Den bedre halvdel og jeg startede ferien op med fem dage lige uden for La Morra, Piemonte, Italien. Turen derned var med fly til Milano og derfra en lejet bil og lidt under to timers kørsel mod Torino. Reelt tog det ikke mange timer fra vi stod op tidligt om morgenen, til vi sad med et koldt glas hvidvin og nød den imponerende udsigt, som der nu engang bare er i dette fantastiske vinområde: med de bølgende bakker, sol og vinrænker så langt som øjet rækker.
Denne gang boede vi i en meget lille by, Rivalta, som ligger i kommunen Verduno. Det betyder, at vi her er lige nord for La Morra. Verduno er en del af Barolo DOC, men en af yderkommunerne; og er slet ikke så kendt som ”hovedkommunerne” som f.eks. La Morra, Serralunga og selve Barolo. Søren Frank kalder Verduno for ”en af de de mere kendte blandt de ukendte kommuner” i bogen: Barolo; vinene fra Alba. Men Verduno ligger dog inde med nogle gode marker og nogle rigtig gode flasker! Typisk en lidt mere blød og feminin vin med lidt blomstersmag end de tunge vine med hårde tanniner fra f.eks. Seralunga.
Fra Verduno prøvede vi bl.a. to forskellige Barolo’er fra Burlotto. Dels en fra Cannubi-marken og en fra Monvigliero. Monvigliero er netop en cru fra Verduno-området, og det var sjovt at smage to så forskellige vine fra samme producent, alene baseret på, hvor druen er vokset op. I DK står vinene i ca. 300-350 per flaske i butikkerne (hvis du kan finde dem). Tror vi gav ca. 200 på en restaurant. Men absolut nogle super gode og spændende vine!
En anden producent fra Verduno, som vi blev ret glade for, er Fratelli Alessandria. Han er ikke nem at finde i DK, men hvis du finder ham koster han ca. 350-400 kr. Her er det også Monvigliero som er en af stjernerne; men også cru’erne fra San Lorenzo og Gramolere er dejlig vin. Begge meget aromatiske og begge en stor nydelse.
Fra Alessandria prøvede vi også en ren Verduno-specialitet: Pelaverga. En drue som kun dyrkes i Verduno og som resulterer i en vin, som skal drikkes ung. Den er stærkt krydret og det føles næsten som om, at du spiser lidt frisk kværnet sort peber imens. En sjov, anderledes og ganske spændende vin. Den står godt til simple pastaretter.
Allessandria benytter sig at store tønder af bl.a. eg fra Slovenien, men inden ligger druerne til udblødning (marceration) i 20-25 dage. Gården er lille, hyggelig og hurtig set. Hvis I er i området, så send ham en mail, så stiller han gerne op til en lille rundvisning med smagsprøver fra seneste frigivet år (2011 lige nu).
Der er ingen tvivl om, at Verduno-stilen faldte os godt. Vinen er som nævnt let og præget af blomster; men der er struktur i vinen – og vil afgjort nyde de flasker som blev presset ned i kufferten.
På toppen af byen ved kirken finder du iøvrigt en lille cantina comunale. Her kan du nyde en kold øl, et glas vin og en lille simpel pastaret imens du overvejer, hvilke af kommunens flasker, som du skal købe. Her ligger der nemlig en lille vinbutik i baglokalet, hvor Verdunos vine kan købes. Priserne er lidt over, hvad du køber flaskerne til ude på gårdene, men priserne er stadigvæk ret ok. Et stenkast fra kirken og den lille cantina finder du en park og udsigtspunkt: Belvedere. Stille, smukt og dejligt.
Men Piemonte er faktisk ikke kun vin – der kommer senere en lille opdatering med nogle madoplevelser. Den del var faktisk absolut også ganske dejlig. Imens du venter kan du her tjekke nogle andre vinoplevelser ud – Wine Country. Her gemmes enkle beskrivelser af vine, som prøves i Gastroland.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.