Skip to content

Røg i køkkenet – når desserten ikke vil det samme, som du vil…

Ok, så gik det galt. Helt galt. Med gæster rundt om bordet.

Det er alligevel også underligt, at det stort set aldrig går galt for en af os mange amatørkokke, når vi lege med maden i køkkenet. Det er i hvert fald yderst sjældent, at det rammer en blog, når det er gået galt – her er en undtagelse. Når der går galt for mig, så er desserten det oplagte sted, men også æg og varme kan være lidt udfordrende at arbejde med. Her så æg, varme og dessert i en og samme ret. Det burde jo næsten gå galt 🙂

Vi havde gæster og det spanske tema var kørt frem. Den stod blandt andet på kylling i hvidvin.

kyllingelår på pande

Derudover var der kødboller i tomatsauce, chorizopølser i æbleeddike, tomatbrød, tortilla et par gode spanske oste og pølser fra Ostehuset i Bagsværd (lækker butik, kan kun varmt anbefales!!!!) en god spansk rødvin fra Laudrup: Buil & Gine med ”g” fra området Priorat.

Desserten naturligvis crema catalana. En spansk klassiker, som jo ellers smager fantastisk.

Det startede meget godt. Kogte ca. 1,2 liter fløde og sødmælk op med korn fra økologiske vaniljestænger og skræl fra appelsin og citron. 8 æggeblommer blev pisket godt igennem og indarbejdet i økologisk rørsukker. Snød med to spiseskefulde maizena for at sikre stivelse af cremen efterfølgende. Den lune flødemasse blev passeret gennem en si og rørt ind æggesnapsen. Det hele blev varmet op igen og hældt i ramakiner/ creme brulee skåle.

De mange skåle blev stillet på plads i køleskabet. Gaspistolen blev fundet frem, og jeg ventede kun på, at det ville stivne.

MEN MEN MEN ak. Efter 5 timer i køleskabet var det flydende som en æggesnaps. Gode råd er dyre på dette tidspunkt. Husker at variationer af de spanske flaner også kan laves i ovnen. Stiller ramekinerne i en bradepande. Fylder vand op til ¾ af kanten, men stiller også ovnen på 150 grader i mit hastværk. Planen var at give dem 15-20 minutter. Glemmer alt om min dessert og 45 minutter senere tager jeg 8 kogende ramekiner ud.

Den ser ikke så lækker ud. Det står ret klart. Men vi beslutter alligevel at afprøve dem, da de efter at være kølet lidt ned ser spiselige ud. Rørsukker fordeles ovenpå. Cremen er stadigvæk ikke helt stiv, så sukkeret arbejder sig ned i cremen. Forsøger at få det brændt af. At kalde catalanaen for skilt er nok næppe det rette ord. Det dækker ganske enkelt ikke. Æggene var samlet og det hele var grynet. Men billedet lyver lidt – der ser den jo næsten spiselig ud.

Røg i køkkenet er nok alligevel en ting, som ikke helt kan undgås, men omvendt må det betyde, at der snart skal laves crema catalana igen, for at fejlen kan findes og elimineres. Så lidt godt kommer der alligevel ud af oplevelsen.

Velbekomme.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10 % rabat på dit næste køb