Skip to content

Colet: øko bobler under DO Penedès – men som Classic Penedès

Ved foden af bjerget “romani” ligger en af de ældste bygninger I hjertet af DO Penedès. Gården tager navn af ”rosmarin-bjerget” og ligger i Sant Marti Sarroca ikke langt fra den lille vinby Novafranca del Penedès; og dermed i hjertet af Penedès, hvor der produceres spanske bobler efter Champagnemetoden.

Den store gule bonde/vingård, Romani, ved foden af bjerget blev bygget I 1783; og siden er jorden omkring gården blevet arbejdet på af Colet-familien. Indtil 1984 var det som forpagtere, hvor druerne blev solgt videre, men i 1984 købte Colet-familien jorden, og i 1992 udkom den første flaske vin under navnet Colet.

Sergi Colet står i dag i spidsen af familiens lille vingård; og sammen med side-kick Irene Mestre produceres nogle af områdets mest spændende terroir-drevne vine. Vine som du ofte møder på gode restauranter i Barcelona, men faktisk eksporteres mere end 70% af deres lille produktion til udlandet; og langt det meste er salg er til restauranter.

Colet

Clàssic Penedès – top klassificering fra Penedès

Sergi står for innovation og kvalitet; og dette var også en væsentlig årsag til, at Sergi stod fader til Clàssic Penedès, som modsvar og alternativ til DO Cava. Classic Penedès er (desværre) ikke en appellation, men hører hjemme under DO Penedès. Efterfølgende har 18 forskellige huse meldt sig ud af DO Cava og ind i Clàssic Penedès under DO Penedès. Et træk der på overfladen af nogle betragtes som et marketing-stunt, men som har langt dybere årsager og reelt handler om at skabe en platform (og brand), der har fokus på kvalitet og terroir samtidig med, at der er langt færre regler omkring brugen af druer, end under DO Cava. Reglerne under Clàssic Penedès går mere på kvalitet end på begrænsninger. De centrale regler, at druerne skal stamme fra egne marker, der er krav om økologi, minimum 15 måneder på flaske (og dermed er alt ”Reserva” efter Cava-skala); og så skal både høstår og dato for degorgement stå på flasken.

Clàssic Penedès bliver dermed langt mere end marketing, det handler om en gruppe af vinbønder, der ikke ønsker at vinene fra Penedès forsvinder i et positioneringsspil mellem Cava og Prosecco, hvor pris og mængder er afgørende. Det handler om at skabe et produkt, der er unikt og som afspejler den kvalitet og de muligheder, som Penedès og de ni sub-regioner i DO Penedès tilbyder med deres egen profiler. For Sergi Colet er svaret Clàssic Penedès.

Lang tid på flaske – men minimal berøring med bærmen/gærresterne

Når du spørger Sergi, så laver Colet det, som han kalder simple vine. Vine der smager godt og er intuitive nemme at forstå. Vinen skal afspejle druerne, jorden og klimaet. 90 % af arbejdet på en vin sker i marken, mener Sergi. Et tydeligt eksempel på dette ses også, når vi bevæger os igennem kælderen, hvor flaskerne ligger køligt og mørkt. Vinen og gæren arbejder og venter på at blive frigivet. Det viser sig nemlig, at mange af flaskerne står med bunden i vejret. Det er modsat mange andre huse, ikke mindst i Champagne hvor gærnoterne (autolysen) ofte er meget centrale og hvor flaskerne ligger ned, så vinens berøringsflade med gærresterne er størst. Berøringen med gærresterne skaber de klassiske Champagne-noter med masser af toast og smør igennem autolysen; men som Sergi fortæller, så er dette ikke et udtryk, som han vil have frem som dominerende, da det fjerner fokus fra smagen af druerne, jorden og klimaet.

 

Når Sergi siger, at han tror på simple vine, der smager godt og ikke er svære at forstå – så er det naturligvis rigtigt, men han er også selv et legebarn og top-vinene fra Colet er bl.a. lavet i samarbejde med Sherry-drengene fra Navazos (hvor dosagen består af henholdsvis Manzanilla Pasada og Palo Cortado), han leger også med Fredi Tores fra Priorat og tilføjer lidt Garnacha til Vatua! Det får de Vatua! Rose ud af (som desværre kun sendes ud på restaurationsmarkedet i Barcelona) og så laver han selv Assemblage på Pinot Noir og Chardonnay, der ligger minimum 60 måneder på gærrester. Så det kan godt blive komplekst på en simpel måde.

Ud over de mange legekammerater, som Sergi elsker at arbejde sammen med, så er der druerne. Druevalget består naturligvis af de traditionelle cava og Penedèsdruer: xarel-lo, parellada og macabeo, men derudover finder du også riesling, mosacatell, gewüertzraminer, merlot, pinot noir og chardoannay i vinene som Colet laver.

Arbejdet sker i marken, men der skal være plads til at lege. Et godt motto, der spejler sig i vinene fra den gamle gule gård.

Gastro
119,00 DKK /stk
Clàssic Penedès

Vatua! Extra Brut, Clàssic Penedès

Penedes|Spanien
195,00 DKK /stk
Colet - Sergi Colet

Assemblage, 2015, Colet, Spanien

Penedès|Spanien
225,00 DKK /stk
Colet & Navazos

Colet Navazos Reserva, 2016, Penedès, Spanien

Penedès|Spanien