Skip to content

Vingården arbejder efter bæredygtige principper eller er økologisk

Mario Rovira

Tosca 2016, Mario Rovira

VDT Cadiz | Spanien

Hvidvin i stål og under flor i 15 måneder. Ikke sherry og ikke hvidvin.

110,00 DKK/stk

På lager

Køb nu og optjen 2 DKK pr. stk.!
Optjen point til dit næste køb
Kvalitetsvin matchet med opskrifter
Fri fragt ved køb over 1000 DKK

Vi anbefaler disse opskrifter

3 hurtige om

Mario Rovira

Mario ejer og driver Akilia, men har også projekter i Allela og Cadiz
Økologisk minimalist
I Allela laver han under 5000 flasker om året

Andre anmeldelser

Rene Langdahl: “Stålgæret usvovlet most gæret og lagret 15 måneder under tyndt lag af flor i ståltank har givet ret kraftfuld indflydelse fra gærens ester- og aldehydproducerende aktivitet. Æblemost fra kværn i haven med mild oxidation, champagnetoner, røg, grønne oliven, havvand, selosse-style, komplet afpillet krop og mirakuløs fedme samtidig, nærmest eftersmag som puré på grønne valnødder justeret med puré på citronskal… altså helt uden syren. Her er ingen syre, men den virker forfriskende alligevel – flor, fino, manzanilla, njaaa, hvidvin… njaah… når først du bliver omvendt til det, kan du ikke få nok. Spis dåsebrisling fra de geniale FANGST til eller lav dine egne saltmandler.”

Beskrivelse

Tosca er første vin fra Mario Roviras hånd, hvor der bydes på hvidvin, der har ligget under flor. Mario har lavet ialt tre forskellige, og denne lækre hvidvin leger med at bringe sherry og hvidvin sammen på en måde, som ikke kan gøres mange andre steder end i Andalucien, hvor flor trives naturligt.

I Sherry-trekanten er der ikke meget fokus på terroir eller enkeltmarker. Der er dog en lille revolution igang i Andalucien, hvor en lille håndfuld vinmagere arbejder med de forskellige jordtyper og marker. Mario Rovira er normalt meget bevidst om terroir; og navnet på vinene i denne lille serie refererer da også til specielle jordforhold i Sherry-regionen, da de skaber forskellige forhold for at flor kan arbejde.

Som sherry er den lavet på Palomino, men i stedet for at have ligget på gamle fade, så har denne været under flor og på stål i 15 måneder. Dermed får vi muligheden for at se og smage, hvordan en ellers frisk hvidvin udvikler sig under vilkår, som ellers normalt vi kun ser ved en sherry. Modsat sherry er det her dog uden indflydelse fra træ og ikke lavet på solera. Resultatet er en hvidvin forholdsvis lav på syre (men mere syre end du typisk finder i en Fino), men med noter som en sherry. Tosca’en krop er også mere fed.

Mario har ellers base i Bierzo, hvor han laver fantastisk hvidvine på Palomino og rødvine på Mencia. Meget præget af terroir og druen. Der arbejdes der stort set kun med cement. Det gælder den “støvede” og super præcise Chano Villar 2012 på Mencia og San Lorenzo på Palomino og Dona Blanco (iøvrigt en vin Gastro gav seks stjerner).

En vin hvis du er til sherry – men også en vin, hvis du er nysgerrig eller mangler en vin til et tapasbord eller måske en frisk østers.

Hvad Spiser Man Til Tosca?

Ret oplagt med madvare der går godt til sherry. Vi taler iberico skinke, østers, tapasbordet, sushi eller måske matche med en ret, hvor syren kommer fra maden som i en ceviche.

 

 

 

 

Fakta for vinnørden

Land
Spanien
Område
VDT Cadiz
Vinhus
Mario Rovira
Vinmand
Mario Rovira
Druer
Palomino
Landbrug
Bæredygtige og økologiske principper
Serveringstemperatur
6-8 grader
Alkohol
12,5%
Allergener
Undeholder sulfitter
Smagsoplevelse
Kvæde, oxideret noter
Næsen
Champagne med alder og nedfaldne æbler
Størrelse
0,75
Produktion
Lige omkring 6000 flasker
Gemmepotentiale
Drikkes ung og gerne inden 2022

110,00 DKK/stk

På lager

Køb nu og optjen 2 DKK pr. stk.!
Optjen point til dit næste køb
Kvalitetsvin matchet med opskrifter
Fri fragt ved køb over 1000 DKK