Sommerferien blev afhold i Thailand, hvor vi fandt tid til at besøge et par forskellige regioner i landet. Der hvor vi fandt den mest spændende og bedste mad, var i den nordlige del, da vi besøgte Chiang Mai. Men det var også der, at vi brugte mest tid på at opsøge anderledes og spændende steder, så det kan til dels forklare denne stærke præference, som blev oparbejdet for den nordlige regions gryder under vores rejse.
Vi var i Chiang Mai i fem dage, så der var god mulighed for at afprøve forskellige typer af spisesteder til både frokost og aften. Rejseholdet bestod af seks personer, hvorved testpanelet både havde den kræsne teenager, som gerne vil have ketchup til alt, og det mere eller mindre alt-spisende madøre med. Lige efter Chiang Mai satte vi os ned, og gav en karakter til alle stederne. Her forsøgte vi at arbejde med pris/kvalitet med 1 til 6 point per person per sted. Dog var der ingen steder, der fik 6 point. De fire bedste steder fik meget tilsvarende bedømmelser, men der var alligevel nogle forskelle. De to sidste pladser på en ”top 5” var der meget forskellige meninger omkring.
Kanjana ligger et par gader inde fra en af de større hovedveje, men det kan klart anbefales at opsøge Kanjana. Du finder Kanjana på Ratchadomnoen Rd, soi 5. Maden er frisk, veltilsmagt og autentisk. For 100-120 bath per hovedret er dette absolut nogle rimelige priser. Vi endte med at give stedet 4,5 point i snit. Personligt min favorit på hele turen. Tom Yum med fiskestykker. Smagte fantastisk.
På andenpladsen Khao Kha Moo Chang Phueak. En af de utallige mange udendørs madsteder, som der er i byen. Navnet indikerer retten, som serveres (Khao Kha Moo), og hvor du skal tage hen (Chang Phueak). Det betyder, at du her kan spise langtidsstegt gris (lidt som pulled pork bare med anderledes krydderier og tilbehør) ved Chang Phueak, som ligger ved den nordlige indgang til den gamle by. Stedet er berømt for pigens hovedbeklædning, idet denne tilbereder med en stor cowboyhat på hovedet. Så du kan ikke undgå at finde dette sted. I finder et bord bagved selve køkkenet, og kan derefter bestille enten en lille eller stor portion af retten.
Tilbehør er lidt forskellige typer chili, rå hvidløg og ris. Din øl henter du selv i en kiosk i nærheden. Det her er i forhold til prisen en af de bedste, sjoveste og mest underholdende spiseoplevelser, som jeg har haft. Vi endte med at give oplevelsen 4,3 i snit.
På tredjepladsen kommer Lemongrass, som ligger ved aftenbazaren modsat den gamle bydel. Jeg spiste Tom Yum suppen både her og på Kanjana. Min favorit er klart Kanjana, men maden på Lemongrass var god. Dog lidt mere spredte meninger om stedet i gruppen – men endte dog på 4,2. Servicen var god og de kan håndtere ønsker om rene vegetariske retter og skalddyrsallergi uden problemer. Generelt var næsten alle restauranter gode til at forstå problematikken omkring skalddyrsallergi – hvilket ellers er lidt svært i et køkken som arbejder med østerssauce og rejepaste i stor stil som tilsmagningsingredienser.
På fjerdepladsen med et snit på 4 point finder vi SP Chicken. Som navnet indikerer har de specialiseret sig i kylling – her den nordiske thaispecialitet kai yang, som er grillet kylling. SP Chicken finder du på Samlan Rd, Soi 1, i den gamle bydel. Tilbehøret er fiskesauce rørt op med med grøntsager (chili og citrongræs) og sticky rice. Her er pris/kvalitet helt i højsæde; og forvent, at du skal betale blot ca. 20-30 dkr per person. En virkelig god oplevelse!
På femtepladsen finder vi et lidt spøjst spisested. Det minder mest af alt om en kantine, men på Khao Soi Islam, som du finder på Charoenprathet rd, Soi 1, serverer de den klassiske og berømte Chiang Mai suppe: Khao Soi med nudler. Her fik vi den ubetinget billigste frokost på hele turen. Tror ikke, at vi kom af med meget over 80-100 dkr for seks personer. Stedet endte med at få 3,3 – mest fordi suppen var halvkold. Derudover vil jeg anbefale at prøve det om aftenen. Der var lidt tomt, da vi var på besøg – men en god smagsoplevelse.
Uden for top 5 endte Top Tem Toh. Stedet var det eneste sted som fik tildelt et 1-tal (den ketchup-spisende-teenager), og generelt var undertegnede den eneste, som syntes at stedet var godt. Maden er stærk, og det blev ikke modtaget lige positivt hele vejen rundt om bordet. På Top Tem Toh, som ligger på på Nimmanhermin Rd, soi 13, finder du helt traditionelt nordisk thaimad. Det betyder også, at du ikke finder ret meget på menukortet, som du kender fra ”vores thaikøkken”. Maden er meget med karrysaucer, robust, relativ fed/olieret og stærk. Restauranten er en opgraderet version af et gadekøkken, smart og hyggeligt – men tag kun derhen, hvis du kan lide din mad stærk; og hvis du kan, så skal du bestille Nam Prik og Prik Noon som tilbehør. Selv gav jeg stedet 4 point – men som sagt delte oplevelsen os i to grupper.
Det asiatiske køkken har historisk ikke fyldt meget hjemme i mit køkken – men der er ingen tvivl om, at jeg skal have arbejdet meget mere med det i fremtiden. Specielt blev jeg uhyggelig glad for suppen Tom Yum, men hvis du skal prøve noget thaiinspireret nu og her, så prøv denne forårsrulle, hvor opskriften kommer fra en thai – som absolut ved, hvordan wok’en skal svinges.
Vinen til Thai-mad kan være svær på grund af chili og soya. Hvidvin med restsødme er ofte det nemme og tilgængelige valg, men vine med masser af frugt og uden tanniner kommer du også langt med.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.