Sådan gør du
Få hældt et glas rødvin op til kokken. Du kan også tage et glas øl, men som vinbutik anbefaler vi naturligvis vinen 🙂
Svits løg, rød peber og hvidløg i en stor gryde indtil de er gennemsigtige (altså løgene). Tag op og steg kødet i portioner ved relativ hård varme. Der skal stegeskorpe på kødet.
Smid alle krydderier i gryden sammen med løgene. Efter et par minutter hældes de hakkede tomater i. Tilsæt espressoen. Lade det simre et stykke tid.
Oksebouillon tilsættes, men pas på med, hvor meget du hælder i. Det hele skal koges af igen.
Efter 3-4 timer tilsættes bønnerne og chokoladen. Lad det simre videre i 30-40 minutter.
Smag til med salt, peber, eddike og piri-piri.
Serveres med godt brød, creme fraiche, frisk chili, lime og gerne masser af friske koriander til. Når sulten er størst, så kan du med fordel have lidt ris som tilbehør.
Når drengene (eller de hårde piger) er på besøg kan du med fordel tilsætte din chili con carne lidt røget whisky. Blot et shot eller to. Giver en dejlig dybde.
Retten skriger jo på en kold øl, men en god kraftig rødvin med tanniner og frugt er også en god følgesvend. En riesling med lidt rest-sødme vil også være perfekt! Har du puttet whiskey i, så hold dig til rødvinen.
Det skal du bruge: (til 10 pers.)
3 kg skært oksekød i små tern (bov, bryst eller andet)
1,5 kg hakket oksekød
4-6 løg alt efter størrelse snittet fint
4-6 fed hvidløg snittet fint
4-5 dåser drænet bønner af forskellig type (eller opblødt over natten). Dog ikke baked beans
Piri-piri/chiliflager efter smag (1 stor spiseske er en god begyndelse)
1-2 spiseske spidskommen
2-4 friske chilier
250 gram mørk chokolade
4 dåse tomat
2 røde peberfrugter i strimler
2 stang kanel
2 shot af espresso
1 l oksebouillon
Lidt æbleeddike
Du har ikke tilføjet noget til kurven.