Xurxo Alba er om nogen en af dem, der har været med til at drive udviklingen af de spanske vine til nye højder. Ikke bare Rias Baixas, hvor han holder til i familiens gamle vineri, men også resten af Galicien.
Xurxo er en meget legesyg mand. Der afprøves mange forskellige druer, lagringsmaterialer, jordbunde og DO'er. Der er vine helt uden svovl, og hvor druerne står på marker, der dyrkes vildt. Vine der tager basis i økologi, traditioner og moderne tilgange til vineriet.
Gæren er altid natur, men ellers er vinene ikke præget af hverken funk eller naturgær. De er afstemte, typisk syreholdige og med nerve. Der bruges ofte brugte fudres i kælderen. Altid spontan fermentering, battonage kun på vinen "Alma", ofte sur lie og altid jagtes der et udtryk for terroir i form af sted, druer, kultur, arv, havet, Rias Baixas eller anden signatur.
Når Parker-rapporterne fra Rias Baixas kommer, så er Xurxos navn altid blandt de første. At Xurxo så også er behagelig, rar, hjælpsom og nysgerrig gør det til en fornøjelse at komme tættere på et af Galiciens største vintalenter.
Xurxo overtog de få marker efter moren og faren, hvor de oprindeligt lavede vin til venner og kunder til deres lille madsted, der også ligger på vineriet. Moren står stadigvæk i køkkenet på vingården, hvor gæster og venner af huset kommer forbi med friske skaldyr, som der tilberedes i køkkenet imens der nydes vine ved små borde spredt rundt i gårdhaven; og det er ingen hemmelighed at nogle af de bedste besøg vi laver er, når vi skal forbi Xurxo. Det tager minimum en dag, men kan også snildt tage længere tid :-)
Gården ligger i Cambados i Salnes, der er det ene af de 5 områder i Rias Baixas. Det hele ligger lige op til havet, og navnet er da også en sammentræning af Xurxo efternavn "alba" og det spanske ord for hav "Mar". Flere af markerne ligger nærmest på stranden. I alt har Xurxo lige nu (2022) omkring 1 ha, men han har købt grund op og er ved at udvide op til 5 ha, når alt er færdigt. Salnes er karakteriseret ved meget små plots, hvor alle bruger haver, terasser, indkørsler - kort sagt alle m til at plante albarino på.
Druerne vokser i pergola for at beskytte mod regn og vind og for at få druerne så langt væk fra den potentielt frostramte/kolde jord. Det giver også mere syre - det har Xurxo fastslået i forbindelse med, at de har afprøvet andre beskæringsmetoder.
I sagens natur laver Xurxo mest hvidvin, men der er virkelig også ved at være mange forskellige røde - både fra Rias Baixas, men også fra Ribera Sacra, hvr Xurxo laver vine på mencia. I godello'ens hjemsted, Valdeorras, laves der også en enkelt godello.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.