Du har muligvis været i Porto eller i Compostella Santiago, men selvom du ofte hører danskere på gaderne, når du besøger disse to fantastiske byer i den nordvestlige del af den Iberiske halvø, så hører du (næsten) aldrig andet end spansk, hvis du bevæger dig væk fra de to knudepunkter og begynder at udforske det øvre venstre hjørne i Spanien – kendt under navnet Galicien. Et nærmest ukendt overflødighedshorn.
Galicien byder på ALT. Er du til sol og strand, så er Pontevedra-provinsen løsningen. Hvis du mere er til bjerge og floder, så skal du besøge Ourense eller Lugo-provinsen; men ligegyldigt hvor du kommer, så er der masser af fantastisk mad og vin i hele regionen.
Gældende for alle provinserne i Galicien (på nær Coruña-provinsen) er, at den lokale vin fylder meget. Det er forskellige vintyper, men alle præget af, at du nu er i det grønne hjørne af Spanien med et brusende Atlanterhav og masser af bjerge og floder der definerer rammerne for vinen. Her laves der rød, hvid, rosé og bobler, men det hvide er klart i flertal og nærmest totalt i Rias Baixas. Fælles er dog, at det smager fantastisk, og at du får rigtig meget hvidvin for pengene! Du må heller ikke snyde dig selv for at prøve de lokale røde. Her er der masser af syrlige røde bær i noterne, men prøv dem afkølet til grillet fisk. Modsat de hvide er de røde nok ikke for alle, men hvis du er til de let syrlige røde, så vil du elske dem!
Du behøver dog ikke være vininteresseret for at søge mod Rias Baixas, men det er dog sandsynligt, at du er drevet af vinens verden, hvis du overvejer en ferie ved kysten i Galicien – eller måske som afslutning efter en tur på Camino’en, der som bekendt slutter i Compostella.
Rias Baixas er det ene af fem DO’erne i Galicen. Næsten hele Riax Baixas ligger i provinsen Pontevedra, som er kystområdet der strækker sig fra det nordlige Portugal til Coruña-provinsen. Det ligger dermed helt nordvest. Du kan afgjort også finde smukke områder i kystområder i Coruña-provinsen, og faktisk er det typisk lidt billigere at leje sommerhuse eller lejligheder der, end i Pontevedra, men så forlader du den vinproducerende del af Galicien; og det er jo sørgeligt, for de mange flotte vinmarker, der i Rias Baixas typisk vokser i pergola-beskæringer, er et umådeligt smukt syn.
Som dansker er det lidt svært at komme til området, og du finder næppe en direkte forbindelse, men med blot et skifte, så ender du nemt i enten Vigo, Compostella eller Porto. Faktisk kan du ofte finde direkte flyvninger til Porto, og specielt fra de jyske lufthavne er der ofte endda meget billige billetter. Derfor kan en strandferie i Pontevedra-provinsen nemt kombineres med en weekend i Porto. Det tager ikke lang tid at komme fra Porto til Vigo; og du kan benytte dig både af en lejet bil, tog eller bus, og Porto er i stor grad en lækker by, med masser af muligheder. En anden mulighed er en mellemlanding i Madrid og så videre til enten Compostella eller Vigo. Det kan altså benyttes til at holde en lille storbyferie i en af Europas flotteste hovedstæder.
Rias Baixas/Pontevedra har mange gode steder at bo. Vigo er svaret, hvis du er til storby, men ellers skal du ud på kysten, hvor de små fiskerbyer ligger som perler på en snor. Combarro er typisk startpunktet, som ligger nordvest for byen Pontevedra, men også byerne på tangen under byen Pontevedra er interessante, hvis du jagter strand, men vinhovedstaden er Cambados – og dermed bliver et naturligt fokus for din ærbødige undertegnede netop byerne nord for Pontevedra og syd for den lille by Catoiro: Cambados.
Det mest besøgte område er uden tvivl Sanxenxo, hvor du finder det mest turistprægede område. Bemærk det dog kun er spanske (og lidt portugisiske) turister, og det minder på ingen måde om f.eks. Palma, Barcelona eller Malaga i forhold til antal turister, turistbutikker eller priser – selvom priserne er stigende i området. Det er også her, at stranden er størst, og du finder et hav af restauranter, der alle har masser af skaldyr.
Bo i Sanxenxo, Portonova, Combados eller Combarro. Combados og Sanxenxo er nok de steder, hvor der er mest at lave, men alle er dejlige steder. Et par konkrete forslag:
Stranden i Combarro er meget lidt besøgt, som du kan se af nedenstående billede:
Hvis du får lyst til noget andet end sol og strand og restauranter, så skal du naturligvis besøge en bodega. Albamar tager altid imod – specielt, hvis du skriver til dem først, som det fremgår af nedenstående billede, så kommer der mange forskellige vine på bordet, når der smages hos Xurxo.
Du kan også tage på en kirkegård. De er smukke, og der er mange af dem. Her ser du kirkegården i Sanxenxo. Det er et imponerende syn!
Uanset hvor du bor i området, så er du nu i et mekka for skaldyr og hvidvin. De lokale laver stort set ikke andet end at spise skaldyr og drikke vin lavet på albariño-druen. Det kan smages. Det er billigt at handle i de lokale mercados, men også forholdsvis billigt at gå på restaurant. Selvom man godt kan mærke, at priserne er steget meget de sidste 24 måneder. Inflationen har været hård ved Spanien.
Kølediskene på restauranter og mercados bugner med kammuslinger i skallen, forskellige muslinger, rejer i alle størrelser, masser af blæksprutte og naturligvis fisk. Den lokale specialitet pecebes, må du ikke snyde dig selv for. Det er små skaldyr, der ligner en klo. De vokser på klipperne ude i havet. De er svære og farlige at høste – men de smager fantastisk, og du kan kun finde dem her i Galicien.
Hjertemuslingen er et stort hit. Køb en portion på tapas-restauranten og del den imellem jer, når I lige skal have et glas albariño eller en kold øl. Galicien er en af verdens største leverandører af hjertemuslinger, og du kan få dem i mange forskellige afarter.
Blæksprutte i alle dens afskygninger er der naturligvis også masser af. I sagens natur er den galiciske version udbredt her – men også små baby-sprutter grillet med kartofler er en lækker delikatesse.
Du drikker naturligvis albariño til det hele 😊
Vigo og Compostella er kapitler for sig selv. Her finder du alt fra michelin-restauranter, til små lokale steder, hvor maden er i top. Husk endelig at få afprøvet de forskellige mercadoer. I Compostella kan du f.eks. få fire stegte kammuslinger (stegt i skallen) og to små fadøl til plot 10E, hvis du går på det lokale mercados. En perfekt hapser, når du lige har brug for lidt i maven.
Fordelt over kystområderne er der mange gode steder. Fælles for nedenstående er nogle virkelig gode vinkort og masser af lækker mad. Alle fire steder har naturligvis Albamar på vinkortet:
Men tjek også Spanish Wine Lovers liste med vinsteder ud, som er lige her.
Så er du til mad, vin, strand, venlige mennesker, gæstfrihed, flot natur og gode priser – så er det bare om at komme afsted. Indtil da kan du jo passende prøve en masse vin og mad fra Rias Baias. Du finder det hele her på sitet.
God fornøjelse.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.