Skip to content

Mortens aften: 3 med and

Vi nærmer os med hastige skridt den danske andesæson. Først er det Mortens aften, og lige efter er det juleaften. Det er for langt størstedelen af os danskere de to aftener om året, hvor vi spiser and. Det er til gengæld utrolig synd, for and smager fantastisk. Ikke blot som hel andesteg, men også i wok, bryst på grill, konfiteret eller måske blot lidt andelever indarbejdet i en terrine.

Den nemmeste og mest velsmagende ret med and, som du kan finde er confit canard. De virkelig seje laver det selv, men jeg må indrømme, at dette stadigvæk står på min gastronomiske to-do liste. Indtil nu har jeg klaret mig med confit på dåse. Lav råstegte kartofler til og drik en Bordeaux. Simpelt og genialt mad. Dåsemad i verdensklasse! Opskriften har du her.

IMG_00000060

I den anden ende af anderetter-skalaen har vi den gennemførrte helstegte and, hvor alt er lavet fra bunden. Ingen tvivl om, at når anden sidder i skabet, så er dette en fantastisk ret. Her finder du en shiraz-baseret rødvin frem, som går godt i spæn med anden, det sure og de søde kartofler. Opskriften finder du her, og den opskrift benytter også en anden sæsonvare lige nu: kastanjen

.and på tallerken

Billedet er jo virkelig grimt, men det smager fantastisk. Rødkålen finder du her.

Tættere på dåseversionen er et andebryst på panden. Det er faktisk ret nemt, her er den serveret med kartofler i ovnen og en kålsalat (spids- og rødkål, tyndt snittet rødløg og masser af persille) med en dressing lavet på 1 dl madlavningsfløde, saften fra en citron, salt og peber.

Start med at skrælle dine kartofler, skær dem i både og lig dem i en gryde med koldt vand. Lad dem ligge der i 30 minutter. Det trækker stivelse ud af kartoflen. Efterfølgende skal de i ovnen i 45 minutters tid på 180-200 grader.

Ca. 25 minutter inden maden skal serveres placeres andebrysterne på en kold pande med skindsiden nedad. Husk at snitte i skindet først. Skru panden op til ¾ varme. Knuste hvidløg og et par stænger rosmarin kommes på panden. Andebrysterne skal have lidt salt og peber. Når panden er godt varm, skrues temperaturen ned på ca. halv styrke. De skal have 12-15 minutter på panden. Vend stykkerne og steg færdig 3-4 minutter med skindsiden op ad. Jeg bruger et stegetermometer. Kødet skal være rødt!

Dressingen laves meget simpelt ved at piske citronen ind i fløden. Start med halvdelen af citronen og smag dig frem.

En nem og velsmagende ret til Mortens aften.

Husk at slutte af med den danske dessert over alle: æblekage.

æblekage

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10 % rabat på dit næste køb