Sådan gør du:
Start med at lave en portion af grundisen (skal dog ikke køres på ismaskinen endnu). Her brugte jeg lidt mindre sukker, end hvad der ellers står i opskriften – men ikke meget, måske blot 20 gram mindre.
Bring vand og rørsukker i kog. Lad det koge i 4-5 minutter. Hæld cognac ved samt strimlerne af appelsinskallen. Sluk for varmen; nu skal sveskerne i. Lad det gerne trække i nogle timer, hvis muligt natten over (på køl). Efter et par timer smager du på en af sveskerne, og du kan her tilpasse en smule med cognac og mere appelsin eller lidt vand.
Det hele køres på en ismaskine. Jeg brugte sveskerne hele, de bliver revet lidt op i ismaskinen, men ellers skær dem i halve. Hvis du ikke har en ismaskine skal det i en fryser, og du skal tage den frem en gang i timen og røre lidt rundt.
Når retten serveres drysser du hakket chokolade over.
Noter om maden brug gerne økologisk rørsukker i isen, det giver en lidt mere mørk farve. Du kan erstatte cognac med lidt mere bløde alkoholiske drikke – f.eks. portvin.
I glasset har du en dessertvin fra Alvear Pedro Ximenez fra Spanien. Den er sød, fed og smager af svesker. Gastroland har tidligere givet den 5 stjerner, til sveskeis er vi vel nærmest på de seks. Et perfekt match!
Det skal du bruge (dessert til 4-6 personer):
1 portion grundmasse til isen – du finder gastrolands husopskrift her
½ poser svesker uden sten
11/2 dl rørsukker
5 dl vand
Skallen af 1 økologisk appelsin revet i strimler
1/2 – 1 dl cognac (lidt afhængig af, hvor mange børn der skal spise med)
25 gram revet mørkt chokolade
Du har ikke tilføjet noget til kurven.