Den her opskrift går til både okse- og kalvemørbrad, vinvalget kan godt variere efter typen af rødt kød, men i første omgang skal kokken have lidt rødvin i glasset, så vi kan gå i gang.
Vi starter med at pudse og klargøre mørbraden. Du skal fjerne alle senerne på mørbraden. Gør det forsigtigt og brug tiden på det, som der skal bruges. Husk fedt skal ikke væk.
Tag den tynde ende og fold den op langs mørbraden. Den skal foldes, så den foldede ende rammer samme tykkelse, som resten af mørbraden. Dog vil mørbraden altid være tykkest i den tykke ende. Det er ok. Bind snor om hele mørbraden, ikke kun den ende, hvor du folder.
Nu skal der masser af groft salt og friskkværnet peber på dit stykke kød. Imens du dette, så tænd for en pande på højt varme.
Når panden er meget varm smider du smør og lidt olie på panden. Nu skal mørbraden svitses af på alle sider. Det tager ca. 5 minutter. Den må gerne få stegeskorpe.
Find et ovnfast fad frem, og smid krydderurter, hvidløg og evt. lidt cherrytomater ned i bunden. Mørbraden placeres oven på og det hele sættes i en ovn på 150 grader.
Afhængig af tykkelse skal din mørbrad nu have mellem 30 og 45 minutter. Tjek løbende med termometer, så du fanger den rigtige temperatur;
På 48 er den absolut meget rød og på over 58 har den ikke meget rødt over sig. Personligt går jeg efter 50-52 grader.
Din mørbrad skal hvile med et rent viskestykke over sig i 15-20 minutter inden du skærer ud. Sørg for at dine stykker er 2-3 cm tykke. Så holder det bedre på varmen, og det smager bare bedre.
Nu er det kalv, så tanninerne og smagsnoter skal ikke være de mest voldsomme, da det vil overdøve kalven. Når okse så gå gerne et nyk op.
1 Kalvemørbrad (150-250 gram per person alt efter appetit og tilbehør), hvis i tvivl så gå efter omkring 180 gram per person
5-6 fed hvidløg
1 håndfyld frisk timiankviste
50 gram smør
Olie til stegning
Salt og peber
Madsnor
Du har ikke tilføjet noget til kurven.