100% Viura sat i 1950’erne på gamle fade fra Chablis
170,00 kr.
Den eneste hvide, som Jon & Pedro laver er Txuria. Aseginolaza & Pedro har ellers et overordnet mål: reetablering og comeback af Navarras garnacha. I den forbindelse jagter de små parceller med gamle busk-voksende garnacha, men de har heldigvis også valgt at tage viura-druen med i deres samling af små mirakler. Det skete først da de fandt den perfekte mark, hvor druerne er sat tilbage i 1950erne. Det vil sige inden der kom masser af kloner på viura, der har til formål at øge høstudbyttet – som desværre skaber lidt kedelige hvidvine.
Her er det 100% viura. I 2023 er der tilføjet druer fra endnu en lille mark. Ud over de tidligere marker, der ligger i Dicastillo og Andosilla er der nu også en lille mark fra Abalos med i blandingen af marker. Det betyder faktisk at druerne fra de nyeste mark kommer fra Rioja, men det var her, at de fandt de bedste druer – og så ligger Abalos bogstaveligt i baghaven. Et godt eksempel på politiske definerede grænser mellem regioner, men hvor vinen ikke følger de politiske satte grænser. Jon & Pedro ser også sig selv mere som del af Baskerlandet end noget andet. Txuria betyder også “den hvide” på baskisk. For alle marker gælder det, at der er tale om den gamle variant af viura.
De to marker i Navrra er sydvendte og ligger i 395-490m højde. Jorden er sandet med små lommer af ler. Abalos ligger lidt højere i 550m højde. Her er jorden sandet.
100% helklaser i pressen. Inden mosten gennemfører fermentering adskilles skaller og partikler ved hjælp af debourbage, hvor alt falder til bunden i tanken. Derefter fermentering ved lav temperatur for at få frugtnoterne frem.
Sur lie i 6 måneder. Her fordeles vinen i stål (halvdelen) og den sidste mængde fordeles mellem 400l og 225l brugte franske fade. Typisk fra Chablis. Ingen malo. Efter let filtrering tilsættes minimum af svolv i forbindelse med flaskningen.
Du kan læse mere om den lille bodega her, under “Vores Vinhuse”.
I glasset en mineralsk og levende vin. Frugt, citrus og nerve. 2023 er lidt mere vertikal end 2022, men de minder klart om hinanden.
Vi skal have fat i fisk. Pandestegt fisk. Lette saucer. Struktur og mineralske udtryk er også gode her. Du kan klart også gå efter hvide piza’er.
2021 +93P
Wine Advocate: "The only white they produce (other than a few bottles of Malvasía), the 2021 Txuria is old Viura from the village of Dicastillo, and it’s quite expressive for the variety, which they handle in a simple way looking for a pure expression of the grape. It has 12.5% alcohol and a pH of 3.12. The wine matured for four months in used 400-liter barrels from Chablis, to keep the verticality in the grape, and it’s floral, fresh, vibrant (no malolactic) and pure, with a citrus touch and a salty twist in the finish. 2,987 bottles were filled in May 2022."
170,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.