Hvid Rioja fra Baskerlandet til olieret fisk og grove grøntsager
145,00 kr.
Rioja Alavesa er den mindst kendte under-region i Rioja, Spanien, og det er virkelig en skam, for der sker noget, som de to meget varmere og lavere liggende områder, slet ikke kan byde på. Når du tager til Alavesa, så er der lige pludselig indflydelse fra Atlanterhavet. Du får højder på op til 700 meter, masser af skråninger og niveau-skifte, floder der river højderne fra hinanden og en bjergkæde, der prøver på at holde den hårde vind fra nord væk – det går desværre ikke godt. Kort sagt, så er Alavsa et anderledes Rioja, hvor varmen ikke er nær så definerende som i specielt Rioja Oriental (tidligere Baja) eller Rioja Alta – og så er du faktisk også pludselig i Baskerlandet.
Roberto Oliván har efterhånden en del vine i samlingen; men de to vine, der tager navn efter bodegaen (Tentenublo), er i sagens natur hjørnestensvine i Robertos nærmest idiosynkratiske fortolkning af Rioja. Her den hvide, og Tentenublo Blanco er på ingen måde anderledes. Som oftest, når vi taler hvid Rioja, så er det et blend, men det er et blend der byder på flere meget lokale sorter, end du typisk finder i hvid Rioja. Viura (40%) og garnacha blanca (10%) understøttes med druer som jaén og malvasia riojana (alarije). Jaen er normalt en drue, der bruges til spiritus, men her står den for hele 30% af druerne.
På marken står alle planter som goblet (busk), og alt håndteres uden brug af maskiner. Der er en lille hældning på markerne, og jorden er ikke særlig dyb, før klippe og sten tager over. Planterne er fra fire forskellige små parceller, hvor planterne er mellem 45 og 65 år gamle. De hvide marker ligger lidt højere end de røde marker. I alt har Roberto i øvrigt blot 10 ha vinmarker, der er fordelt over omkring 30 plots. Plots der ligger skævetog presset ind på små plateauer i bjergene omkring hjembyen Vinaspre.
Efter høst (typisk omkring primo oktober) presses druerne i en kurvepres. Det er et let pres. Spontan fermentering i cement og derefter 8 måneder sur-lie.
2021 er klart en forlængelse af 2020, men måske med en lidt mere balanceret stilart på trods af et hårdt 2021, hvor markerne blev ramt af hård storm i foråret og tørke om sommeren. Forvent struktur og personlighed.
Gerne en ret med struktur og fedme uden der tager over. Brug gerne masser af fennikel – evt. tilberedt på en grill sammen med en hel fisk.
2020
ParkerThe white 2020 Tentenublo Blanco comes from different plots, and one of them (Calagraño) is fermented with skins, so it marks the nose with some unusual aromatics. The breakdown comes to 40% Viura, 30% Calagraño (or Jaen Blanca), 20% Malvasía Riojana and 10% Garnacha Blanca, approximately, from two plots. It fermented in concrete vats, where the wine matured with lees for eight months. So, the wine does not have any oak anymore and comes through as fruit-driven but with a spicy twist (that I thought was due to flor, but Oliván tells me it comes from the skin contact). It's young and tender, with good volume and freshness (it didn't go through malolactic) and moderate alcohol (13.5%) and ripeness. Very tasty and floral. 5,438 bottles and 12 magnums were filled in August 2021.
145,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.