Pres din modne grape ned i en gryde. Skræl æblerne, skær dem i både og hæld dem ned i gryden sammen med grapesaften. Hæld ca. ½ dl sukker ned over æblerne samt korn fra 1 vaniljestang. Lad det koge op og simre i 10 minutter. Æblestykkerne skal falde fra hinanden, men gerne i nogle større stykker, så det hele ikke er grød. Smag til imens det køles ned. Du kan også prøve at gemme en håndfuld æblestykker, som du først kommer i gryden efter 5 minutter. Så får du mere struktur i din æblekage.
Nu skal du forberede din sukker-rasp. Smelt smørret på panden, 1/2-1 dl sukker hælder du oven på det smeltede smør. Alt efter hvor sød din æblemasse er, så kan dette tilpasses her. Raspen hældes ved. Rør godt rundt i panden. Hold varmen ved mellem varme. Når sukker/rasp er godt blandet sammen og farven er mørk (ikke sort) tager du det af panden. Fordel i små stykker på bagepapir.
Find en madpose frem. Hæld makroner i sammen med dit sukker-rasp. Find en kagerulle frem og giv den gas til alt er fint fordelt og blandet.
Find nogle glas frem. Et glas per person for at være helt præcis. Mange starter med et lag sukker-rasp og makron i bunden. Sidste gang jeg lavede det, var der kun knas i midten af glasset (men glasset var bredt og ikke så dybt). Slut af med æblekage på toppen, hvor du placerer en stor skefuld blød flødeskum.
Det smager himmelsk – men aldrig helt så godt, som da vi var børn og spiste hjemme ved bedstemor og bedstefar.
Æblekage kan varieres på mange måder. Lakrids eller pufsukker i knasen vil automatisk føre til version 2.0. Måske lidt Calvados eller Rivesaltes i æblegrøden? Prøv dig frem med lidt ad gangen i den kolde æblegrød.
Til denne dessert drikker man en lys dessertvin. Du vil gerne have noget æble og citrus frem. Prøv Rivesaltes.
Det skal du bruge (4 personer):
Ca. 1 kg modne røde æbler
1 stor rød grape
25-30 makroner
1 dl rasp
1½ dl sukker
25-50 gram smør
1 vaniljestang
½ l fløde
Du har ikke tilføjet noget til kurven.