manzanilla!
Guia Penin 2020: 93P
Gastro: 5/6 stjerner. “Meget sjælden sherry, som normalt ikke ses udenfor de spanske grænser. Soleraen til denne vin er ca. 10 år i gennemsnit. I næsen er den ikke til at tage fejl af. Den råber sherry for fuld udblæsning og med nødder, grønne oliven og rå kartoffel. I munden rammes man af en vidunderlig salt mineralitet, der er så intens, at det føles som at drikke saltvand. Samtidig er vinen let og frisk med en delikat syre, som sikrer en sherry i særdeles flot balance. Et meget flot produkt, som endnu engang minder om, at man skal drikke mere sherry.” Gastro nr. 155. Pris 249kr
VinAvisen.dk: En tør luksus-sherry til dem, der elsker Andalusien og tapas. Manzanilla er en lys og livlig fino-type, hvori kendere påstår at kunne smage saltet og joden fra Atlantens brænding ved byen Sanlúcar de Barrameda. Vinen, der her indeholder 15% alkohol, har en blomstrende duft og en stærkere, let bitter, men alligevel delikat smag af flor – det lag af mikroorganismer, der dækker vinen i fadene. Manzanilla er velegnet som velkomstdrik, apéritif eller til skaldyr, og den bør nydes direkte fra køleskabet. Hvis man er tyrefægter, så er det manzanilla, man drikker.
WineEnthusiast: 90 point og skriver “Wood resin and green melon comprise the nose on this fresh refined manzanilla. Spiced apple, sea salt and sautéed white mushroom flavors are lasting on a healthy semicomplex finish.”
SherryNotes, giver La Kika 4/5 og skriver, at selvom den er svær at finde i butikkerne udenfor Spanien, så er La Kika “certainly worth hunting down”.
Vivino: 3,9
249,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.