Hvad drikker man, når man er i Budapest ? Det var naturligvis rejsens vigtigste spørgsmål, som skulle undersøges. jeg vil godt allerede her afsløre, at man drikker lokal mousserende vine. Niveauet er højt, delikat og lækkert. Men det vender vi tilbage til.
Først skal du finde ud af, om du vil bo i Buda eller i Pest. her vælger du imellem den romantiske del af byen, som ligger på slotssiden eller den mere dynamiske og storby, som dermed ligger på den anden side af floden.
Derefter skal du have styr på dit fodtøj, for du kommer til at gå meget. Rigtig meget! Men det gør heller ikke så meget, da byen er flot, der er masser af små listige vandingshuller og også steder, hvor du kan nyde en lille bid brød.
Når du skal have frokost, så skal du forsøge at ramme slottet på toppen af bjerget. In de bagved i de lidt eksklusive gader ligger der nogle lækre restauranter. En del af disse har Bib Gourmand på døren. I forhold til Budapest lidt dyrt, men gode muligheder for en lidt lækker frokost.
Skulle der være for langt til toppen af slottet, når frokostsulten nærmer sig, så søg hen mod Elisabeth-broen, hvor der er på den anden side af slotssiden ligger en ret fancy restaurant som hedder Kiosk. Her kan du sidde indenfor i de smarte lokaler, eller udenfor og nyde den flotte Donau. Maden er god (og store flotte portioner), og så har de også her nogle ret fine flasker mousserende vine.
Når det kommer til din aftensmad, så skal du prøve en af deres Michelinrestauranter. Det kan gøres ret billigt, og de har flere forskellige bud. Herunder en enkelt med to stjerner. Vi endte på den ældste Michelinrestaurant: Restaurant Costes. Her kan du vælge mellem 4 og 7 retter med/uden vin. Du kan vel spise for 500 kr per mand. Vi startede forsigtigt med et par starters, men kunne hurtigt se og smage, at vi skulle all-in. Eszter Palágyi er navnet på den kvindelige chefkok i restauranten; og må blankt lægge mig ned: Eszter & team gav en af de måske fem bedste mad&vin oplevelser, som jeg har prøvet. Alle vine i løbet af aftenen var fra Ungarn (og en enkelt fra Slovakiet). Maden var avanceret, enkelt og feminin – og den passer smukt til vinen. Vi drak Pinot noir fra Kovacs Minrod Winery, ufiltreret mousserende vin fra Stekov Don Zsolt i Slovakiet og en fantastisk Brut Nature på Pinot Noir fra Bencze Birtok.
Menuen gik fra caviar med kartoffel til blomkål. Fra due til ged. Og hver gang blev maden præsenteret uhøjtideligt og et personale, som vidste hvad de lavede.
Vi rejste uden kuffert, så i lufthavnen blev der presset så mange lokale mousserende vinflasker ned i tasken, som det var muligt. Vi kommer tilbage til Budapest – om ikke andet så for at smage deres vine og spise maden!
Hvis du ikke selv lige står og er på vej, så prøv nogle af bobler fra Bergdolt Lamprecht – det er også bobler på et uhyggeligt højt niveau udenfor Champagne.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.