Cart 0 0,00 kr.
MIN SIDE
Kom nærmere

Ribeiro er Spaniens ældste DO – og har 90 års fødselsdag i år. Storhedstiden er på vej tilbage til Ribeiro

TILBAGE TIL OVERSIGTEN

Ribeiro er lidt overset. I den seneste version af det elles fantastiske opslagsværk ”Vin Atlas” af Hugh Jacksons og Janis Robinsons er der blot 15 linjer dedikeret til Ribeiro. Et glimrende bevis på, at det endnu ikke er et område, som de store internationale vinkritikere har taget til sig endnu. Men tag endelig ikke fejl: Ribeiro er i den grad ved at finde tilbage til tidligere tiders storhedstid.

Det er bare ikke mange uden for Spanien, der ved det endnu. Indtil da kan vi andre nyde fantastiske vine til nogle virkelig gode priser. Vine der trækker på historien, gamle produktionsprincipper, laves på hjemmehørende druer og defineres af et klima der påvirkes af floden Sil (der går igennem DO’et), de kølige vinde fra Atlanterhavet og en mild indflydelse fra det varme centrale Spanien – men også store ændringer i højdemeter indenfor det lille DO, hvor små bjerge beskytter mod regn og vind fra vest. Vinene fra Ribeiro er med andre ord en helt unik kombination af tradition, geografi og klima. Nedenstående billede viser tydeligt, hvordan Ribeiro er formet af floden Sil. Kilde Ribeiro DO,

Ribeiro HAR været stor med fantastiske vine, og Riberio var faktisk det første DO, der blev grundlagt i Spanien; men fokus på kvalitet forsvandt, og vinene blev anonyme i jagten på mængde og lave omkostninger.

Vinhistorien i Ribeiro går langt tilbage, og i Ribeiro argumenteres der for, at vinen Columbus bragte med sig, var fra Ribeiro. En anden (og lidt mere gængs opfattelse) er ellers, at det var hedvine fra Andalucien, men faktisk er forstærkede vine en del af forhistorien. Der er dog ingen tvivl om, at vinen var definerende for området, og at vinen var bredt anerkendt. Så det er absolut meget muligt, at der var vine fra Ribeiro med til Amerika, da Columbus satte ud.

Fremstilling af vin i området kan spores helt tilbage til 200 år før vores tidsregning, og omkring år 1000 var den mest plantede afgrøde faktisk vindruen. I dag er de dominerende hvide druer treixadura, torrentés, godello, albarino, loureira, lado og caiño blanco. Derudover er det tilladt at benytte palomino og albillo. To druer der historisk er plantet bredt i hele Spanien.

Hoveddruen er uden diskussion treixadura. En drue med middel til middel plus syre der modnes langsomt. Treixadura har det bedst i varmt jord og findes typisk på terrasser og/eller dalen, hvor terrænet beskytter mod regn og vind. Treixadura tager relativt nemt forskellige råd-sygdomme til sig, så principielt kan den godt være udfordret i et område, hvor det regner cirka lige så meget som i Danmark. Her er Ribeiro også markant anderledes end Rias Baixas, for selvom der er mindre end 75km til kysten fra Ourense, så er regnmængden blot halvdelen af, hvad den er i det meget våde og regnfulde Rias baixas, hvor albarino-druen hersker,. Ellers kunne treixaduran nok heller ikke overleve her.

Du kan nemt finde vine lavet alene på treixadura, men de fleste arbejder med blends. Det gælder også begge huse, som vi arbejder med: El Paraguas og Iria Otero.

Den næstmest dyrkede hvide drue er torrentés. En drue du typisk kun finder i blends. Druen spirer tidligt og er derfor ret følsom over frost og regn, når forrået rammer og vinplanten begynder at vågne og sætte bær. Syren er omkring middel og noterne er både fra frugtig og blomstret.

Godello er den 3. mest dyrkede af de hvide druer. Den bruges alene i blends, og du skal typisk til Valdeorras, hvis du skal finde en af de ellers fantastiske rene godello-vine. I Ribeiror bruges godello til at skabe fedme, struktur og ofte en mere olieret fornemmelse. Godello blomstrer tidligt, og er derfor også meget følsom overfor frost og regn i foråret.

De røde druer er i alvorligt mindretal i Ribeiro (står for omkring 5%), men ellers er de mest dyrkede druer af de røde: caiño longo, caiño bravo, caiño tinto, mencia, sousón, ferrón  Det er longo-versionen, der er den mest dominerende. De øvrige druer bruges typisk i blend for at skabe høj syre (caiño bravo) eller byde ind med noter af citron og friskhed (caiño tinto).

Iria Otero laver nogle få røde, og den berømte vinmand, Xurxo Alba (Bodegas Albamar), laver meget uortodoks flere forskellige røde i Rias Baixas, hvor syren og de bitre noter er slående. Men ellers holder de røde til i Ribeira Sacra, når du er i Galicien.

Udover de hvide og de røde er der godkendte bobler og søde vine under D.O.P. Ribeiro. De er dog meget sjældne og er så vidt vides endnu ikke på de danske hylder. Boblerne skal være lavet på den traditionelle metode, og må kun laves på de foretrukne druer (både de røde og hvide deles op i foretrukne og godkendte druer). De søde (DO Ribeiro Tostado) skal være lavet på de bedste druer. Der er krav til alkohol (min 13%) og så skal sukkerindholdet af druemosten være på minimum 300 gram per liter. De søde skal ligge på flaske i minimum 5 år inden de frigives. De søde kan smage fantastisk.

Der er blot omkring 2.500 ha dyrket areal med druer i Ribeiro, så det er absolut et meget lille vinområde og den samlede høst er på omkring 10mio kg. For sammenligningen er der 65.000 ha i Rioja og 28.000 ha i Bourgogne, dermed er antallet af vingårde/producenter også lavt. Der er lige omkring 100 adega’er (Adega=bodega) og mindre vingårde.

Hjemhørende i Ribeiro har vi to huse i vores lille butik. El Paraguas og Iria Otero. Reelt meget forskellige adega’er, hvor tilgangen (tradition, hjemmehørende druer, terroir, respekt for naturen) måske minder om hinanden, så er tilgangen trods alt meget forskellige.

Iria Otero arbejder minimalistisk. Brugen af svovl er minimal (og i nogle vine er der slet ikke svovlet), filtrering eksisterer ikke og der bruges meget tid i marken. Det betyder dog ikke, at Iria ikke er i kælderen, for som Iria siger, så er nøglen til naturlige vine, der ikke smager funky eller bare er ”glouglou”, RENHED i kælderen. Iria er meget tro mod tradition og tidligere generationers tilgang til fremstilling af vine i Riberio. Iria bruger f.eks. kastanjefade (vinen Cosco) for at skabe rene vine, men med en unik profil. Iria er udforskende og eksperimentere el del; og udover Ribeiro laver Iria også vine i Rias Baixas og i Valdeorras.

Iria Otero

El Paraguas er et parløb mellem Felicísimo Pereira og Macial Pita. Tilgangen er også meget bundet af traditioner, men kombineret med en mere sikker og knap så eksperimenterende stilart. Her laver de blot 3 vine. Alle hvide og med et sikkert og stabilt udtryk. (Feliscimo laver så flere vine udenfor El Paraguas, hvor han får friløb for kreativiteten bl.a. Agas do Tempo, som vi også altid har på hylderne). El Paraguas arbejder efter bæredygtige principper og når der pløjes i markerne, så er det med hest og håndkraft – men selvom der arbejdes med minimal intervention, så anvendes svovl både i mark og kælder. Ikke meget, men det benyttes.

Vi har bedt både Iria Otero og Marcial Pita om at svare på et spørgsmål par om det at lave vin i Ribeiro og deres tilgang vin. Du kan finde deres svar nedenfor.

Why are you making wine in Ribeiro

Iria Otero: Many years ago, when I was finishing my first degree in Pharmacy, I fell in love with this region after spending some time during harvest in Leiro, the heart of Ribero area. The experience was so deep, that after my graduation, I decided to go to Rioja to study winemaking and become an enologist. After working in different wineries, all around Spain, and once that I decided to have my own personal project, I decided to come back to where I discovered my passion and bought an old small winery in the same village, Leiro, where I am established now.

Marcial Pita: The answer is very natural for us. Felicísimo’s family has been producing wines in Ribeiro for five generations now. The logical thing was to continue there because of the extensive knowledge of soils and conditions that Felicísimo has about the Ribeiro.

What makes Ribeiro special

Marcial Pita: The ribeiro has unique wine conditions. The Romans saw this very clearly when they began to farm in the Avia Valley where we work. And, after the Islamic invasion for several centuries in Spain, the Cistercian orders returned to cultivate since the 12th century in the same areas that the Romans did and that we continue to do Bodegas El Paraguas.

Iria Otero: Ribeiro is one of the more exciting wine areas of Spain. The diversity of many local grape varieties, soils and orientations, are perfect for elaborating different wines very rich and unique. Ribeiro used to be the main area of my region, Galicia, but for the last decades, the quality was decreasing. Those last years some young and prepared winemakers are focusing in this area for establishing their winery and developing their wines.

How do you see he wines from Ribeiro develop in the perspective of global warming?

Iria Otero: Galicia is known for its fresh aromatic wines. For years, red grapes had limited maduration while whites were well ripened and with high acidity. Things are changing.

As everywhere, the warming is getting more and more presence in Ribeiro. Last vintages are unpredictable, and the water is beginning to become scarce during the season.

Red grape varieties are reaching great ripeness, but white ones are sometimes getting too heavy. Good vineyard farming is more necessary than ever, and in that way, we work with low yield vines, higher altitude ones and with east and north orientations for white grapes and some of the fresher red such as Caiño and Bracellao.

Marcial Pita: Obviously, global change is not a fad. Bodegas El Paraguas has gone a long way in this regard, betting on the northernmost vineyard in Galicia in Ferrol and, more specifically in the Ribeiro area, looking for new vineyards at higher altitudes in order to offer a more Atlantic profile in our wines.

What about reds from Ribeiro?

Iria Otero: In Ribeiro we have many different red grapes such as the freshers Caiño longo, Brancellao or Ferrón to the deeper as Sousón. THe blend of different grapes, soils and orientations is helping to avoid the warming and elaborate balanced fresh red wines.

Although Ribeiro is nowheredays well known by its white wines, it has being a red grapes area for centuries, and now many of new winemakers are focusing in that again

Marcial Pita: Red wines in Ribeiro have the same advantage as whites: they are made with native varieties. Its influence in the market is less because there are not many cultivated hectares either, but it has an indisputable personality.

If you did not make wine in Galicia, then where would you make wine and why?

Iria Otero: One wine making region that is currently very exciting for me, is Sherry (Jerez). Although it is known by its “generosos”, Jerez used to be a big area for table white and red wines, and there are some great enologists that are working in that way and developing beautiful wines.

Another region that I would love to work in is Loire Valley, with which we share in Galicia some varieties (Chenin blanc is what we call here Agudello).

Anyway, I have moved a lot during my life, and now that I am established at last, I can’t imagine leaving my area for a long time… Maybe better to do some stage in friends’ wineries to keep learning.

Marcial Pita: Personally, in my case, I was already producing before starting the Bodegas El Paraguas project in both Castillas, Syrah in Mancha and Mencía in Bierzo. The desire to return to Galicia made me sell the winery I had and enjoy much more complex wine-growing conditions. If I could, I would love to make wines in the Médoc. Bordeaux wines are the mirror in which Galician wines should be looked at.

Kilder: DO Riberio, DO Ribeiro, Vin Atlas af Hugh Jackson og Janis Robinson, Flaskehalsen.dk

Hvaddrikkermantil
ÅBNINGSTIDER KUNDESERVICE
Man – Fre: 10:00 – 17:00
Lør – Søn: Lukket
MENU
KUNDESERVICE
ADRESSE (KONTOR)
Nybrovej 188
2800 Lyngby
Sociale medier
TILMELD DIG NYHEDSBREVET
© 2024 HVADDRIKKERMANTIL | Webshop af MerkurNord
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Min kurv
Kurven er tom

Du har ikke lagt noget i kurven endnu.