Portvin, broerne, trapperne, Douro-floden, de snørklede gader, solskin, mange små spisesteder og masser af mad – både med og uden Michelinstjerner. Heldigvis får du også masser af vin – både konventionel vin, naturvin og naturligvis portvin. Det er blot nogle af de ting, som du roligt kan sætte næsen op efter, hvis du bevæger dig mod Portugals næststørste by, der syder og bobler i disse dage og virkelig er ved at finde et nyt niveau.
Du skal først finde ud af, hvor du vil bo. Du kan reelt vælge at bo på portvinssiden eller i den gamle bydel, der ligger på den anden side af floden. Begge har egne fordele. Villa Nova de Gaia er den side af floden, hvor portvinshusene ligger. Her er lidt mere roligt end på siden, hvor den gamle bydel ligger. Begge er smukke og hyggelige. Der er flere muligheder i den gamle bydel, men hvis du virkelig er til portvin, så overvej det.
Du skal også finde ud af, hvilke portvinshuse, som du vil besøge. Det er vigtigt, for det er ikke alle huse, hvor du kan komme ind fra gaden og komme på rundtur. Det lærte vi på den hårde måde, da vi havde fundet Niepoort, der holder til lidt tilbagetrukket fra de andre huse, hvor vi kunne læse, at man kun kan komme ind på bestemte datoer til forudbestemte arrangementer. Så få booket dem, du vil besøge!
Det vrimler med vinbarer i Porto – masser med low intervention/naturvine. To af de mest hypede er A Cave Do Bon Vivant og Prova. Som navnet antyder er den først af fransk fødsel, og du rammes også af en hær af franske tjenere der gerne vil pushe lidt Bourgogne og ikke ved hvad ”bastardo” er. Maden på A Cave Do Bon er god, men hvis du jagter et sted, hvor du kan nørde portugisiske vine, så skal du klart vælge Prova.
Prova ligger på Ferreira Borges 86, og udvalget er stort og bag baren står der et par kompetente drenge! Hvis du spørger pænt, kan du få dem til at lave halve glas, så du kan komme grundigt rundt i den portugisiske vinverden, som naturligvis sluttes af med Madeira og Portvin. At Prova også har HvadDrikkerManTils egne huse fra Rias Baixas på kortet, (Albamar og Iria Otero) gør dem jo ikke mindre overbevisende 😊
Calem, Burmester, Sandeman, Niepoort, Kopke – alle portvinshuse er til stede i Villa Nova de Gaia og mange ligger ud til Douro-floden. Beliggenheden har sin meget naturlige forklaring, da portvinen laves i Douro-dalen, men skal opbevares i lagerbygninger i Porto. I gamle dage blev tønderne fragtet ned af Douro-floden til Porto, hvor Douro ender i Atlanterhavet. En til tider farefuld tur, men dengang nødvendig, da det største eksportmarked dengang var Storbritannien. Lidt uromantisk er turen på floden i dag afløst af lastbiler.
Du skal naturligvis ind og se et af husene. Mange af husene har flere daglige rundvisninger på engelsk, der alle slutter med to eller tre glas portvin. Bom Dia er et af de mindre huse. De har ingen eksport, sælger kun lokalt og til private kunder. Deres lagerhal er ikke stor, men den er flot, og du får en god fornemmelse for, hvordan portvinen ligger i de gamle fade ved høj temperatur og over over mange år. Fascinerende og så smager det jo ret godt. Hvis du kommer forbi Bom Dia så prøv deres 20 års hvide port. Men pas på, det kan godt blive dyrt med deres tilbud om transport hjem til lille Danmark.
På samme side som portvinshusene har du de to mest gennemførte konceptbutikker, som du kan finde i hele verden. Fuldt stop! Den ene sælger dåsemad. Dåsemad som du aldrig har set før og i omgivelser, som er en konge værdig. Alle dåser har fantastiske designs, og indeni høj kvalitet af alle mulige og umulige former for fisk og skaldyr. Det skal du se – husk at købe en eller to dåser (selvom de er lidt for dyre), det smager nemlig også fantastisk!
Den anden konceptbutik er den ultimative food-wine pairing. Her kan du købe én ting, og kun én ting (der så består af to). Et glas portvin (hvid) med en torske-kartoffel krokette. Nu tænker du sikkert, at det jo lyder helt normalt, men det her har ikke størrelse som en hotdogbod. Her har de ombygget en stor lagerhal. I midten står der en kok med høj hvid hat, som laver kroketterne; i midten finder du en trappe, som du kan bruge til at komme op på første sal, hvor du kan nyde dit sæt imens du kigger ud over Douro-floden. Smager det fantastisk? Nej, men mad-vin matchet er i top, og det er virkelig en sjov oplevelse!
På restaurantsiden er der så mange muligheder, at det er svært at pege i en retning. Men prøv at tjekke Fauna, Chama eller et af Bib Gourmand stederne ud – ellers er det bare om at klemme sig ind i et af de små spisesteder. Det er hyggeligt og smager godt! Men der sker meget i disse dage, og restauranter kommer og går.
Husk at tage en tur på Douro-floden. Billedet ovenfor viser udmundingen af floden. En flod der er markant for mange mennesker i Spanien og Portugal. En flod der definerer vinområder, men som også står bag energi til store byer og skaber arbejdspladser til tusinder af mennesker. Billederne nedenfor viser de gamle både, hvorpå portvinen blev transporteret dra Douro-dalen til Porto.
Det er faktisk lidt billigere fra den side, hvor portvinshusene ligger. Spring bare et besøg over den over-hypede boghandel (som kræver 5 euro for at lukke dig ind (som du dog får igen, hvis du køber en bog)) – i stedet for skal du stoppe 50 meter før boghandlen og få en fadøl i solen i Jardim das Oliveiras. En oase med 50 store oliventræer, god musik, glade mennesker og en udsigt ud over Porto.
Når du kommer hjem skal du til at grille sild og drikke albarino til – så er det næsten som at være der selv.
God tur!
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.