Frugt, bitterhed og læskende. Stor vin der kan noget andet!
145,00 kr.
Som at åbne medicinskabet – tilsat syrlig rød frugt.
Grillat er Javi Revert & Victor Maques’ bud på en rødvin, fra det ellers buldrende varme Valencia, hvor du rammes af finesse, lyse farver, bitterhed og syrlige bær. Med andre ord er det ganske enkelt alt, som du ikke troede, at man laver i Spanien, og da slet ikke i voldsomt varme DO Valencia.
Vi har igennem de sidste mange år lært, at når vinen kommer fra Sydøstspanien, så står den på modne frugter, marmelade, henkog, fad og en forholdsvis lav syre. Et billede der historisk er forkert, for præcis som vi hovedsageligt har set fra den nordvestlige del af Spanien, så er frisk frugt, syre, struktur og et læskende udtryk faktisk en del af den spanske vinøse arv i Valencia. Det demonstrerer Victor og Javi til perfektion her. Det er naturligvis i en varmere kontekst, end hvis vinen er fra den nordlige del af Spanien, men stadigvæk meget anderledes end bulderbasserne fra området.
Victor og Javi lærte hinanden af kende på den ikoniske Celler del Roure. Javi var manden der bragte naturgær, helklasse masceration, spontan gæring, minimal brug af svovl, amphora’er og lokale druesorter tilbage til vineriet og i flaskerne hos Del Roure. En tilgang der netop stammer fra Javis hjemstavn omkring La Font de la Figuera; og et stilart, som også er grundlaget for La Comarcal.
Her et mix af garnacha og monastrell (70% garnacha og 30% monastrell). Planterne står i en jordbund præget af ler og planterne er mellem 15 og 35 år gamle. De vokser i goblet – det vil sige som fritstående buske.
Helklaser smides i pressen på en gang. Pres efterfølges af 12 dage masceration. Efter alkoholisk gæring ligger vinen sur lie. Cement, brugte fade og stål. Alt er i spil, og lidt afhængig af årgangen er mixet lidt forskelligt. Men typisk 50% på cement. I alt i 6 måneder på fade.
I glasset fremstår Grillat som lys gamay. I munden rammes du af medicinskab, bitterhed, syrlige bær, lakrids og struktur. Vinen har en ekstrem høj bællefaktor – på den gode måde, som Gastro skriver i forbindelse med de 5 stjerner, der sendes mod Valencia af René Langdahl i efterårret 2023.
Wine Advocate har for længst udråbt Javi Revert til at være blandt de absolut bedste vinmagere omkring middelhavsområdet/sydvest-& Central Spanien. Sammen med Victor har han her skabt en rød, der vender det hele lidt på hovedet og som repræsenterer et udtryk, der stammer fra de gamle dage i Valencia, inden fokus på volumen og henkogt frugt ramte det lille vinsamfund. Heldigvis er folk som Javi og Victor med til at trække de gamle traditioner frem igen.
Hvad Drikker Man Til Grillat?
Rødt kød er godt, men husk at få det bitre, grønne og syren ind via en lækker tomatsalat. Du kan også bruge den til oste. Ikke blåskimmel, eller de helt milde. Men oste med lidt struktur. Fisk og grøntsager på grillen vil være genialt. Svinkød på grillen.
2022
93 Parker/Wine Advocate "The 2022 Grillat is a new very pale red from La Font de la Figuera, a blend of 70% young Garnacha and the rest old Monastrell on white limestone soils. It fermented with 10% full clusters with an infusion of some 20 days and matured exclusively in concrete. It has a perfumed and expressive nose, floral and with notes of red berries. The grapes were picked early, and the wine finished with 12.5% alcohol and has crunchy fruit. It has a fine texture with chalky tannins and a clean, long and expressive finish. 4,000 bottles were produced."
2021
93P Parker/Wine Advocate
145,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.