En del af sommerferien afholdes på Fur. En dejlig lille ø i Limfjorden. Med kun 855 indbyggere og ingen bro til fastlandet er dette ganske enkelt en lille stille plet, hvor batterierne virkelig kan genoplades. Dertil kommer, at der er masser af lokale, som sælger friske grøntsager og så er de lokale øl (Fra Hancock til Fur Bryghus og den HELT lokale bryg) altid en stor fornøjelse at nyde i solen.
En sommer omgivet af friske grøntsager og masser af vand forpligtiger naturligvis, når der skal sammensættes mad. Det førte forleden til en rendyrket dansk sommermenu, hvor vi i den grad fik udnyttet de lokale råvare.
Menuen bestod af lokale blåmuslinger i hvidvin med tomater, porre, selleri, persille, dild og hvidløg. Hovedretten blev en klassisk servering: dampet laks med hollandaise og nye kartofler. Desserten var jordbærgrød vendt i fløde med tuilles. Egentlig tænkt som en mousse, men resultatet blev lidt for flydende – ergo serveret som en fortolkning af jordbær med fløde. Der jo ingen grund til at skilte med ”røg i køkkenet”.
Både muslinger og laks blev indkøbt i Glyngøre, hvor en lille butik ligger yderst på kajen. Butikken kan iøvrigt prale med at levere bl.a. østers til nogle af de bedste restauranter i DK. En ABC-opskrift på muslinger finder du her. Her var grøntsagerne blot byttet ud med en stor porre, selleristænger, lidt snittet hvidløg to store håndfuld modne tomater, persille og lidt timian. I lyset af Fur, så burde retten nok være lavet med den lokale øl – det kommer næste gang.
Hovedretten stod på laks med nye kartofler og hollandaise. Hollandaise er teknisk det samme som en bearnaise. Dog med hvidvinseddike og lidt citron i stedet for essens og uden estragon, men her dog med dild. Saucen laver du, når du har sat laksen ind i ovnen. Den hurtige opskrift på en god dampet laks kommer her i lyn-format: rens fisken og placer oven på en rist i et ovnfastfad, så fisken lige er hævet 2 cm fra bunden. Hæld hvidvin i bunden og fordel lidt citronbåde samt timian & dild under risten (og i vinen), hvor dine laksebøffer hviler tørt og godt ovenpå. Dæk med staniol og fadet placeres i en ovn ved 180-200 grader i ca. 12-15min. Tjek ved at løfte låget væk efter 8-10 minutter. Serveres på en lun tallerken med varme nye danske kartofler, lidt hollandaise sauce, frisk sort peber og lidt dild. Ikke et øje vil være tørt!!
Vi sluttede af med en jordbærmousse, som dog ikke havde sat sig helt – så det var mere præsenteret som en fortolkning af jordbær med fløde 🙂
I glasset havde vi en hvidvin fra Gascogne på Sauvignon Blanc: Monastier. Vinen indgik både i maden (blåmuslinger og dampet laks), men var også at finde i glassene. Vinen gik godt til det hele.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.