En dejlig ret, som smager endnu bedre, hvis kokkens gode humør kanaliseres over i retten - så lad os starte med at hælde et glas op til kokken.
Skræl dit græskar. Du kan faktisk godt bruge skrællen, men du risikerer en lidt grovere pure. Fjern kerner og indmad. Skær dit græskar i mindre stykker og sæt det til at koge op i en gryde med sødmælk. Tilsæt 1dl vand til mælken. Lad det koge sagte, så det ikke brænder på. Her kan du vælge at gøre det i skummetmælk eller en god bouillon, hvis du fortrækker en lidt mere mager version. Det skal koge mellem 20 og 30 minutter, og skal være helt blødt.
Frigør dine græskarkerne for kødrester. Smid dem på en plade til ovnen, put lidt oliven olie og salt over kernerne. Sæt pladen i ovnen ved 180grader i 25-30 minutter. Vend dem undervejs og hold øje med, at de ikke brænder på. Når de er sprøde tag dem ud og lad dem blive kolde inden de skal bruges.
Hvis du ikke har syltede rødløg, så kog 2 dl eddike op med 1 dl vand. Tilsæt 1 chili, 1 laurbærblad og lidt sorte peberkorn. Når det koger, putter du dit fintsnittede rødløg ned i lagen (snit det en gang på tværs). Lad det koge op og sluk for varmen.
Rens og vask dine gulerødder. Skær dem ud i stave. Varm en pande op. Tilsæt olivenolie og lidt smør. Steg dine gulerødder et par minutter. De må gerne være rå i midten, så det giver lidt bid og modstand. Smid et knust hvidløg på panden. Drys chiliflage og citrontimian ud over sammen med salt og peber. Tag af panden.
Find din blender eller stavblender frem. Hæld mælken fra dine kogte græskar, men gem det. Smid 100gram smør, 1 spiseskefuld olivenolie og 2 spiseskefulde af mælken ned i blenderen sammen med din græskar. Blend. Tilsæt smør og meget forsigtigt mælk indtil du har den ønskede konsistens. Pas på det bliver hurtigt for tyndt.
Smag til med salt, peber og sherryeddike.
Fordel pure på et fad. Fordel dine gulerødder, rødløg og græskarkerner over. Slut af med en god håndfuld karse.
Vi skal have både struktur, lidt fedme og syre i glasset. Gerne hvidvin eller bobler. En weissburgunder kan være god. En riesling fra den sydlige del af Tyskland eller som anbefalet blandt de tre vine prøv et blend fra Riberiro.
1 græskar. Her er hokaido brugt, men du kan bruge forskellige
4-6 gulerødder alt efter størrelse
1/2 liter sødmælk
1 bakke karse
1/2 pakke smør
Syltede rødløg
Salt peber og sherryeddike
Olivenolie
Citrontimian
Chilipulver/flager
Karse
Du har ikke tilføjet noget til kurven.