Ved foden af bjerget Romani ligger en ældgammel gul bygning. Gården har taget navn efter Romani (rosmarin-bjerget) og ligger i det lille område Sant Marti Sarroca ikke langt fra den vigtige og dominerende by Novafranca del Penedès; og dermed er vi i hjertet af både området Penedès, men også appellationen DO Penedés, hvor der produceres spanske bobler efter Champagnemetoden. Sant Marti er om noget hjemstedet for de mange små kvalitetsproducenter, og landsbyen syder og bobler af tradition og nyskabelse.
Romani blev bygget I 1783; og siden er jorden omkring gården blevet arbejdet på af Colet-familien. Indtil 1984 var det som forpagtere, og druerne blev solgt videre, men i 1984 købte Colet-familien jorden, og i 1992 udkom den første flaske vin under navnet Colet.
Sergi Colet står i dag i spidsen af familiens lille vingård; og sammen med side-kick Irene Mestre produceres nogle af områdets mest spændende terroir-drevne vine. Vine som du ofte møder på gode restauranter i Barcelona, og den lille eksport går typisk ud til restauranter.
Clàssic Penedès – top klassificering fra Penedès
Sergi står for innovation, tradition og kvalitet – og dette var også en væsentlig årsag til, at Sergi stod fader til Clàssic Penedès, som modsvar og alternativ til DO Cava. Classic Penedès er (desværre) endnu ikke en selvstændig appellation, men hører hjemme under DO Penedès. Efterfølgende har 17 forskellige huse meldt sig ud af DO Cava og arbejder nu under regelsættet, der ligger under Clàssic Penedès og er defineret under DO Penedès. Classic Penedès blev født i 2014. Den dag i dag arbejdes der ihærdigt på at få Classic Penedes godkendt som selvstændig appelation.
Skabelsen af Classic Penedès er ikke bare et marketing-stunt, men et ønske om at skabe en appellation, der repræsentere og fortolker Penedés på et grundlag af økologi og kvalitet. Identisk med Corpinnat, der i dag har 11 forskellige huse med og blev registreret under EU i 2017. Alle 28 huse forlod Cava, der er præget af meget store mængder til rå konsum, og dermed er det svært, at få terroir og økologi til at være en central del af appelationen. Et ønske der netop er hos de 28 huse.
Classic Penedès har lang strengere regler end DO Cava. Det er alle krav der sigter mod kvalitet og terroir. Omvendt må der arbejdes mere frit og flere druer er i spil. Reglerne under Clàssic Penedès går dermed mere på kvalitet og terroir end på begrænsninger. De centrale regler:
Clàssic Penedès bliver dermed langt mere end marketing, det handler ganske enkelt om en gruppe af vinbønder, der ikke ønsker at vinene fra Penedès forsvinder i et positioneringsspil mellem Cava og Prosecco, hvor pris og mængder er afgørende. Det handler om at skabe et produkt, der er unikt og som afspejler den kvalitet og de muligheder, som Penedès og de ni sub-regioner i DO Penedès tilbyder med deres egen profiler. For Sergi Colet er svaret Clàssic Penedès – og der arbejdes som sagt hårdt på at får Classic Penedès godkendt som en appellation. Det er vigtigt for at bryde med den opfattelse, at Classic Penedes blot er marketing.
Lang tid på flaske – men minimal berøring med bærmen/gærresterne
Når du spørger Sergi, så laver Colet det, som han kalder simple vine. Vine der smager godt og er intuitive nemme at forstå. Vinen skal afspejle druerne, jorden og klimaet. 90 % af arbejdet på en vin sker i marken, mener Sergi. Et tydeligt eksempel på dette ses også, når vi bevæger os igennem kælderen, hvor flaskerne ligger køligt og mørkt. Vinen og gærresterne arbejder i symbiose og venter på at blive frigivet. Det viser sig nemlig, at mange af flaskerne står med bunden i vejret. Det er modsat mange andre huse, ikke mindst i Champagne hvor gærnoterne (autolysen) ofte er meget centrale, og hvor flaskerne ligger ned længst tid muligt, så vinens berøringsflade med gærresterne er størst. Berøringen med gærresterne skaber de klassiske Champagne-noter med masser af toast og bagværk; men som Sergi fortæller, så er dette ikke et udtryk, som han vil have som dominerende da det fjerner fokus fra smagen af druerne, jorden og klimaet.
Når Sergi siger, at han tror på simple vine, der smager godt og ikke er svære at forstå – så er det naturligvis rigtigt, men han er også selv et legebarn og top-vinene fra Colet bliver bl.a. lavet i samarbejde med Sherry-drengene fra Navazos (hvor dosagen består af henholdsvis Manzanilla Pasada og Palo Cortado). Han leger også med topproducenten Fredi Tores fra Priorat og tilføjer lidt Garnacha til Vatua! Det får de Vatua! Rose. En vin de i lang tid kun lavede til restaurationsmarkedet i Barcelona, men nu harvi også fået den til Danmark. Rosé som dlavet når der laves rose i Champagne. Den absolutte topvin er Assemblage på Pinot Noir og Chardonnay, der ligger minimum 60 måneder på gærrester. Så det kan godt blive komplekst på en simpel måde.
Ud over de mange legekammerater, som Sergi elsker at arbejde sammen med, så er der druerne. Druevalget består naturligvis af de traditionelle og hjemmehørende druer: xarel-lo, parellada og macabeo, men derudover finder du også riesling, mosacatell, gewüertzraminer, merlot, pinot noir og chardoannay i Colet vinmarker. Ikke meget, men nok til at der kan leges og eksperimenteres.
Arbejdet sker i marken, men der skal være plads til at lege. Et godt motto, der spejler sig i vinene fra den gamle gule gård.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.