Cart 0 0,00 kr.
MIN SIDE
Kom nærmere

DO Rias Baixas – Atlanterhavet, Skaldyr og Albarino

TILBAGE TIL OVERSIGTEN

Rias Biaxas ligger i det nordvestlige hjørne af Spanien og er den ene af i de alt fem Denominacion de Origin (DO) i Galicien, som der er i dag. De øvrige fire er Ribeiro, Valdeorras, Ribeira Sacra og Monterrei.

Uomtvisteligt er alle fem DO’er i stærk fremgang, hvor Rias Baixas og Ribeira Sacra ligger i front blandt de fem, men faktisk er Ribeiro det ældste af de fem DO’er. Rias Baixas blev etableret så sent som i 1988, men ligger i dag et godt stykke foran nummer 2 i forhold til kommerciel succes og struktur, og Rias Baixas er i dag de facto etableret som et af verdens bedste hjemsteder for hvidvin. Dog stadigvæk ikke kendt af alle.

Navnet betyder noget i retning af “de lavtliggende floder”, og der refereres naturligt til de dominerende floder i området. Den lokale historie er i øvrigt, at de store floder og bugter stammer fra da Gud lavede verden og skulle hvile. I den forbindelse blev hånden placeret i Galicien, og floderne blev dannet af fingrene.

De fem områder i Rias Baixas

Rias Baixas består af fem mindre områder: Val do Salnés, O Rosal, Ribeira de Ulla, Condado do Tea og Soutomaior, og stort set alt ligger i provinsen Pontevedra. De fem områder har forskellige stilarter, og i dag betragtes dalen omkring Salnes som det område, der har det absolut bedste albarino. Salnes ligger ud mod Atlanterhavet, hvor floden Umia munder ud, og området er centreret omkring Cambados, hvor de fleste af producenterne i Salnes holder til.

Mapa Rias Baixas

O Rosal er præget af lidt mere varme og vindyrkning på terrasser orienteret mod floderne, der løber igennem området og grænser til Portugal. Ikke mindst floden Miño er definerende for Rosal. I Rosal finder du flere af de største producenter i Rias Baixas, men der er også nogle små og meget spændende huse. Her kan du også finde blends, men hoveddruen vil være albariño.

Ribeira de Ulla er det nordligste område, og du begynder at komme tæt på den fantastiske by Santiago Compostela. Den skal du huske at komme forbi, hvis du er i nærheden. Ældgamle og flotte slotte, kirker og borge kombineret med et væld af tapassteder, hvor du kan få masser af kølig albariño imens du kigger på de mange pilgrimme, der går camino’en. Her er der vokseværk, og de store spillere, der er ved at etablere sig i Rias Baixas, gør det ofte her, hvor der er jord at købe.

Condado ligger mere inde i landet og grænser til et andet DO, nemlig Ribeiro på øst-siden og Rosal til vest. I DO Ribeiro er den herskende drue treixaduro, men der er også lidt albariño, som de ofte bruger til at få ekstra syre i deres blends.

Soutomaior ligger syd for Pontevedra. Soutomaior er det mindste af dem alle og der er ikke engang en håndfuld af bodegaer her.

Vejret, havet og klima – og naturligvis maden

Vi er nu i den rendyrkede maritime del af Galicien. Atlanterhavet dominerer de kystnære marker, hvor de kolde vinde og regnen vælter ind fra vest. Specielt i vinterhalvåret falder der meget regn, og heldigvis er regnen markant mindre i vækstperioden, hvilket gør vindyrkningen mulig. Over et år falder der mere end dobbelt så meget regn i Galicien, end der gør i Danmark, men der er generelt tørt om sommeren og op til høsten.

Rias Biaxas er udover Atlanterhavet defineret af bjerge og dale omkring de fem floder, der river landskabet op i hele Rias Baixas. Jorden er ofte præget af granit og er typisk veldrænende. Du finder også masser af ler, sand, forvitret klippe og en smule skiffer i området, men heldigvis kun begrænset ler, så vandet kan slippe væk fra vinplanterne.

Det tætte tilhørsforhold til Atlanterhavet betyder også, at skaldyr og fisk er fænomenalt i Rias Baixas. Generelt betragtes Galicien som et fantastisk sted for fisk og skaldyr, men prøv at køre en tur imellem de små fiskerbyer, der ligger som perler på en snor, langs kysten. I byerne vil du opleve masser af restauranter med billigt og helt frisk skaldyr (og kold albariño); og ude på havet ser du masser af små tømmerflåder, der fisker efter skaldyr på line. Du kan få alt her fra østers og knivmuslinger til den lokale specialitet ”percebes”, der ligner små klør fra et stort monster. Det er salt og skabt til hvidvinsstilen!

Med klima og beliggenhed er det ikke underligt at grund-DNA’et er frisk hvidvin og skaldyr.

Meget små vinmarker

Vores egen Bodegas Albamar har igennem de sidste år opkøbt nedlagt jord tæt på havet og plantet nye vinplanter. Når projektet er færdigt, så har Xurxo Alba omkring 5 hektar med druer, men spredt over et stort område. Reelt er de 5 hektar et meget lavt antal, men i Salnes vil han på det tidspunkt være en af de største. Salnes er nemlig kendetegnet ved de mange små vinmarker og det store antal af ”growers”/”dyrkere”. Det skyldes at markerne gives videre i generationer, men her får man sin eget stykke, men det opdeles, så alle i familien typisk får en del af marken.

Nu i 2023 er de første nye marker hos Xurxo Alba parate. De første druer fra 2023 vil blive brugt i deres entry vine, men planen er, at det på sigt skal blive til enkeltmarksvine. Først skal druekvaliteten og stilen naturligvis kendes.

I hele Rias Baixas er der ca. 4,300 hektar beplantet med vindruer, men de er fordelt på næsten 23,000 vinmarker – altså et gennemsnit på omkring 0,2 hektar per mark, og da der er mere end 5,000 growers, så har den gennemsnitlige grower under 1 hektar vin og de enkelte vinmarker er dermed meget, meget små. Det er vanvittige tal – og specielt i Salnes er billedet meget tydeligt. Når du bevæger dig lidt op i højderne og kigger ud over området, så er hele dækket af pergolaer og den knappe ressource: jorden udnyttes maksimalt. Du finder vinranker i indkørsler, baghaver, nyttehaver, men også hvor der går kyllinger eller som tildækning på terrasser. Alt tages i brug for at få adgang til den dyrebar jord.

Det spredte ejerskab af jord, beplantning og dyrkning gør det svært at få skabt en større og stabil produktion, men på trods af det store antal af growers, så er der blot omkring 180 bodegaer, hvor der fremstilles vin. Så konsolideringen er der, og det er normalt (og nødvendigt) at opkøbe druer. De dygtigste og mest ambitiøse har faste aftaler, og passer selv på markerne igennem året. Et eksempel er igen Xurxo Alba, der har flere lejeaftaler på mikromarker, hvor druer fra helt små vinmarker indgår fast i produktionen. Druerne til vinen ”Luis Pepe” kommer for eksempel fra ældgamle pergolaer, der står og dækker over en terrasse hos en ældre kvinde midt i byen.

Druerne står i pergola – og albariño er altdominerende

96% af druerne er albariño. Her får du små bær og noterne er meget omkring citrus, hvide blomster og hvide stenfrugter – men med mulighed for en udpræget saltmætning med maritime strejf. Syren er høj og behandlet korrekt, så kan albariño byde ind med vine, der er på grænsen til at ”eksplodere” på grund af den spændstighed og nerve, der er bygget ind i de bedste versioner.

fbt

Albariño er hjemmehørende i Rias Baixas, men også i Portugals Vino Verde, er det den mest brugte drue. I Salnes står den typisk i pergola, så her lader de stammerne vokse højt, og slutte i en pergola, hvorfra druerne hænger i klaser ned fra loftet. Der er flere fordele ved dette, men hovedårsagen her at, når druerne hænger ned i klaser, så vil vinden fra Atlanterhavet sørge for, at druerne er tørre, og dermed beskytte druerne mod råd og sygdom. Men vinden vil også nedkøle druerne, når det bliver for varmt. Landmanden kan så også bruge jorden nedenunder pergolaen til at have kyllinger gående.

På billedet ser du Xurxo Alba stå oprejst ved siden af en af vinrankerne. Stammerne på vinplanterne bliver tykke som et lille træ. Højdemæssigt når de hurtigt op i både 1, 2 og 3 meter, alt efter hvordan du vil have planterne til at gro. Det er et fascinerende syn, hvordan de grønne planter totalt overtager, og hvis du står lidt oppe og kigger ud, så er der grønt over det hele.

Udover albariño-druen er der 13 andre druer, som er tilladt under DO-reglerne. De øvrige hvide er loureira blanca, treixadura, Caiño blanca, torrontés og godello.. De røde er caiño og espedairo, Loureira tinta, Sousón, mencia og brancellao. De røde står for mellem 1-2% af den samlede beplantning, men de vinder frem i popularitet.

Da der blot eksporteres (2019-tal) ca. 1/3 af produktionen, så siger det sig selv, at du sjældent finder vine på andet end albariño uden for Spaniens grænser fra Rias Baixas – men de røde er dog begyndt at finde vej, og vi har typisk mellem 2 og 4 forskellige vine på hylderne. Altid mindst en på caiño eller espadeiro og næsten altid et favorit-blend capitan Xurello fra Albamar, som du kan finde lige her.  Strukturen og udtrykket i de røde er typisk grønt, vegatalt, syrerigt og med noter af lyse og umodne røde bør. De findes også som blanc de noir, hvor mosten efter pres fjernes fra skindet med det samme, så du får en hvid most på de røde druer. Traditionelt meget normalt i Rias Baixas, og tidligere tider var specielt caiño-druen meget brugt til netop disse typer af vine.

I alt er høstudbyttet på omkring 30 mio liter. Det svinger lidt, men er meget stabilt omkring 25mio og 32 mio. Over de sidste 10-15 år har det været stigende. Priserne på druerne er til gengæld steget med rekordfart, da de store spillere fra andre steder i Spanien også flokkes til Rias Baixas.

De gode huse og albariño-vinen

I dag er de mest hyppede albariño-vine typisk kold-fermenteret, baseret på stål (eller brugte fade) og malo er undertrykt. Ofte er de reduktive omkring udgivelse, men det vil falde efter lidt tid i flasken, og de bedste kan nemt gemmes i mere end 10 år. Iria Otero udsender først hendes albarino (sacabeiro) efter omkring 1 år på flaske, og hun laver meget specifikt alle hendes vine med henblik på at de kan drikkes senere. Det er lidt et særsyn, da de mange små huse skal have vinen ud, og kontanter ind.

Iria er også en af de få ægte low-intervention vinmagere i Rias Baixas. Den store mængde af regn gør det svært, men Iria viser, at det er muligt. Du kan læse mere om Iria her.

Kvaliteten er meget varieret i Rias Baixas, og meget stor del af den tredjedel af produktionen, der eksporteres sælges til få penge, og er mest ”sprød hvid med syre og citrus”. Derfor giver det mening at finde de huse, der virkelig tager kvaliteten alvorligt og arbejder med terroir.

Hvis du læser Wine Advocate, så var følgende huse (som du kan få i Danmark) nævnt i den givne rækkefølge i seneste artikel om Rias Baixas:  Albamar, Do Ferreiro, Forjas del Salnés, Nanclares y Prieto og Zárate. Alt kan anbefales og det er kun om at finde din egen favorit blandt de mange prisklasser og typer.

Er du blevet nysgerrig, så har vi sammensat en introkasse til Albamar lige her.

Og hvis du vil dykke ned i tal og statistikker, så er DO Rias Baixas officielle hjemmeside lige her.

 

Kilder: DO Rias Baixas, https://www.spanish-wines.org/do-rias-baixas.html, og reference til Wine Advocate

Kort over Rias Baixas fra Consejo Regulador D.O. Rias Baixas

Hvaddrikkermantil
ÅBNINGSTIDER KUNDESERVICE
Man – Fre: 10:00 – 17:00
Lør – Søn: Lukket
MENU
KUNDESERVICE
ADRESSE (KONTOR)
Nybrovej 188
2800 Lyngby
Sociale medier
TILMELD DIG NYHEDSBREVET
© 2024 HVADDRIKKERMANTIL | Webshop af MerkurNord
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Min kurv
Kurven er tom

Du har ikke lagt noget i kurven endnu.