Berlin er en af de byer, som altid kan byde på et ekstra lag – både på kultur- & underholdningsscenen, men så sandelig også på den gastronomiske scene.
er Berlin muligvis en af de byer i Europa, som har mest at byde på, og ligegyldigt, hvor du er, så har du mulighed for at dvæle over en del af historien, som er med til at tegne et billede af en by, som nærmest har prøvet og set alt. Start evt. med at gå gennem Mitte og find Checkpoint Charlie, som stedet, hvor en af de gamle grænseovergange mellem øst og vest lå. Museet er absolut et stop værd! Bevæg dig videre mod Rigsdagsbygningen i zig-zag via Postdammer Platz, de Europæiske Jøders Mindesmærke, Brandenburger Tor, Str. des 17. Juni, Tiergarten og så videre og så videre. Du løber tør for tid, inden du løber tør for ting og steder, som skal opleves!
er også præget af mange forskellige rødder og baggrunde og på samme måde, som tiden er din fjende, når du tilbringer en weekend i Berlin, så er der heller ikke nok frokost- og/eller middagstidspunkter under en weekend til at få prøvet, hvad en af Europas ægte storbyer kan tilbyde – men lad os se på nogle af forskellige muligheder, som bringer dig i meget forskellige retninger.
I 2018 blev hele 26 Michelinstjerner sendt til Berlin, og Berlin er dermed på top 15 over byer med flest stjerner. Dermed er det ikke svært at finde mulige emner til ”fine dining” og gastronomiske oplevelser. Tim Raue er nærmest blevet en institution på den berlinske madscene. Raue har både en to-stjernet og en et-stjernet restaurant i Berlin – desværre har jeg stadigvæk oplevelsen til gode, men den står på min gastronomiske to-do liste. NetFlix har i øvrigt et afsnit af Chef’s Table med Tim Raue – kan varmt anbefales.
Mulighederne er som sagt mange, og en anden mulighed – som arbejder med udgangspunkt i kvalitetsråvare og knap så meget flash på tallerkenen – er Käfer. Käfer ligger belejligt på toppen af Rigsdagsbygningen. Dermed slår du flere fluer med et slag, hvis du tager en udvidet frokost her: adgang til kuplen uden at stå i kø (med en reservering kommer du forrest i køen), mulighed for at nyde en klassisk wienerschnitzel med lækkert tilbehør, og både nogle lækre forretter og desserter. Vi fik en salat til forret, hvor en confiteret æggeblomme bandt retten sammen og til dessert en variation over gulerodskagen. Det smager lækkert, fine tyske vine på vinkortet, Paulaner på fad og med en udsigt som ikke fås meget bedre!
Berlin kan prale af en del restauranter som springer ud af vegetar- eller veganerkøkkenet. Kopps ligger i Mitte, og kan prale af, at CNN tidligere har udpeget Kopps til at være at være helt i toppen over veganske restauranter i verden – faktisk blev Kopps placeret på en delt 10ende plads over verdens bedste veganske restauranter for nogle år tilbage. Vores besøg på Kopps var en fornøjelse. En menu med 3, 4 eller 5 retter koster fra 42 euro til 82 euro (de 42 er 3 retter og uden vin; de 82 er fem retter med vinmenu). Sammen med tjeneren skiftede vi lidt ud i den tilhørende vinmenu, således der kun kom tysk vine på bordet – ikke mindst flere forskellige Rieslinge fra bl.a. Mosel og Pfalz blev smagt. En stor fornøjelse at opleve, hvordan Rieslingen kan arbejde med minaralitet fra et hus og så med mere fedme fra et andet hus – jeg drikker helt klart for lidt tysk Riesling!
Vores aften bar dog lidt præg af, at strømmen gik (fuld mørklægning), og ikke kom tilbage i restauranten – hvorfor der var en længere pause i aftenens eksekvering af menuen. Til sidst fik de dog gang i selve køkkenet, men hele restauranten spise i mørke. Inden problemerne med strømmen kom, var vi bl.a. blevet præsenteret for en kastanjesuppe udklædt som en kaffe. Efter strømmen stod den bl.a. på artiskokker med trøfler. Det kan varmt anbefales at bruge en aften på denne hyggelige og velsmagende restaurant. Men ellers meget apropos, så har Berlin jo faktisk også en restaurant, hvor alt foregår i total mørke.
En anden lidt anderledes mulighed er Gugelhof, hvor du vil finde mad og vin som stammer fra Sydtyskland (og Alsace). Stilen er rustik og der er fokus på oplevelsen og samværet. Her er vinkortet også stærkt domineret af tyske vine, og du har virkelig mulighed for at prøve nogle gode flasker til rimelige penge. Jeg fik jeg en Coq au Riesling (naturligvis med masser af Riesling til maden), og tror det er den bedste Coq au vin/Rielsing, som jeg har fået i mange år. Husk du også skal prøve en Flammenkuche, hvis du kommer forbi. Det er sydtyskernes ”egnspizza”, de er formidable til at dele i starten af måltidet og typisk blot løg og bacon på disse. Gugelhof er et hyggeligt sted med fokus på kvalitet.
Når du er i Berlin så skal du naturligvis også huske at få en currywurst, men også en shawarma er ret påkrævet i Berlin, hvis lige du ikke finder mange andre steder. Men husk også endeligt at få drukket nogle fadøl, som ganske enkelt er i verdensklasse – og sidst men ikke mindst: drik noget tysk Riesling! Hvis du ender med at komme hjem uden at havespist en shawarma, så har vi opskriften på verdens bedste chilisauce
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.